Costul preparării clasicei pizza Margherita a crescut luna trecută de două ori mai mult decât indicele inflației în Italia, impulsionat de explozia prețului la uleiul de măsline și brânză mozzarella, informează Bloomberg.
Suma totală cheltuită pentru achiziționarea ingredientelor pentru clasica pizza Margherita a crescut cu 18,4% în luna mai a acestui an, comparativ cu luna mai a anului trecut, potrivit calculelor Bloomberg bazate pe datele furnizate de Institutul italian de Statistică (Istat) și Ministerul Economiei de la Roma, scrie Agerpres.
Indicele Pizza Margherita, calculat de Bloomberg, continua să înregistreze un avans cu mult peste indicele general al inflației, care luna trecută s-a situat la 8%. Cu toate acestea, ritmul de creștere a prețurilor s-a mai calmat comparativ cu luna aprilie și este cu mult sub vârful de peste 30% atins în luna noiembrie a anului trecut.
Indicele reunește date privind faina, roșiile, brânza mozzarella, uleiul de măsline și consumul de electricitate necesar pentru a găti o pizza la cuptor. În luna mai, cea mai mare creștere în ritm anual s-a înregistrat la prețul uleiului de măsline (24,6%), urmat de prețurile la brânza mozzarella (22,1%). De la o lună la alta, cele mai mari creșteri de prețuri s-a înregistrat la tomate, care au fost cu 7,5% mai scumpe decât în luna aprilie. În schimb, prețurile energie au fost singurele care au scăzut, cu 1,4%.
Comparativ, costul cumpărării unei pizza preparate a crescut cu doar 7,7% pe an, ceea ce face ca luatul mesei în oraș să fie o opțiune mai atractivă decât gătitul acasă.
În paralel, costul pastelor a crescut din nou în luna mai, potrivit datelor Istat. Organizația pentru protecția drepturilor consumatorilor Assoutenti a făcut un apel la un boicot național cu privire la paste, începând din data de 22 iunie, după ce guvernul de la Roma a decis să nu ia măsuri pentru a contracara prețurile mai mari la o reuniune care a avut loc luna trecută.