Pot ajutoarele de 375 de miliarde de dolari acordate de Europa să țină suficient de cald gospodăriilor? Situația pe țări. Iarna va fi mohorâtă pe întreg continentul

Pot ajutoarele de 375 de miliarde de dolari acordate de Europa să țină suficient de cald gospodăriilor? Situația pe țări. Iarna va fi mohorâtă pe întreg continentul
scris 6 sep 2022

Gospodăriile europene vor beneficia în această iarnă de ajutoare guvernamentale în valoare de cel puțin 376 de miliarde de euro pentru a limita impactul facturilor uriașe la energie, însă există riscul ca aceste cheltuieli să fie insuficiente.

Soluțiile divergente la presiunea exercitată de Rusia asupra livrărilor de gaze naturale ar putea fi în cele din urmă doar temporare, în condițiile în care prețurile pe piețele angro vor rămâne mult peste normele istorice, scrie Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News

În luna august, prețul mediu oferit clienților casnici din cele mai mari țări europene a fost cu 67% mai mare decât în urmă cu un an pentru electricitate și cu 114% mai mare pentru gaze, potrivit firmei de consultanță VaasaETT.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Evoluție divergentă a carburanților: motorina se scumpește, benzina se ieftinește accelerat CITEȘTE ȘI Evoluție divergentă a carburanților: motorina se scumpește, benzina se ieftinește accelerat

"Dacă nu poți controla prețul cu ridicata, singurul lucru care îți mai rămâne de făcut este, practic, să împarți bani", a declarat Philip Lewis, directorul executiv al VaasaETT, cu sediul în Finlanda. "Singurul lucru pe care consumatorii îl pot face cu adevărat este să economisească energie", a adăugat el.

Iarna aceasta va fi mohorâtă pe întreg continentul. Marea Britanie, care are deja cele mai mari costuri de electricitate din Europa, estimează o creștere de aproximativ 178% a facturilor la iarnă. Olanda, cu cele mai mari tarife la gaz, va consemna, de asemenea, creșteri de trei cifre.

Factura totală pentru guvernele europene se apropie de 400 de miliarde de euro, potrivit unor noi anunțuri oficiale și a datelor furnizate de think-tank-ul Bruegel.

Marea Britanie

Prețurile aproape se vor tripla pentru majoritatea gospodăriilor de la 1 octombrie, după ce autoritatea de reglementare Ofgem a majorat prețul maxim pe care furnizorii îl pot percepe pe unitatea de energie. Furnizorii sunt privați, iar aproximativ 30 de companii slab acoperite au dat faliment atunci când prețurile angro au depășit plafoanele anterioare ale Ofgem.

Guvernul plătește 400 de lire sterline (461 dolari) pentru facturile gospodăriilor și promite mai mult sprijin pentru cei mai săraci. Presiunea de a face și mai mult se mută acum pe noul premier, Liz Truss.

Germania

Facturile pentru gospodăriile aflate în epicentrul crizei europene au crescut, în medie, cu 185% în august față de anul precedent, potrivit site-ului pentru consumatori Check24. Guvernul oferă ajutoare cumulate de 95 de miliarde de euro de ajutor, după triplarea măsurilor anunțate anterior.

Franța

Guvernul îngheață și plafonează creșterile de prețuri la energie pentru locuințe, care folosesc în principal electricitatea, și nu gazul, pentru încălzire.

Prețurile reglementate ale gazelor naturale oferite de Engie SA au fost înghețate în octombrie 2021, fiind finanțate prin subvenții de stat. În caz contrar, prețurile s-ar fi dublat, cel puțin, a declarat autoritatea de reglementare în domeniul energiei.

Un plafon de 4% a fost impus în februarie pentru creșterea prețului anual reglementat al energiei electrice pentru gospodării și întreprinderi mici de către Electricite de France SA, controlată de stat. Aproximativ trei cincimi din cetățenii francezi sunt alimentați de Engie și EDF.

