Creșterea temperaturilor usucă culturile de porumb din întreaga Europă, ultima dovadă a unei crize care afectează totul de la transporturile fluviale pe Rin și până la culturile de măsline din Spania, transmite Bloomberg.
Semănat primăvara, porumbul este afectat de lipsa de precipitații pe măsură ce Europa se luptă cu valuri succesive de caniculă. Trei sferturi din teritoriul României, cel mai mare producător european de porumb, este afectat de diferite grade de secetă, în timp ce Franța, al doilea mare cultivator, a înregistrat cea mai secetoasă lună iulie din istorie. Fermierii din unele părți din Estul Germaniei ar putea pierde întreaga recoltă, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Weekend-ul trecut am văzut lanuri unde porumbul îmi ajungea la genunchi. În mod normal, în această perioadă a anului trebuia să aibă o înălțime de 2,5 metri", spune Helmut Messner, președintele Asociației cultivatorilor de porumb din Germania.
Culturile de porumb ale Europei sunt cea mai recentă victimă a vremii secetoase care a redus semnificativ și nivelul apelor într-o serie de râuri importante, precum Rinul, Ronul, Dunărea și Po. Asta paralizează atât irigațiile cât și navigația, reducând transporturile de cărbune și producția centralelor nucleare din Franța, tocmai într-un moment când Europa vrea să își reducă dependența de gazele naturale rusești.
"Sezonul acesta era unul în care porumbul european urma să aibă o importanță crescută pentru a acoperi golul în aprovizionare creat de situația din Ucraina. Însă în condițiile în care culturile de porumb din UE au de suferit, iar estimările de producție sunt revizuite, aprovizionarea cu cereale va fi supusă la noi presiuni", susține Peter Collier, analist la CRM AgriCommodities.
Uniunea Europeană și-a redus estimările privind recolta de porumb din acest sezon la 65,8 milioane de tone, ceea ce înseamnă că va fi cea mai mică recoltă după cea din 2018/2019. Însă cifrele ar putea fi revizuite și mai mult în situația în care condițiile se vor deteriora în Franța și alte țări.
În acest context nu este de mirare că unii fermieri s-au săturat. Având în vedere condițiile secetoase care au început în urmă cu patru ani, Mihai Anghel, proprietarul grupului românesc Cerealcom nu a mai plantat porumb pentru prima dată în ultimii 25 de ani și în schimb a înlocuit porumbul cu floarea soarelui, care este mai rezistentă la secetă. "Eram conștient de deficitul profund de apă din sol. Este cea mai persistentă secetă din ultimii 20 de ani, după câte îmi amintesc", spune Mihai Anghel.
Seceta afectează și alte sectoare. De exemplu, în Germania nivelul apelor Rinului este atât de redus încât companiile de utilități și firmele din sectorul chimiei au probleme în a transporta materiale pe râu dinspre Marea Nordului în amonte. În aceste condiții, trebuie să se îndrepte spre moduri de transport mai scumpe precum cel feroviar sau rutier.