Germania – Încrederea investitorilor scade, date economice dezamăgitoare

Germania – Încrederea investitorilor scade, date economice dezamăgitoare
Profit.ro
Profit.ro
scris marţi, 15:08

Încrederea investitorilor în perspectivele economiei germane este la cel mai scăzut nivel din ultimul an, un nou semn că giganții industriali ai țării se confruntă cu un viitor din ce în ce mai nesigur, arată rezultatele uni studiu publicat de Institutul de cercetări economice ZEW, transmite Bloomberg.

Deteriorarea surprinzător de rapidă a încrederii investitorilor este cel mai recent indiciu al perspectivelor sumbre, într-un moment în care Intel a anunțat că intenționează să amâne o planificată fabrică din Germania cu aproximativ doi ani.

Urmărește-ne și pe Google News
Două lanțuri românești de restaurante se luptă la salarii cu McDonald’s CITEȘTE ȘI Două lanțuri românești de restaurante se luptă la salarii cu McDonald’s
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Indicele ZEW privind încrederea în economie a scăzut la 3,6 puncte în septembrie (de la 19,2 puncte luna precedentă), în timp ce analiștii se așteptau la un declin de până la 17 puncte, scrie Agerpres .

De asemenea, indicele ZEW privind situația actuală a scăzut peste așteptări, ajungând la minus 84,5 puncte în septembrie, de la minus 77,3 puncte luna precedentă.

„Speranța într-o îmbunătățire semnificativă a situației economice se diminuează vizibil. Deși scăderea așteptărilor economice în zona euro a dus la sporirea pesimismului, declinul așteptărilor pentru Germania este semnificativ mai accentuat”, a afirmat președintele ZEW, Achim Wambach.

Datele publicate recent indică perspective sumbre pentru cea mai mare economie europeană, care s-a confruntat cu un declin neașteptat al PIB-ului în trimestrul doi din 2024, pe fondul performanței industriale slabe, iar informațiile recente nu oferă motive de optimism. De asemenea, consumatorii sunt reticenți cu majorarea cheltuielilor, chiar dacă veniturile au crescut mai rapid decât prețurile.

„Declinul peste așteptări al indicelui ZEW se adaugă recentelor informații negative privind economia germană și face mult mai probabil un nou declin al PIB-ului în trimestrul trei din 2024. Ne așteptăm la o creștere modestă în ultimele trei luni ale anului, activitatea economică înregistrând probabil o stagnare în 2024”, a apreciat economistul Martin Ademmer.

Ieftinirea automobilelor electrice va stimula cererea în Europa, prognozează un ONG CITEȘTE ȘI Ieftinirea automobilelor electrice va stimula cererea în Europa, prognozează un ONG

În ultimele săptămâni au existat multe știri economice proaste în Germania. Volkswagen AG a anunțat că va abandona o serie de acorduri de muncă, inclusiv garantarea locurilor de muncă până în 2029, la șase fabrici din Germania, ceea ce sporește perspectiva concedierilor din 2025. Cel mai mare producător auto din Europa anulează acordul din 1994 privind garantarea locurilor de muncă, ca parte a măsurilor de reducere a costurilor, în urma încetinirii vânzărilor, și a concurenței vehiculelor mai ieftine din Asia.

Rivalul BMW și-a revizuit estimările referitoare la marja de profit din 2024, arătând spre problemele tehnice care au dus la încetarea livrărilor de autoturisme precum și la cererea slabă persistentă de pe importanta piață chineză.

Producătorul bavarez se așteaptă de asemenea la o mică scădere a livrărilor sale, dar nu a oferit o cifră concretă, în condițiile în care anterior se aștepta la o creștere a livrărilor în 2024. Acțiunile tehnice care au legătură cu sistemele de frânare de tip IBS afectează peste 1,5 milioane de vehicule și vor genera costuri suplimentare de ordinul sutelor de milioane de euro în trimestrul al treilea, a adăugat compania.

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
economie