Italia

O gospodărie tipică se confruntă cu o creștere de 91% a prețului energiei electrice și de 71% a facturilor la gaze în anul care se încheie în octombrie, comparativ cu anul precedent, a anunțat autoritatea energetică. Nu există nicio limită pentru facturile furnizorilor, dintre care zeci au dat faliment în ultimele luni. Costurile energiei reprezintă principala temă la alegerile din această lună.

Guvernul lui Mario Draghi a impus o interdicție până în aprilie privind modificarea condițiilor contractuale pentru unii clienți.

Olanda

Guvernul lucrează la un plan privind un ajutor de până la 16 miliarde de euro pentru a ușura povara asupra cetățenilor. Nu există un plafon pentru facturile consumatorilor casnici, aproximativ 90% dintre clienți au contracte variabile, iar companiile de furnizare sunt private.

Contractul standard pe un an oferit de companiile Essent și Vattenfall a urcat la 5.000 de euro în august, de la 2.000 de euro anul trecut, potrivit ziarului olandez NRC.

Planul guvernului ar urma să includă creșterea salariului minim cu 10%, reducerea taxelor pe energie, orientarea subvențiilor către gospodăriile cu venituri mai mici, precum și impunerea unui impozit pe profit pentru companiile care extrag combustibili fosili.

Efectul opririi Nord Stream: Prețul gazelor a sărit luni cu 30% pe piețele europene CITEȘTE ȘI Efectul opririi Nord Stream: Prețul gazelor a sărit luni cu 30% pe piețele europene

Suedia

Cel mai mare exportator de energie electrică din Europa suferă de o penurie severă în sud, unde se înregistrează cel mai mare consum. Blocajele cauzate de infrastructură fac ca electricitatea ieftină produsă de parcurile hidro și eoliene din nord să nu ajungă la suficient de mulți oameni.

În contextul în care luna aceasta se anunță alegeri, premierul Magdalena Andersson a promis un ajutor de 6 miliarde de dolari pentru cei mai afectați de creșterea costurilor. Această sumă este aproape triplă față de cea distribuită iarna trecută.

Nu există niciun plafon de preț, iar guvernul subliniază că cea mai ușoară modalitate de a economisi bani este consumul redus de energie.

Suedia a acordat garanții de credit de până la 250 de miliarde de coroane (23 de miliarde de dolari) pentru companiile de utilități.

Danemarca

Nu există un plafon al prețului energiei, dar guvernele municipale dețin sau controlează majoritatea companiilor de furnizare. O gospodărie care folosește gazele naturale pentru încălzire va plăti aproximativ 38.000 de coroane (5.075 de dolari) în această iarnă - cu 70% mai mult decât anul trecut, potrivit Danske Bank.

Danemarca a început să acorde 6.000 de coroane cetățenilor cu venituri mici care se bazează pe gazele naturale, dar programul este afectat de acuzații de inepție și ar putea deveni o temă în alegerile viitoare.

Spania și Portugalia

O intervenție majoră pe piața angro din Spania și Portugalia a ajutat la scăderea prețurilor la energie electrică prin plafonarea costului gazului care este încorporat în calcul. Ca urmare, prețurile practicate de furnizori, care sunt companii private, au rămas relativ stabile față de anul trecut, cu creșteri de doar 1%-2% în Portugalia.

Spania a redus taxele pe facturile de energie

Portugalia a redus taxa pe combustibil și a permis întreprinderilor mici să treacă la tarife reglementate și mai ieftine pentru gaz. De asemenea, intenționează să reducă TVA de la 13% la 6% pentru o cantitate fixă de energie electrică utilizată.

