Germania se pregătește pentru prima grevă din ultimii 17 ani a lucrătorilor din construcții

Germania se pregătește pentru prima grevă din ultimii 17 ani a lucrătorilor din construcții
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 mai 2024

O parte a muncitorilor din construcții din Germania se pregătesc pentru o acțiune de protest care va avea loc săptămâna aceasta, fiind pentru prima dată în ultimii 17 ani când au oprit lucrul pentru a cere salarii mai mari, transmite Bloomberg.

Sindicatul IG Bau a cerut membrilor săi din landul Saxonia Inferioară să intre luni în grevă, după ce angajatorii au respins o propunere salarială venită de la un mediator independent, a declarat un purtător de cuvânt. Muncitorii de la anumite șantiere din alte landuri ar urma să se alăture grevei începând de marți iar sindicatul păstrează deschisă posibilitatea unei greve la nivel național, a adăgat purtătorul de cuvânt.

Urmărește-ne și pe Google News
Apetitul firmelor din UE pentru investiții în China a ajuns la un nivel scăzut record CITEȘTE ȘI Apetitul firmelor din UE pentru investiții în China a ajuns la un nivel scăzut record
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

„Angajatorii au avut o șansă, dar spre deosebire de noi, nu au fost de acord cu decizia mediatorului”, a informat IG Bau într-un comunicat publicat pe pagina sa de Internet.

Escaladarea conflictului de muncă riscă să provoace întârzieri unor mari proiecte de infrastructură precum și construirii de locuințe private, dacă se va extinde și va deveni un protest îndelungat. Greva lucrătorilor din construcții se adaugă unui șir de proteste în sectoarele transportului feroviar și aerian, care au paralizat transportul în multe părți ale Germaniei la începutul anului, scrie Agerpres.

Mediatorul independent Rainer Schlegel a decis că lucrătorii din construcții ar trebui să primească un plus de 250 de euro pe lună, jumătate din solicitarea inițială a sindicatului care viza o majorare salarială de 500 de euro pe lună. De asemenea, Schlegel a recomandat o majorare salarială de 4,15% în landurile din vestul Germaniei și una de puțin sub 5% pentru landurile din estul Germaniei.

O propunere venită de la principalul organism de lobby al patronatului din construcții, vizând majorarea salariilor acordate celor mai prost plătiți angajați, până la 14 euro pe oră, este de asemenea sub suma de 14,38 euro pe oră propusă de mediator.

China și SUA vor purta primele discuții pe tema riscurilor reprezentate de inteligența artificială CITEȘTE ȘI China și SUA vor purta primele discuții pe tema riscurilor reprezentate de inteligența artificială

Industria construcțiilor din Germania angajează aproximativ 930.000 de persoane, potrivit IG Bau, care îi reprezintă și pe muncitorii din agricultură și sectorul forestier. În 2023, IG Bau avea mai mult de 200.000 de membri.

Orice încetare a lucrului în sectorul construcțiilor vine într-un moment delicat pentru cea mai mare economie a Europei, amenințând să sugrume o revenire modestă după un an de contracție.

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
greva
constructii