Uniunea Europeană ar urma să investigheze Temu din cauza temerilor că nu reușește să reducă vânzarea de produse ilegale online, într-o anchetă care ar putea duce la amenzi masive pentru platforma online chineză, transmite Bloomberg.
Comisia Europeană va iniția procedura oficială împotriva platformei - deținută de grupul chinez PDD Holdings Inc - pentru a verifica dacă aceasta încalcă reglementările din blocul comunitar contra activităților illicite online, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-și păstreze anonimatul, arată Agerpres.
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
8 noiembrie - Maraton Black Friday
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Investigația ar putea fi anunțată în viitorul apropiat, dar ar putea fi și amânată, pe fondul schimbării liderilor Executivului comunitar, susțin sursele.
Autoritățile europene de reglementare impun condiții mai stricte companiilor Big Tech (giganții din domeniul tehnologiei), ca parte a eforturilor de a reduce prejudiciile online.
Conform Actului legislativ privind serviciile digitale (DSA), platformele de internet din regiune cu peste 45 de milioane de utilizatori trebuie să ia măsuri pentru a stopa răspândirea dezinformării și a conținutului ilegal - inclusiv oferirea de produse care sunt ilegale în UE - sau riscă amenzi de 6% din veniturile lor anuale globale.
Un reprezentant al Temu nu a răspuns imediat solicitării de a comenta.
CITEȘTE ȘI Subway este implicat într-un nou proces, cu acuzația că ar înșela "grosolan" cliențiiÎn urma anchetei oficiale a UE, Temu are dreptul să propună adoptarea de contramăsuri pentru a răspunde preocupărilor Executivului comunitar și a evita potențialele amenzi.
În 11 octombrie, UE a cerut ca Temu să împartă datele referitoare la modul în care rezolvă problema produselor contrafăcute sau nesigure vândute pe platformă. Comisia Europeană a cerut atunci "informații detaliate și documente interne privind măsurile luate pentru diminuarea prezenței și a reapariției traderilor care vând produse ilegale pe Temu".
Până acum informațiile furnizate de Temu s-au dovedit nesatisfăcătoare și nu rezolvă îngrijorările Executivului comunitar, susțin sursele.
În perioada aprilie - iunie 2023, PDD a raportat venituri de 97,1 miliarde de yuani (13,6 miliarde de dolari), în timp ce analiștii se așteptau la 100 miliarde de yuani. Profitul net s-a situat la 32 miliarde de yuani, peste estimările analiștilor, de 27,5 miliarde de yuani.
La Bruxelles, autoritățile de reglementare înăspresc reglementările privind conținutul online al platformelor de internet. În prezent sunt efectuate anchete în conformitate cu Actului legislativ privind serviciile digitale asupra Meta Platforms, AliExpress (deținut de Alibaba Group Holding Ltd), TikTok (deținut de Bytedance) și platforma X (fosta Twitter).
CITEȘTE ȘI FOTO Fondatorul Fryday, concurent în România cu McDonald’s, KFC și Burger King: Nu există workaround-uri. Ori joci ca ei, ori stai acasă, ori nu te apuci de treaba asta. Jucătorii internaționali sunt prioritizați de mall-uri!În mai, Comisia Europeană a desemnat în mod oficial Temu drept platformă online foarte mare (VLOP), ceea ce înseamnă că trebuie să respecte cele mai stricte norme în temeiul Actului legislativ privind serviciile digitale.
Temu este o piață online cu o medie de peste 45 de milioane de utilizatori lunar în Uniunea Europeană. Acest număr de utilizator, pe care Temu l-a comunicat Comisiei, depășește pragul DSA pentru desemnarea ca VLOP.
În urma desemnării ca VLOP, Temu va trebui să respecte cele mai stricte norme în temeiul Actului legislativ privind serviciile digitale, cum ar fi: obligația de a evalua și de a atenua în mod corespunzător orice riscuri sistemice care decurg din serviciile lor, inclusiv listarea și vânzarea de mărfuri contrafăcute, de produse nesigure sau ilegale și de articole care încalcă drepturile de proprietate intelectuală.
Mai precis, aceste obligații suplimentare includ o supraveghere mai diligentă a produselor ilegale. Temu trebuie să analizeze cu atenție riscurile sistemice specifice în ceea ce privește diseminarea conținutului și a produselor ilegale, precum și riscurile generate de proiectarea sau funcționarea serviciului său și a sistemelor sale conexe. Rapoartele de evaluare a riscurilor vor trebui să fie transmise Comisiei la 4 luni de la notificarea desemnării oficiale și, ulterior, la un an.
CITEȘTE ȘI Peste 10.000 sticle de vin moldovenesc cumpărate în 2 zile la un festival din BucureștiTemu trebuie să pună în aplicare măsuri de atenuare a riscurilor, cum ar fi listarea și vânzarea de mărfuri contrafăcute, produse nesigure și articole care încalcă drepturile de proprietate intelectuală. Aceste măsuri pot include adaptarea condițiilor de utilizare, îmbunătățirea proiectării interfeței pentru utilizatori pentru o mai bună raportare și detectare a listărilor suspecte, îmbunătățirea proceselor de moderare pentru a elimina rapid articolele ilegale și rafinarea algoritmilor săi pentru a preveni promovarea și vânzarea de bunuri interzise.
Temu trebuie să își consolideze procesele interne, resursele, testarea, documentarea și supravegherea oricăreia dintre activitățile legate de detectarea riscurilor sistemice.
În plus, sunt necesare măsuri sporite de protecție a consumatorilor. Rapoartele anuale de evaluare a riscurilor întocmite de Temu trebuie să evalueze în mod specific orice efecte adverse potențiale asupra sănătății și siguranței consumatorilor, cu accent pe bunăstarea fizică și mentală a utilizatorilor minori.
CITEȘTE ȘI FOTO Hello Donuts s-a extins către retailul mare. Constantin Puiu, proprietar: Piața de gogoși e plină la momentul ăsta de produse din PoloniaTemu trebuie să își structureze platforma, inclusiv interfețele pentru utilizatori, algoritmii de recomandare și condițiile de utilizare, pentru a atenua și a preveni riscurile la adresa siguranței și bunăstării consumatorilor. Trebuie puse în aplicare măsuri pentru a proteja consumatorii împotriva achiziționării de bunuri nesigure sau ilegale, cu un accent deosebit pe prevenirea vânzării și distribuției de produse care ar putea fi dăunătoare pentru minori.
Aceasta include încorporarea unor sisteme solide de asigurare a vârstei pentru a restricționa achiziționarea de articole restricționate în funcție de vârstă.