VIDEO PROFIT NEWS TV Academia de Guvernanță – Alexandru Chiriță, CEO Electrica SA: Am promovat noua formă de delegare în care decizia e descentralizată / Gabriela Hârțescu, Envisia – Boards of Elite: Noul lider nu trebuie să fie doar un excelent profesionist, ci și un om respectat în organizație

VIDEO PROFIT NEWS TV Academia de Guvernanță – Alexandru Chiriță, CEO Electrica SA: Am promovat noua formă de delegare în care decizia e descentralizată / Gabriela Hârțescu, Envisia – Boards of Elite: Noul lider nu trebuie să fie doar un excelent profesionist, ci și un om respectat în organizație
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 07:38

Este foarte important ca, atunci când o companie depășește o anumită magnitudine, să adere la un Cod de bună guvernanță corporativă, să implementeze politici, reguli și proceduri care să ajute în procesul de transparență față de investitori, față de toți stakeholderii și mai ales în ceea ce înseamnă mesajul de integritate pe care trebuie să-l promoveze în activitățile sale o companie de talia Electrica, spune, la emisiunea Academia de Guvernanță de la PROFIT NEWS TV, Alexandru Chiriță, Director General al Electrica SA, companie românească care s-a listat atât la Bursa de Valori București, cât și la London Stock Exchange.

“Electrica respectă codul de guvernanță al BVB, fiind chiar printre promotorii aplicării acestor reguli. El se transmite la toate nivelurile organizației printr-o serie de politici și proceduri care vin să asigure respectarea acestor reguli de transparență și de integritate. Vorbim de politici care au impact asupra respectării regulilor pentru abuzul de piață, de avertizorul de integritate, de o serie de reguli foarte clar stabilite ca să ne asigurăm că lucrurile merg în mod corespunzător la nivelul întregului grup”, spune acesta.

Urmărește-ne și pe Google News

În dezvoltarea guvernanței corporative a companiei a contat foarte mult și parteneriatul cu BERD, care a permis transferul unui know-how valoros, a unei expertize necesară pentru a adera la acest cod de guvernanță, pentru a se alinia mult mai ușor la respectarea legislației naționale și internaționale în materie.

Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

“Nu vorbim doar de beneficii financiare. Au rămas și rămân în continuare partenerii noștri principali prin finanțarea oferită, însă, cred că cel mai important lucru este, de fapt, această expertiză pe care poate să o ofere BERD în relația cu piața”, precizează Alexandru Chiriță.

VIDEO PROFIT NEWS TV Academia de Guvernanță – Alexandru Chiriță, CEO Electrica SA: Am promovat noua formă de delegare în care decizia e descentralizată / Gabriela Hârțescu, Envisia – Boards of Elite: Noul lider nu trebuie să fie doar un excelent profesionist, ci și un om respectat în organizație

Principalul obstacol pentru companie în procesul de listare la bursă, adaugă el, a fost schimbarea culturii organizaționale.

“Pentru că treci de la un segment în care există o cultură organizațională a unei companii de stat la o companie listată la bursă, care presupune cu totul alte reguli, care, de altfel, sunt benefice. Dar există o rezistență normală în implementarea acestor noi reguli. Noi am depășit această rezistență cu succes”, afirmă directorul general al Electrica SA, adăugând că programele de formare profesională joacă un rol important în astfel de schimbări.

“Este foarte important ca management-ul să rămână întotdeauna la un nivel de pregătire aliniat cu piața și este foarte important ca acesta să transmită mai departe angajaților și direct și indirect, prin  programe de formare profesională și de pregătire continuă informația pe care tu vrei să o transmiți în cadrul organizației și ea să fie bine înțeleasă și ca toată lumea să înțeleagă de fapt că schimbările sunt benefice și vin în ajutorul companiei în întregul ei”, mai spune acesta.

