Peste 50.000 de porci au fost sunt sub incidența unui focar de pestă.
Un focar de pestă porcină a fost depistat într-o fermă din județul Timiș a companiei Smithfield în care sunt peste 50.000 de animale. La nivelul Prefecturii Timiș au fost stabilite zonele de protecție și de supraveghere, pe o rază de 3 km, respectiv 10km. Într-un comunicat de presă de sâmbătă, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș informează că vineri a fost confirmat focarul de pestă porcină africană în exploatația comercială de porci aparținând SC Smithfield România, Ferma Voiteni , județul Timiș.
”În urma examinării probelor provenite de la porcii domestici din exploatația comercială de suine aparținând SC Smithfield România Ferma Voiteni, județul Timiș, rezultatul la LSVSA Timiș fiind pozitiv, au fost trimise și la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București pentru confirmare și identificare a virusului pestei porcine africane. După efectuare examenelor de laborator efectuate la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală, rezultate fiind pozitive, a fost confirmată Pestă Porcină Africanăspăune comunicatul preluat de News.ro.
CITEȘTE ȘI FOTO CONFIRMARE Idea Bank se transformă în bancă 100% digitală. Profit.ro anunța în urmă cu un an că banca își părăsește propriile sedii. „Sucursala de oriunde”. Mesajul către cliențiDupă confirmarea pestei porcine africane a fost convocată sedința cu toți membrii Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor, în urma căreia s-a votat emiterea Hotărârii de aprobare a zonelor de protecție și supraveghere din jurul focarului de Pestă Porcină Africană, a măsurilor de ucidere imediată sub control oficial și neutralizare prin metode alternative incinerare / îngropare a cadavrelor de porci.
În această fermă sunt 53.764 de porci și urmează să se stabilească exact câți vor fi uciși, având în vedere că animalele se află în mai multe hale. Pentru protejarea perimetrului contaminat, în vederea evitării răspândirii virusului pestei porcine africane s-au stabilit cele două zone și anume ozona de protecție în jurul focarului, de minim 3 km, pe raza localității: Voiteg și o zonă de supraveghere în jurul focarului, de minim 10 km, care include și zona de protecție, pe raza localităților: Folea, Ghilad, Ofsenița, Deta, Opatița, Denta, Rovința Mare, Birda, Sângeorge, Berecuța, Mănăstire din județul Timiș
Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic pentru porci.