Activitatea economică în zona euro arată semne de stabilizare

Activitatea economică în zona euro arată semne de stabilizare
scris astăzi, 08:45

Industria zonei euro arată semne de stabilizare la începutul anului, firmele depășind dificultățile legate de majorarea costurilor, dar amenințarea taxelor vamale americane afectează perspectivele, arată rezultatele unui sondaj S&P Global, transmit Bloomberg și Reuters.

Indicatorul Purchasing Managers (PMI) privind zona euro, calculat de S&P Global, a ajuns în ianuarie la 46,6 puncte (cel mai ridicat nivel din ultimele opt luni), de la 45,1 puncte luna precedentă, dar încă sub pragul de 50 de puncte, care separă o creștere de o contracție a economiei. Indicatorii se așteptau în ianuarie la un nivel de 46,1 puncte, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Rompetrol învinge ANAF și ridică un sechestru impus încă din 2010 CITEȘTE ȘI Rompetrol învinge ANAF și ridică un sechestru impus încă din 2010

Indicatorul privind producția industrială, un indicator al situației economice, a urcat în ianuarie la 47,1 puncte, de la 44,3 puncte luna precedentă.

'Cu siguranță este prea devreme să vorbim de redresarea industriei, dar vedem o stabilizare și o îmbunătățire a perspectivelor, după două luni de declin', a apreciat Cyrus de la Rubia, economist șef la Hamburg Commercial Bank.

Sâmbătă, președintele Donald Trump și-a dus la îndeplinire amenințarea cu război comercial și a impus taxe vamale de 25% pentru produsele din Canada și Mexic și încă 10% în plus față de taxele existente la produsele chinezești.

Indicele privind comenzile noi a urcat în ianuarie la 45,4 puncte, de la 43 puncte luna precedentă, ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimele opt luni.

Un tribunal rusesc a decis naționalizarea unui mare trader de cereale CITEȘTE ȘI Un tribunal rusesc a decis naționalizarea unui mare trader de cereale

Deși firmele continuă să reducă numărul de angajați, optimismul privind evoluțiile din 2025 a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii aproape trei ani.

'Încrederea în viitor a revenit, poate există speranțe că s-a încheiat perioada de letargie', a adăugat Cyrus de la Rubia.

Analiștii se așteaptă ca economia zonei euro să profite de pe urma reducerii dobânzilor.

BCE estimează că economia zonei euro ar urma să înregistreze o creștere de 0,7% în 2024, 1,1% în 2025, 1,4% în 2026 și 1,3% în 2027. Pentru anul acesta este previzionată o inflație de 2,1%, aproape de ținta de 2%. Pentru 2026, BCE continuă să se aștepte la o inflație de 1,9%. 

viewscnt
Afla mai multe despre
economie
zona euro