VIDEO PROFIT NEWS TV Academia de Guvernanță – Envisia: Într-un CA, deciziile trebuie luate în baza unor rapoarte care iau în calcul toate potențialele riscuri / CEO ANA Hotels: Foarte important ca profilul board-ului să fie adecvat cu strategia și ciclul CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Academia de Guvernanță – Envisia: Într-un CA, deciziile trebuie luate în baza unor rapoarte care iau în calcul toate potențialele riscuri / CEO ANA Hotels: Foarte important ca profilul board-ului să fie adecvat cu strategia și ciclul

În ceea ce privește principalele provocări în regiunea CEE pentru industria energetică în 2024, care vor continua și în 2025, Dr. Gabriela Hârțescu, decan și membru fondator al Envisia – Boards of Elite, afirmă că o provocare importantă o reprezintă renunțarea treptată la combustibilii fosili.

“Este ceea ce sa propus la COP28/ Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice care a avut loc la Dubai, Emiratele Arabe Unite la sfârșitul anului 2023, unde liderii din sectorul energetic s-au responsabilizat pentru a face toate demersurile necesare și a transforma până în 2050 Europa într-un continent neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon.

De asemenea, companiile din sectorul energetic vor trebui să-și regândească modelele de business, pentru că cele mai impactate vor fi cele din zona de petrol și gaze. Strategiile, policiticile de investiții și portofoliile companiilor, toate trebuie regândite pe drumul către neutralitatea carbonului în 2050. Toate statele și-au actualizat (sau își actualizează) planurile naționale de energie și climă, cu un accent mai mare pe tehnologiile de energie curată și sursele de energie cu emisii scăzute de carbon”, precizează Dr. Gabriela Hârțescu.

VIDEO PROFIT NEWS TV Academia de Guvernanță – Alexandru Chiriță, CEO Electrica SA: Am promovat noua formă de delegare în care decizia e descentralizată / Gabriela Hârțescu, Envisia – Boards of Elite: Noul lider nu trebuie să fie doar un excelent profesionist, ci și un om respectat în organizație

O altă provocare, continuă ea, a ținut de noile tehnologii care susțin dezvoltarea surselor de energie regenerabilă și menținerea competitivității.

“Am văzut inclusiv în regiune, în Polonia și în Ungaria, o creștere foarte mare a investițiilor și dezvoltării energiei solare. Vedem acum că Serbia a demarat construcția unei fabrici de panouri fotovoltaice și de asemenea există interes pentru producerea componentelor pentru energie regenerabilă în Europa, chiar în contextul global, în care China este un competitor important pentru producerea componentelor electrice și a bateriilor electric, și Statele Unite au o politică puternică de finanțare și susținere a dezvoltării energiei regenerabile”, afirmă aceasta.

De asemenea, continuă Dr. Gabriela Hârțescu, un alt trend îl reprezintă renașterea energiei nucleare.

“Da, există încă unele provocări legate de siguranță și de acceptarea publică (comparativ cu alte surse de energie cu emisii scăzute de carbon, cum ar fi sursele regenerabile, de exemplu), dar mai ales în CEE câștigă teren. . Nu vorbim neapărat de reactoare nucleare, vorbim de noi tehnologii, small modular reactors, mici reactoare modulare. După cum s-a subliniat de către Comisia Europeană, pentru acele state membre care aleg să includă energia nucleară în mixul lor energetic, SMR-urile vor servi ca active complementare, ca o opțiune promițătoare de a înlocui vechile centrale electrice pe cărbune și de a completa dezvoltarea surselor regenerabile. SMR-urile vor oferi alternativa utilizării lor pentru termoficare, desalinizare, căldură de proces pentru industriile consumatoare de energie și producția de hidrogen”, explică ea.

VIDEO PROFIT NEWS TV Academia de Guvernanță - Secretarul General al Guvernului: România a avut cel mai mare volum al investițiilor străine directe din istorie când s-a decis candidatura la OCDE / Gabriela Hârțescu, Envisia: Principiile de guvernanță ale CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Academia de Guvernanță - Secretarul General al Guvernului: România a avut cel mai mare volum al investițiilor străine directe din istorie când s-a decis candidatura la OCDE / Gabriela Hârțescu, Envisia: Principiile de guvernanță ale

“Hidrogenul este văzut că un răspuns la criza energetică și chiar unii specialiști îl consideră Sfântul Graal al tranziției energetice. La nivelul Comisiei Europene au fost emise instrumente care să susțină dezvoltarea hidrogenului. Este vorba de Banca Europeană de Hidrogen și de Rețeaua Europeană a Rețelelor de Operatori de Hidrogen. Vom vedea dacă aceste proiecte pilot la nivelul Uniunii Europene vor deveni realitate”, completează Dr. Gabriela Hârțescu.

