Cotațiile futures la cacao s-au prăbușit, pierzând până la 27% în doar două zile, iar fluctuațiile de prețuri sunt fără precedent, în condițiile în care puțini investitori și companii își permit menținerea pozițiilor de tranzacționare, transmite Bloomberg.
Marți, la bursa de la New York, cotațiile futures la cacao cu livrare în luna iunie afișau la un moment dat un minus de 13%, după ce luni au înregistrat un declin de până la 17%, cel mai mare înregistrat pe parcursul unei singure zile după 1960. Această revenire a prețurilor reprezintă o modificare semnificativă față de situația de la începutul lunii, când prețurile au atins un maxim istoric de peste 11.000 de dolari tona, ceea ce a făcut mai scumpă producția de ciocolată, arată Agerpres.
Chiar și după scăderile din ultimele zile, prețul la tona de cacao este dublu comparativ cu cel de la începutul anului. Acest avans a făcut mai scumpă menținerea pozițiilor și i-a făcut pe investitori să încheie tranzacțiile, ceea ce a redus lichiditatea și a făcut piața și mai vulnerabilă la fluctuațiile mari de prețuri.
Amploarea scăderilor din ultimele zile a fost o surpriză, însă este posibil ca acest declin să fie unul de scurtă durată, pentru că datele fundamentale nu s-au modificat, subliniază Fuad Mohammed Abubakar, președinte la Ghana Cocoa Marketing Company UK Ltd.
"Evoluțiile de pe piață din ultimele zile arată că o cădere este întotdeauna mai ușoară și mai rapidă decât creșterea", spune Abubakar.
În ultimele șase luni, prețurile mondiale la cacao s-au triplat, după ce evoluțiile meteo nefavorabile și bolile au redus producția de boabe de cacao în Coasta de Fildeș și Ghana, care, împreună, sunt responsabile pentru aproximativ 60% din producția mondială. În plus, prețurile pe care le primesc cultivatorii de cacao din Coasta de Fildeș și Ghana pentru boabele lor sunt cu mult sub prețurile mondiale, astfel că fermierii din aceste țări nu pot să investească în plantații pentru a crește producția.