Italia: Guvernul apelează la bănci și companii de asigurări pentru finanțarea bugetului

Italia: Guvernul apelează la bănci și companii de asigurări pentru finanțarea bugetului
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 15:54

Guvernul premierului italian Giorgia Meloni se bazează pe bănci și companii de asigurări pentru a ajuta la finanțarea a 3,5 miliarde de euro din bugetul său, conform noului plan menit să-i mulțumească pe votanți, transmite Bloomberg.

Cea mai mare parte a sumei va fi obținută în urma amânării deducerilor fiscale pentru bănci, le-a spus jurnaliștilor ministrul de Finanțe Giancarlo Giorgetti. Adjunctul său, Maurizio Leo, a explicat că amânarea deducerii va fi valabilă în 2025 și 2026.

Urmărește-ne și pe Google News
Aeroitalia, care tocmai a cumpărat o companie aeriană românească, suspendă cursele spre România CITEȘTE ȘI Aeroitalia, care tocmai a cumpărat o companie aeriană românească, suspendă cursele spre România
Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Analiștii apreciază că decizia nu va afecta probabil foarte mult profitabilitatea băncilor, deși Giorgetti a numit măsura "semnificativă", scrie Agerpres.

"Așa cum am promis, nu vor fi noi impozite pentru cetățeni. Suma de 3,5 miliarde de euro de la bănci și companiile de asigurări va fi alocată către îngrijirea sănătății și sprijinirea celor mai vulnerabili", a scris Meloni într-o postare pe platforma X.

De asemenea, va fi redusă sarcina fiscală, iar măsura va deveni permanentă, a anunțat Giorgetti.

Acțiunile băncilor italiene nu înregistrau miercuri schimbări semnificative la Bursa de la Milano.

DECIZIE Modificări ale condițiilor de finanțare la Programul \'\'Rabla pentru tractoare\'\' CITEȘTE ȘI DECIZIE Modificări ale condițiilor de finanțare la Programul ''Rabla pentru tractoare''

În primul semestru din 2024, profitul celui mai mare creditor italian, Intesa Sanpaolo SpA, a urcat cu 13%, iar la rivala UniCredit SpA creșterea a fost de aproximativ 20%.

În vara anului trecut, planul de a impune o taxă de 40% pe profiturile excesive ale băncilor a dus la turbulențe în sectorul financiar din Italia. Ulterior, Guvernul a revizuit taxa, dând creditorilor posibilitatea de a opta pentru consolidarea rezervelor interne de capital, în loc să plătească taxa. Atunci, Giorgetti a promis că nu va repeta o astfel de greșeală.

Italia are ca obiectiv reducerea deficitului bugetar sub 3% din PIB în 2026, de la un nivel estimat la 3,8% din PIB anul acesta. Italia, Franța, Belgia, Ungaria, Malta, Polonia și Slovacia sunt statele membre ale UE care au intrat în procedura de deficit excesiv (PDE) și trebuie să-și reducă cheltuielile publice, a anunțat în iunie Comisia Europeană. De asemenea, Executivul comunitar a demarat proceduri disciplinare contra Italiei, Franței și a altor cinci țări membre UE pentru că au încălcat reglementările UE legate de nivelul datoriei.

viewscnt
Afla mai multe despre
italia
bănci