O altă provocare o reprezintă și sincronizarea rețelelor electrice ale țărilor baltice, Letonia, Lituania, Estonia, care sunt încă conectate la Rusia și Belarus.

“În ultimii 12 ani, regiunea a primit sprijin politic, tehnic și financiar semnificativ din partea UE, primind granturi în valoare de peste 1,2 miliarde de euro”, mai spune aceasta.

VIDEO PROFIT NEWS TV Academia de Guvernanță - Gabriela Hârțescu, Envisia: Banca centrală nu mai e actor exclusiv neutru și tehnic, rol mai complex / Anca Dragu, Banca Republicii Moldova: În criză, băncile centrale creează condiții mai prietenoase CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Academia de Guvernanță - Gabriela Hârțescu, Envisia: Banca centrală nu mai e actor exclusiv neutru și tehnic, rol mai complex / Anca Dragu, Banca Republicii Moldova: În criză, băncile centrale creează condiții mai prietenoase

Pe plan global există preocuparea de creștere a surselor de energie regenerabilă, țările din Asia-Pacific având o creștere fulminantă pe această zonă, în special China și India, mai adaugă Dr. Gabriela Hârțescu.

“Investițiile în energie regenerabilă din 2020 încoace au crescut cu circa 40%. Cu toate acestea, rămâne provocarea rețelei de transport a energiei, care este destul de învechită în Statele Unite și în Europa, iar Agenția Internațională de Energie spunea că, cu toate progresele care s-au făcut, există un disponibil de 1.500 de GW de energie regenerabilă care așteaptă să fie transportată și, de asemenea, există 80 de milioane km de rețea de transport de energie care trebuie dezvoltată și redefinită din punct de vedere tehnologic până în 2040, astfel încât Europa să-și atingă obiectivul de emisii de carbon net zero”, subliniază aceasta, adăugând că, în continuare focusul va fi pe energia produsă de vânt și de soare.

O tendință majoră în sectorul energetic global o reprezintă electrificarea transporturilor, unde China este lider.

“O treime din cererea de energie electrică pe plan global vine pentru electrificarea sistemelor de transport”, precizează Dr. Gabriela Hârțescu.

De asemenea, adaugă ea, rămâne în continuare preocuparea pentru utilizarea beneficiilor digitalizării în sectorul energetic și tot ce înseamnă avantaj adus de dezvoltarea inteligenței artificiale. Tehnologia de vizualizare în timp real, poate monitoriza de la distanță centralele electrice și cablurile de alimentare electrică, ceea ce duce la o flexibilitate sporită în rețeaua electrică, minimizând întreruperile de curent și chiar prognozând defecțiunile viitoare. Este necesară cooperarea dintre sectorul telecomunicațiilor și sectorul energetic. Este nevoie de tehnologii de comunicare mai bune pentru sectorul energetic – o comunicare mai rapidă care va permite identificarea timpurie a problemelor în liniile electrice.

“Cred că o provocare tot legată de digitalizare o să fie legată și de faptul că energia regenerabilă, cum ar fi, de exemplu, panourile solare, a devenit din ce în ce mai accesibilă și va apărea problema interacțiunii umane cu aceste noi progrese și tehnologii din domeniul energetic”, afirmă aceasta.

