Ciucă anunță că se așteaptă ca România, după mai bine de un deceniu de așteptare, să obțină intrarea în spațiul Schengen înainte de sfârșitul anului

Ciucă anunță că se așteaptă ca România, după mai bine de un deceniu de așteptare, să obțină intrarea în spațiul Schengen înainte de sfârșitul anului
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 aug 2022
Premierul Nicolae Ciucă anunță că se așteaptă ca România, după mai bine de un deceniu de așteptare, să obțină intrarea în spațiul Schengen înainte de sfârșitul anului, un pas care ar permite țării inclusiv să-și crească atractivitatea față de investitorii străini.
 
Urmărește-ne și pe Google News
El anticipează, de asemenea, că Bruxelles-ul va renunța la monitorizarea României în reformarea sistemului judiciar și eliminarea corupției, după ani de critici din partea Executivului UE.
România reia negocierile pentru operaționalizarea rutei de transport Marea Neagră - Marea Caspică, în speranța că Portul Constanța va redeveni ”port-cheie” la Marea Neagră. Proiectul a fost lansat în urmă cu 10 ani CITEȘTE ȘI România reia negocierile pentru operaționalizarea rutei de transport Marea Neagră - Marea Caspică, în speranța că Portul Constanța va redeveni ”port-cheie” la Marea Neagră. Proiectul a fost lansat în urmă cu 10 ani

„Tot ce am făcut de când a început conflictul arată că suntem pregătiți să devenim membri Schengen”, a spus Ciucă, într-un interviu Bloomberg. „Ne așteptăm cu adevărat ca toți ceilalți lideri ai UE să recunoască tot ceea ce am făcut.”

În luna mai, Comisia Europeană a cerut Consiliului UE să adopte deciziile care să permită Croației, României și Bulgariei să intre în spațiul Schengen.
 
Este primul raport de acest fel publicat de Comisie, în urma Strategiei privind spațiul Schengen adoptate anul trecut, dar astfel de recomandări au mai fost făcute, fără rezultat până acum.
Lagarde: BCE va renunța, probabil, la ratele de dobândă negative în luna septembrie CITEȘTE ȘI Lagarde: BCE va renunța, probabil, la ratele de dobândă negative în luna septembrie

Raportul reamintește importanța completării spațiului Schengen și solicită Consiliului să adopte deciziile care să permită Croației, precum și României și Bulgariei să devină în mod oficial parte a acestuia, având în vedere că toate criteriile au fost îndeplinite. Același lucru se va aplica și Ciprului, după ce va finaliza cu succes procesul de evaluare Schengen.

Raportul prezintă și o listă de priorități pentru 2022-2023 inclusiv: punerea în aplicare a noii arhitecturi informatice și a noului cadru de interoperabilitate pentru gestionarea frontierelor, eliminarea tuturor controalelor de lungă durată la frontierele interne și adoptarea Codului frontierelor Schengen revizuit.
 
 
viewscnt
Afla mai multe despre
schengen
ue
consiliul ue
ce