Uniunea Europeană va primi luna aceasta o primă tranșă din profiturile generate de pe urma activelor Băncii Centrale a Rusiei care sunt înghețate în UE, profituri care sunt destinate să ajute Ucraina, transmite Bloomberg.
După ce președintele Vladimir Putin și-a trimis armata în Ucraina, în luna februarie 2022, SUA și aliații săi au interzis tranzacțiile cu Banca Centrală a Rusiei și Ministerul de Finanțe din Rusia, blocând în Occident active suverane rusești în valoare de aproximativ 260 de miliarde de euro. Aproximativ două treimi din aceste active sunt imobilizate în UE, în principal la casa de compensare Euroclear din Belgia, scrie Agerpres.
Într-un comunicat de presă difuzat vineri, Euroclear a informat că va efectua o primă plată de 1,55 miliard de euro, după implementarea de către UE a legislației care permite blocului comunitar să aplice o taxă pe profiturile generate de activele imobilizate.
Rezultatele financiare ale Euroclear pentru prima jumătate a acestui an arată că active imobilizate în valoare de 173 de miliarde de euro erau deținute la casa de compensare în luna iunie 2024. Aceste fonduri au generat profituri în valoare de aproximativ 3,4 miliarde de euro de la imobilizarea lor, însă profiturile generate înaintea date de 15 februarie 2024 vor fi reținute de casa de compensare ca o rezervă pentru acoperirea actualelor și viitoarelor riscuri, precum cele care au legătură cu litigiile.
Luna trecută, Uniunea Europeană și Grupul statelor puternic industrializate au convenit să transfere anticipat profiturile care vor fi generate, în timp, de activele rusești blocate, în ideea de a acorda Ucrainei împrumuturi în valoare de aproximativ 50 de miliarde de dolari în acest an. Țările G7 și UE au intenția de a acorda împrumuturi Ucrainei, care vor fi rambursate utilizând profiturile generate de activele rusești imobilizate. Aliații lucrează în prezent la detaliile pe baza cărora fiecare țară va implementa acest plan. Aranjamentul, conform căruia împrumuturile vor fi structurate în funcție de mărimea economiei fiecărei țări participante, va înlocui actuala schemă a UE