VIDEO PROFIT NEWS TV Academia de Guvernanță – Carmen Micu, Envisia: Transparența - cel mai mare câștig al implementării A.I. în procesele guvernanței / Vitalie Tătaru, AC Tech: Consiliul de administrație va juca un rol cheie CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Academia de Guvernanță – Carmen Micu, Envisia: Transparența - cel mai mare câștig al implementării A.I. în procesele guvernanței / Vitalie Tătaru, AC Tech: Consiliul de administrație va juca un rol cheie

Electrica SA este aliniată tuturor acestor tendințe internaționale, afirmă Alexandru Chiriță, având o preocupare foarte clar definită în acest sens și un obiectiv de 1 GW în 2030.

“Strategia a fost aliniată cu toate trendurile pieței, astfel încât să fim siguri că le atingem. Bineînțeles, nu se pot face fără investiție în rețele. O altă componentă a grupului Electrica este distribuția și acolo trebuie neapărat să fim siguri că nivelul de investiții este cel puțin la fel de mare și de adecvat cu investiția care se face în zona de regenerabile, lucru care până în acest moment eu cred că îl facem  cu succes și în grafic. Suntem aliniați la strategia pe care noi am propus-o în decembrie 2023”, spune Alexandru Chiriță.

Dr. Gabriela Hârțescu vine și cu o serie de recomandări de schimbare a abordării stilului de leadership pentru leaderii din sistemul energetic, prima fiind legată de setarea focusului și a direcției, adică “trecerea de la profit la impact și scop”.
“Este clar că pentru toate părțile interesate, profitul este principalul motor vis-a-vis de o organizație,  de rezultatele și de performanța ei financiară.

Dar, din ce în ce mai mult, se pune problema și investitorii încep să înțeleagă că o companie trebuie să lucreze și în beneficiul comunității și să își aducă aportul în mediul social și comunitar, în acest ecosistem care înseamnă economic și social în același timp”, precizează aceasta.

VIDEO PROFIT NEWS TV Academia de Guvernanță – Andrei Burz-Pînzaru, Deloitte Legal: Admiterea la tranzacționare presupune “profesionalizarea” relației dintre acționari – board – conducerea executivă / Adriana Lobdă, Envisia: Observăm o tendință de tranziți CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Academia de Guvernanță – Andrei Burz-Pînzaru, Deloitte Legal: Admiterea la tranzacționare presupune “profesionalizarea” relației dintre acționari – board – conducerea executivă / Adriana Lobdă, Envisia: Observăm o tendință de tranziți

Cea de-a doua abordare este legată de reproiectarea proceselor de creare a valorii, unde se face trecerea “de la rivalitate la camaraderie”.

“Ar trebui schimbată mentalitatea de câștig-înfrângere, în sensul că liderii privesc menținerea cotei de piață și depășirea competitorilor ca principal obiectiv, dar de fapt, ar trebui o abordare de tip câștig-câștig sau o abordare axată pe creștere, în care liderii din sistemul energetic înțeleg că toate părțile interesate din mediul în care ei acționează le devin parteneri și împreună pot să dezvolte noi produse, noi servicii și să descopere oportunități de dezvoltare de noi piețe”, explică ea.

Iar cea de-a treia schimbare de abordare a leadership- o reprezintă reorganizarea modului de lucru în companiile energetice.

“Aici recomandarea ar fi trecerea de la comandă la colaborare. Și s-a observat că într-un peisaj foarte dinamic, în care schimbările sunt frecvente, pentru a avea succes organizația, este recomandabil să lucrezi în echipe mici, cărora să le dai independență și autonomie, aceasta ducând la creșterea spiritului intraprenorial în organizație, deschizând locul pentru idei noi. Provocarea pentru lideri o să fie gestionarea și  coordonarea acestor multi-echipe autonome care toate contribuie pe orizontală la succesul organizației”, afirmă aceasta.