Polonia

Prețurile pentru consumatorii casnici sunt reglementate și aproape toți furnizorii sunt controlați de stat. Companiile trimit propuneri de majorare a tarifelor către organismul de supraveghere a industriei, care decide limita superioară pentru anul următor. Valoarea pentru 2023 ar trebui să fie anunțată până la jumătatea lunii decembrie. Autoritatea de reglementare a avertizat că facturile ar putea crește cu 180% dacă guvernul nu acționează, dar premierul Mateusz Morawiecki a minimalizat această estimare.

DOCUMENT Un investitor din Abu Dhabi vrea să preia Romelectro, unul dintre cei mai mari constructori români din energie, fosta întreprindere de comerț exterior a Ministerului Energiei din RSR, aflat în insolvență. Câți bani pune pe masă CITEȘTE ȘI DOCUMENT Un investitor din Abu Dhabi vrea să preia Romelectro, unul dintre cei mai mari constructori români din energie, fosta întreprindere de comerț exterior a Ministerului Energiei din RSR, aflat în insolvență. Câți bani pune pe masă

Guvernul a aprobat o sumă de 3.000 de zloți (629 de dolari) pe gospodărie pentru a atenua impactul generat de scumpirea cărbunelui, care este utilizat predominant în încălzirea locuințelor.

Este luată în considerare o taxă pe profitul companiilor.

Grecia

Guvernul a început să subvenționeze facturile în septembrie 2021. În această lună, Grecia va acoperi 94% din creșterea prețului pentru majoritatea gospodăriilor, cele mai sărace primind un sprijin de aproape 100%. Aceste subvenții se ridică la 1,9 miliarde de euro, față de aproximativ 1,1 miliarde de euro luna trecută.

În prezent, Grecia cheltuiește  echivalentul a 3,7% din producția sa economică pentru a proteja gospodăriile și întreprinderile, cea mai mare proporție dintre toate țările UE, potrivit Bruegel.

Irlanda

Compania de stat Electric Ireland a majorat prețurile de cel puțin patru ori într-un an, într-o țară în care nu există un plafon pentru facturile consumatorilor. Irlanda este scutită de obiectivele UE privind consumul, deoarece primește trei sferturi din gazele naturale din Marea Britanie, dar țara încurajează totuși populația să "reducă consumul".

Sprijinul guvernamental include credite pentru costurile energetice și reducerea TVA la facturi de la 13,5% la 9%.

Guvernul are în vedere o taxă pe profit pentru companiile energetice și se oferă să ajute proprietarii de locuințe cu costurile izolațiilor termice.

Austria

Guvernul se concentrează pe reducerea costurilor consumatorilor mai degrabă decât pe intervenția în piețe. Acesta a acordat cecuri de peste 1.000 de euro în iunie și va oferi un alt "bonus climatic" de 500 de euro în trimestrul al treilea. Gospodăriile și companiile vor primi cel puțin 6 miliarde de euro în acest an și anul următor sub formă de beneficii, la care se adaugă un ajutor suplimentar de 22 de miliarde de euro până în 2026, sub forma unor taxe mai mici.

Guvernul va plafona prețurile energiei electrice pentru gospodării până la 80% din consumul mediu al anului trecut

Compania de stat Verbund AG a făcut presiuni pentru a decupla prețurile europene la energie de piața gazelor naturale

Republica Cehă

Nu există niciun plafon pentru facturile de energie, iar unele contracte fixe au crescut cu până la 650% față de anul precedent pentru consumatorii care au semnat în august. Guvernul ia în considerare o taxă pe profit pentru producători și intenționează să preia controlul deplin asupra centralelor electrice ale celei mai mari companii de utilități, CEZ, pe care o deține deja în proporție de trei sferturi.

Pot ajutoarele de 375 de miliarde de dolari acordate de Europa să țină suficient de cald gospodăriilor? Situația pe țări. Iarna va fi mohorâtă pe întreg continentul

viewscnt
Afla mai multe despre
facturi energie
costuri electricitate
ajutoare guvernamentale energie europa
masuri reducerea facturilor
scumpire electricitate