Analiștii prognozează o "furtună perfectă" pentru uleiurile de gătit

Analiștii prognozează o "furtună perfectă" pentru uleiurile de gătit
scris 9 mar 2022

Uleiurile de gătit se confruntă cu o "furtună perfectă", în condițiile în care până la 60% din exporturile de ulei de floare soarelui ale statelor din regiunea Mării Negre sunt întârziate în sezonul agricol curent din cauza invadării Ucrainei de către Rusia, susține James Fry, președintele firmei de consultanță LMC International, transmite Bloomberg.

În plus, însămânțările cu floarea soarelui și porumb, care ar trebui făcute în curând, ar putea să fie mai mici în Ucraina și Rusia, adaugă James Fry. În urmă cu doar o lună, firma de consultanță LMC International prognoza că în sezonul agricol 2021/2022 exporturile de ulei de floarea soarelui din regiunea Mării Negre vor crește cu peste două milioane de tone, până la 13,5 milioane de tone. Potrivit lui James Fry întrebarea principală care se pune în prezent este cât de mult din această cantitate va fi pierdută din cauza războiului, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
7 zile, 7 nopți și 7 experiențe de trăit în Malta, Insula Mierii CITEȘTE ȘI 7 zile, 7 nopți și 7 experiențe de trăit în Malta, Insula Mierii

"Stocurile și exporturile de uleiuri de gătit sunt în scădere. Cămara este goală. Nu există altă alternativă decât să lăsăm prețurile mari să raționalizeze cererea și să echilibreze piața", a subliniat James Fry.

Un alt factor care va influența prețurile la uleiurile de gătit este faptul că livrările combinate de ulei de palmier ale statelor din Asia de Sud-Est nu vor depăși volumele din 2020 decât în trimestrul al treilea al acestui an, potrivit lui James Fry.

În plus, livrările mondiale de ulei de soia ar urma să scadă în sezonul agricol 2021/2022 din cauza unei cereri mai mari în țările exportatoare. Aceasta în contextul în care a estimările referitoare la creșterea capacităților mondiale de procesare de soia au fost revizuite în jos la 4,5 milioane de tone, de la 16 milioane de tone inițial.

În paralel, inflația se va agrava și băncile centrale ar putea să majoreze dobânzile pentru a frâna activitatea economică și a limita cererea pentru livrările și așa reduse de alimente și combustibili, susține James Fry. Chiar dacă cea mai bună speranță pe termen scurt este o majorare a exporturilor din partea Indoneziei, cel mai mare producător mondial de ulei de palmier, James Fry, are îndoieli că acest lucru se va întâmpla.

viewscnt
Afla mai multe despre
ulei de gatit
ucraina