VIDEO PROFIT NEWS TV Academia de Guvernanță – Mihai Precup, AMEPIP: Provizoratele reprezintă o boală la nivelul companiilor / Gabriela Hârțescu, Envisia: Apare necesarul unor competențe noi pe care să le regăsim în sala de consiliu CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Academia de Guvernanță – Mihai Precup, AMEPIP: Provizoratele reprezintă o boală la nivelul companiilor / Gabriela Hârțescu, Envisia: Apare necesarul unor competențe noi pe care să le regăsim în sala de consiliu

O altă abordare de conducere recomandată pentru CEO din industria energetică referitoare la  realizarea obiectivelor, o reprezintă“ trecerea de la control la evoluție”. Până acum, liderii de succes și-au gestionat în mod tradițional organizațiile prin planificare și control bazat pe analize ample, încercând în același timp să minimizeze discontinuitățile din business. Liderii de azi trebuie să fie confortabili cu operarea în cicluri mai scurte și rapide. Liderii trebuie să înceapă fiecare ciclu rapid cu o retrospectivă pentru a revizui progresul, a observa problemele întâmpinate și a planifica următorul ciclu.

“Noul lider nu trebuie să fie doar un profesionist, ci și un om respectat în organizație, care să dezvolte împreună cu personalul din organizație relații de peer-to-peer, astfel încât, atât conservarea sau reținerea bunilor specialiști cu competențe de bază să rămână stabilă în companie, dar și să poată atrage talente noi în companie, specialiști de care are nevoie ca să se dezvolte, oferindu-le acel stil de lucru care să susțină dezvoltarea atât profesională cât și personală”, mai spune Dr. Gabriela Hârțescu.

“Și noi cred că suntem destul de bine aliniați. Am promovat în cadrul organizației această nouă formă de delegare în care decizia nu trebuie să fie centralizată, ci descentralizată, acordând puterea de a decide și posibilitatea de a putea veni cu noi idei atunci când trebuie să implementăm un proiect”, completează Alexandru Chiriță.

VIDEO PROFIT NEWS TV Academia de Guvernanță. Carmen Micu, Envisia: Profilul moral al celui care e conducător face diferența / Radu Hanga, BVB: Dacă construiești o structură care nu gândește independent și doar execută, se pierd resurse și oportunități CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Academia de Guvernanță. Carmen Micu, Envisia: Profilul moral al celui care e conducător face diferența / Radu Hanga, BVB: Dacă construiești o structură care nu gândește independent și doar execută, se pierd resurse și oportunități

Pe 17 octombrie, Envisia lansează cea de-a 8-a serie a Programului “Guvernanța corporativă care creează valoare” în parteneriat cu Bursa de Valori București, care se adresează în principal membrilor de board actuali, dar și celor care se pregătesc să acceadă la acest rol, precum și specialiștilor de top care interacționează cu consiliul de administrație

“Cuprinsul tematic al programului suferă, în sensul bun, actualizări de la o serie la alta, în conexiune cu tot ce apare nou pe piața de capital locală, dar și pe plan internațional, în ceea ce înseamnă bune practici de guvernanță corporativă. Ceea ce aduce valoare programului este faptul că toți facilitatorii sunt și practicieni și împreună cu prezența participanților din sală, care sunt și ei specialiști de top, executivi de top în companii sau membri de board, iar acest program se transformă într-o masă rotundă în care se identifică și se găsesc soluții împreună”, mai spune Dr. Gabriela Hârțescu, care consideră că acest program își găsește utilitatea dovedită de  cererea pentru el și, mai mult decât atât, atrage nu doar participanți din piața de capital, ci și din companii care nu au avut de-a face cu piața de capital, dar care înțeleg că o bună guvernanță corporativă le deschide ușile către diverse surse de finanțare  și le îmbunătățește imaginea vis-a-vis de partenerii locali sau internaționali.

“Observăm din ce în ce mai mulți antreprenori români care sunt atrași de participarea la acest program pentru că își dau seama că implementarea unor sisteme de guvernanță corporativă, inclusiv într-o afacere de familie, poate să conducă la creșterea cifrei de afaceri și la identificarea de oportunități de afaceri. Ei pot opta pentru un consiliu de administrație, forma clasică de guvernanță sau pentru un consiliu consultativ, prin care pot beneficia de sfaturi de la experți, cu experiență și viziune din diverse industrii, cu expunere locală și internațională”, concluzionează ea.

