Economia Germaniei a stagnat în trimestrul doi din 2023

Economia Germaniei a stagnat în trimestrul doi din 2023
scris 25 aug 2023

Economia Germaniei a ieșit din recesiune în trimestrul doi din 2023, dar performanța sa slabă continuă să afecteze creșterea în zona euro, transmit Bloomberg și Reuters.

Germania, cea mai mare economie europeană, a înregistrat o creștere zero în perioada aprilie-iunie 2023, comparativ cu primul trimestru din 2023, arată datele finale publicate vineri Oficiul federal de statistică (Destatis), în linie cu estimarea inițială și cu așteptările analiștilor. PIB-ul Germaniei înregistrase un declin de 0,4% în trimestrul patru din 2024 și o scădere de 0,1% în primele trei luni din acest an, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
GRAFICE Cea mai scumpă energie spot din Europa este livrată vineri în România CITEȘTE ȘI GRAFICE Cea mai scumpă energie spot din Europa este livrată vineri în România
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Printre cauzele stagnării se află încetinirea economiei globale - care a dus la declinul exporturilor Germaniei, scăderea semnificativă a activității în industrie și reducerea cheltuielilor de consum, din cauza inflației ridicate și a majorării agresive a dobânzilor.

Consumul gospodăriilor a înregistrat o creștere zero în perioada aprilie-iunie 2023, în timp ce cheltuielile guvernamentale au urcat cu 0,1%. Investițiile au urcat cu 2,1%, în timp ce exporturile au scăzut cu 1,1%.

"Continuăm să vedem economia Germaniei ca fiind prinsă în zona crepusculară dintre stagnare și recesiune. Datele publicate recent nu indică evoluții bune ale activității economice în următoarele luni", a apreciat Carsten Brzeski, economist la ING.

În ritm anual, economia Germaniei s-a contractat cu 0,2% în trimestrul doi din 2023.

Luna trecută, FMI avertiza că Germania va fi singura economie majoră care se va contracta anul acesta, chiar dacă și economia globală va avea o evoluție slabă, în contextul majorării dobânzilor și al inflației ridicate.

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
economie