Egipt, mare cumpărător din România, vrea să facă achiziții masive de grâu, profitând de prețul scăzut

Egipt, mare cumpărător din România, vrea să facă achiziții masive de grâu, profitând de prețul scăzut
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 aug 2024

Egiptul profită de pe urma recentului declin al cotațiilor la grâu pentru a cumpăra aproape o treime din necesarul său anual de cereale într-o singură etapă, transmite Bloomberg.

Egiptul este unul dintre cei mai mari cumpărători mondiali de grâu (inclusiv din România), un produs de bază necesar pentru a menține programul de subvenționare a pâinii, de care depind peste două treimi dintre cei 105 milioane de egipteni, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Rata inflației din Turcia a încetinit, ajungând la cel mai redus nivel din 2022 CITEȘTE ȘI Rata inflației din Turcia a încetinit, ajungând la cel mai redus nivel din 2022
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC), entitatea responsabilă pentru achizițiile strategice de grâu în numele statului egiptean, a informat că vrea să achiziționeze maximum 3,8 milioane de tone de grâu în cadrul licitației de săptămâna viitoare. De obicei, statul african cumpără mai puțin de un milion de tone de grâu și nu anunță cantitatea pe care dorește să o cumpere. De asemenea, licitația prevede o perioadă de livrare mai îndelungată decât de obicei.

"Există o scădere pe piața globală și pe piața mondială a materiilor prime. Avem șansa să cumpărăm ceea ce avem nevoie din aceste mărfuri datorită actualei situații de pe piața globală", a afirmat ministrul egiptean de Finanțe, Ahmed Kouchouk.

Acord pregătit pentru apariția unuia dintre cei mai mari comercianți de produse agricole din lume. Efecte în România CITEȘTE ȘI Acord pregătit pentru apariția unuia dintre cei mai mari comercianți de produse agricole din lume. Efecte în România

Departamentul american al Agriculturii (USDA) se așteaptă ca importurile totale de grâu ale Egiptului să se situeze în sezonul 2024/2025 la 12 milioane de tone.

În pofida perspectivelor slabe din Franța și a culturilor mai scăzute din Rusia, la Bursa de cereale de la Chicago, unde se stabilesc prețurile de referință la nivel mondial, grâul încă se tranzacționa aproape de cel mai redus nivel din ultimii patru ani, pe fondul livrărilor semnificative din SUA. Cotațiile futures la grâu la bursa de la Paris au atins în mai cel mai ridicat nivel din ultimul an, din cauza condițiilor meteo, dar de atunci prețurile au scăzut.

viewscnt
Afla mai multe despre
grau
egipt