Băncile din Rusia, afectate de scăderea lichidităților în yuani

Băncile din Rusia, afectate de scăderea lichidităților în yuani
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 aug 2024

Înăsprirea sancțiunilor SUA a redus fluxul de yuani către Rusia, forțând băncile locale să împrumute moneda chineză de la banca centrală, la o rată mai ridicată, transmite agenția Bloomberg.

China a devenit principalul partener comercial al Rusiei după ce Kremlinul a fost exclus de pe piețele occidentale în urma impunerii de sancțiuni, ca răspuns la invadarea Ucrainei, în 2022. Pe fondul „prieteniei nelimitate” dintre Moscova și Beijing, importuri și exporturi de aproximativ 240 miliarde de dolari sunt acum stabilite aproape în întregime în yuani, scrie Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Un tren cu 28 de vagoane încărcate cu 1.500 de tone de deșeuri, oprit să intre în țară CITEȘTE ȘI Un tren cu 28 de vagoane încărcate cu 1.500 de tone de deșeuri, oprit să intre în țară
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Dar sporesc dovezile care arată că băncile din China se tem să nu fie penalizate pentru finanțarea indirectă a mașinii de război a Rusiei, după cele mai recente sancțiuni SUA, anunțate în iunie. Problemele legate de plăți au fost în centrul agendei în timpul întâlnirii dintre președintele rus Vladimir Putin cu omologul chinez Xi Jinping, scrie Agerpres.

În condițiile reducerii lichidităților în yuani în Rusia, firmele sunt nevoite să utilizeze operațiuni swap cu Banca Centrală a Rusiei, operațiuni care anterior erau percepute ca fiind costisitoare, și se apela la ele doar în ultimă instanță. Volumul mediu zilnic de yuani împrumutați prin operațiuni a ajuns la 20 miliarde yuani (2,8 miliarde de dolari) în august, comparativ cu 10 miliarde yuani în iunie, conform calculelor Bloomberg.

Firmele rusești fac din ce în ce mai multe plăți prin republicile din fosta Uniune Sovietică, cum ar fi Kazahstan, iar exportatorii pot păstra o parte mai mare a veniturilor lor în afara Rusiei, după atenuarea reglementărilor privind repatrierea obligatorie.

Cel mai mare grup bancar rus, Sberbank, „nu vede perspective” de îmbunătățire a situației legate de lichiditățile în yuani, a anunțat agenția rusă de presă Interfax, citându-l pe Taras Skvortsov, vicepreședinte al băncii.

viewscnt
Afla mai multe despre
yuani
rusia
banci