Economiștii se așteaptă ca BCE să reducă măsurile de stimulare, în urma redresării economiei

Economiștii se așteaptă ca BCE să reducă măsurile de stimulare, în urma redresării economiei
scris 3 sep 2021

Banca Centrală Europeană va începe în trimestrul patru reducerea progresivă a programului de achiziționare în regim de urgență în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme - PEPP) și ar putea să nu epuizeze întreaga sumă de 1.850 de miliarde de euro înainte ca acesta să se încheie, în 2022, conform unui studiu realizat în rândul economiștilor de Bloomberg.

Îmbunătățirea perspectivelor economice va permite oficialilor BCE să reducă ritmul achiziționării de obligațiuni de la 80 de miliarde de euro în septembrie, la aproximativ 50 de miliarde de euro în martie 2022, apreciază economiștii. O decizie privind încheierea programului, așa cum este planificat în prezent, este așteptată doar la finalul lui 2021, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Prețul porumbului s-a prăbușit după ce uraganul Ida a devastat principalul hub de export din SUA CITEȘTE ȘI Prețul porumbului s-a prăbușit după ce uraganul Ida a devastat principalul hub de export din SUA
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"Ar fi prematur să decidă când nu se va mai aplica PEPP, dar o reducere a achizițiilor lunare este rezonabilă - în special în urma îmbunătățirii condițiilor financiare, din iunie", a explicat Joerg Angele, economist la Bantleon Bank AG.

La ședința de politică monetară din 9 septembrie, BCE va trebui să decidă ritmul achizițiilor de obligațiuni în trimestrul patru din 2021.

O eventuală decizie vine după ce președintele Rezervei Federale a SUA, Jerome Powell, a anunțat că Fed va începe anul acesta moderarea politicii monetare ultra-relaxate, atât timp cât angajările continuă să se îmbunătățească, ceea ce indică posibila renunțare la stimulentele monetare fără precedent, adoptate de Fed ca răspuns la recesiunea provocată de pandemie.

Majoritatea economiștilor intervievați de Bloomberg nu se așteaptă ca aceste evoluții să afecteze BCE deoarece investitorii și-au ajustat deja deciziile la acest scenariu.

Aceștia și-au exprimat temerile că întreruperile din lanțurile de aprovizionare, și într-o măsură mai mică presiunile inflaționiste și amenințarea unor noi restricții, ar putea afecta perspectivele economice ale zonei euro.

VIDEO Prima TV: În Marea Britanie, doar cu pașaportul CITEȘTE ȘI VIDEO Prima TV: În Marea Britanie, doar cu pașaportul

Rata anuală a inflației în zona euro a urcat luna aceasta la cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, iar analiștii se așteaptă ca tendința să continue, un motiv de îngrijorare pentru BCE și pentru investitori.

Potrivit unei estimări preliminare publicată marți de Oficiul European de Statistică (Eurostat), rata anuală a inflației în zona euro a urcat până la 3% în august, de la un nivel de 2,2% în iulie. Este o vorba de un nivel al inflației care depășește cu mult obiectivul țintă al Băncii Centrale Europene (BCE) de 2%.

Săptămâna viitoare, Banca Centrală Europeană va prezenta noile sale previziuni, iar analiștii se așteaptă ca acestea să indice un ritm mai rapid de creștere a economiei în acest an și un nivel mai ridicat al inflației în 2021, 2022, posibil și în 2023.

Majoritatea economiștilor intervievați de Bloomberg se așteaptă ca ratele dobânzilor să rămână nemodificate cel puțin până în 2023, în linie cu noile orientări ale BCE. Consiliul guvernatorilor BCE a decis recent că rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% și, respectiv, minus 0,50%. Dobânda de politica monetară este la cel mai scăzut nivel din istorie. De asemenea, Consiliul guvernatorilor BCE a decis că va continua programul de achiziționare în regim de urgență în caz de pandemie până în martie 2022 sau până se va încheia pandemia.

Miercuri, vicepreședintele BCE, Luis de Guindos, a declarat că economia zonei euro înregistrează un ritm de creștere mai rapid decât se estima, ceea ce deschide calea pentru posibila retragere a măsurilor de stimulare.

"Economia are o evoluție mai bună decât ne-am așteptat în 2021 și aceste evoluții se vor reflecta în prognozele care vor fi publicate în următoarele zile. Dacă inflația și economia se redresează, atunci va fi logică o normalizare graduală a politicii monetare și a celei fiscale", a afirmat oficialul BCE.

viewscnt
Afla mai multe despre
zona euro
economie