Envisia - Boards of Elite, prima școală de afaceri din Europa Centrală și de Est, oferă educație de ultimă generație, servicii de mentorat și de consultanță pentru membrii consiliilor de administrație (președinți, membri non-executivi, membri executivi) profesioniști de nivel C-Suite și profesioniști de mare calibru, prin intermediul unor parteneriate prestigioase.

Envisia oferă programe și cursuri pentru dezvoltarea competențelor și abilităților de leadership, servicii de evaluare a board-readiness și board fit, coaching & mentoring la nivel de consiliu de administrație.

Envisia are parteneriate educaționale de prestigiu cu universități, organisme de reglementare și asociații profesionale internaționale și naționale.

Viziunea Envisia este aceea de a fi hub educațional în Europa Centrală și de Est pentru profesionalizarea membrilor consiliilor de administrație, cu scopul de a contribui la dezvoltarea unor generații de lideri care întruchipează profesionalismul, conduita etică și responsabilitatea, aducând plus-valoare companiilor și comunităților locale.

Misiunea Envisia este de a construi o comunitate de membri de board profesioniști. Astăzi Comunitatea Envisia Boards of Elite numără cca 200 de membri profesioniști în boarduri, cu acreditare internațională.

Envisia promovează activ practici responsabile de guvernanță corporativă, pregătind companiile și consiliile de administrație pentru ritmul alert al provocărilor contemporane.

Pe plan internațional, principalii parteneri educaționali ai Envisia sunt: Henley Business School (HBS) – University of Reading UK, London Stock Exchange – Refinitiv – Thompson Reuters, European University Cyprus (EUC), Chartered Institute for Securities and Investment (CISI) UK, International Association for Sustainable Economy (IASE), AIR – Asociația Investitorilor Români în Republica Moldova.

Pe plan național, principalii parteneri educaționali sunt: AMEPIP - Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice, BVB – Bursa de Valori București, AAFBR – Asociația Analiștilor Financiar-Bancari din România, ACI Romania – Asociația Piețelor Financiare, AAF – Asociația Administratorilor de Fonduri, ARIR – Asociația Română pentru Relații cu Investitorii, APAPR – Asociația Pensiilor Administrate Privat din România, AAI - Asociația Administratorilor Independenți, ATR – Asociația Trezorierilor din România, UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare-Reasigurare din România, ACJSFB – Asociația Consilierilor Juridici din Sistemul Financiar-Bancar, ROPEA – Asociația Fondurilor de Private Equity.

Portofoliul educațional al Envisia cuprinde câteva premiere în România: Master of Arts in Board Practice and Directorship, în parteneriat cu Henley Business School – primul program academic internațional post-universitar cu triplă acreditare globală, care profesionalizează rolul membrului într-un consiliu de administrație; Guvernanța Corporativă care Creează Valoare, în parteneriat cu Bursa de Valori București – primul program profesional destinat pregătirii continue a membrilor de board din România, dezvoltat în special pentru companii listate și acționari pe piața de capital.

De asemenea, Envisia oferă o gamă variată de cursuri scurte ultra-specializate (în format deschis sau dezvoltate la cerere); certificări profesionale internaționale pe subiecte de interes și relevante pentru grupul țintă al Envisia, din organizații publice și private, din toate sectoarele economiei (economie sustenabil - ESG, banking, finanțe etc.).

Enivisa dispune de o rețea internațională de lectori, profesori și experți asociați care sunt practicieni și consultanți de top din țară și din străinătate, implicați în toate activitățile: educație (programe academice post-universitare și cursuri de dezvoltare profesională continuă), mentorat și coaching, servicii de board design și profiling, dedicate membrilor executive și non-executivi din consiliile de administrație.

Principalul obiectiv al Envisia îl reprezintă evoluția profesională și personală a elitelor, pentru dezvoltarea unui mediu de afaceri care să genereze dezvoltare economică și socială pe termen lung.

Informații despre portofoliul Envisia sunt disponibile la: https://www.envisia.eu/en/business-school

viewscnt
Afla mai multe despre
alexandru chiriță
electrica sa
gabriela hârțescu
envisia – boards of elite