VIDEO PROFIT NEWS TV Academia de Guvernanță. Carmen Micu, Envisia: Profilul moral al celui care e conducător face diferența / Radu Hanga, BVB: Dacă construiești o structură care nu gândește independent și doar execută, se pierd resurse și oportunități

VIDEO PROFIT NEWS TV Academia de Guvernanță. Carmen Micu, Envisia: Profilul moral al celui care e conducător face diferența / Radu Hanga, BVB: Dacă construiești o structură care nu gândește independent și doar execută, se pierd resurse și oportunități
scris 3 iul 2024

Fie că este vorba de companii publice sau private, fie că este vorba despre orice altă structură în care oamenii funcționează în general, rolul guvernanței este tot mai stringent și schimbă modul în care aceștia se raportează la acele structuri sau companii și chiar și unii la ceilalți.

„Primul cod de guvernanță a fost înființat acum aproape 4.000 de ani, care a venit și a setat reguli de bună guvernare al unui grup de oameni, al unui oraș. Și toate lucrurile astea au evoluat de-a lungul timpului.

Urmărește-ne și pe Google News

Senzația oamenilor despre guvernanță este că se încearcă încadrarea unor lucruri, că este un sistem foarte rigid, când, de fapt, buna guvernare și  guvernanța ca set de reguli pentru buna guvernare au apărut ca o necesitate pentru a dat comunității respective o viață mai bună”, spune, la emisiunea Academia de Guvernanță de la PROFIT NEWS TV, Carmen-Daniela Micu, CEO & co-fondator ENVISIA-Boards of Elite, prima școală de afaceri din Europa Centrală și de Est.

Școala oferă educație de ultimă generație, servicii de mentorat și de consultanță pentru membrii consiliilor de administrație (președinți, membri non-executivi, membri executivi) profesioniști de nivel C-Suite și profesioniști de mare calibru, prin intermediul unor parteneriate prestigioase.

VIDEO PROFIT NEWS TV Academia de Guvernanță. Carmen Micu, Envisia: Profilul moral al celui care e conducător face diferența / Radu Hanga, BVB: Dacă construiești o structură care nu gândește independent și doar execută, se pierd resurse și oportunități

„Guvernanța a apărut înaintea corporației. Noi folosim, în general, cu preponderență, termenul de guvernanță corporativă, cumva ancorăm termenul de guvernanță în ideea de corporație, ori ideea de bună guvernanță a apărut mult înaintea corporației.

Și, dacă luăm asta în calcul, realizăm că, atunci când vorbim despre guvernanță, nu este neapărat legat de corporație, ci de modul în care ne organizăm noi ca oameni în toate structurile în care funcționăm și de asta eu prefer ca în locul termenului de guvernanță corporativă să folosim buna guvernanță, pentru că, până la urmă, guvernanța în sine, mai ales în lumea democratică în care trăim, pleacă de jos în sus, adică cei care conduc și regulile pe care le aplicăm în societate emană de la societate. Societatea în sine și entitățile în sine trebuie să le aplice”, completează Radu Hanga, președintele Bursei de Valori București.

Și atunci, continuă el, se ajunge la noțiunea de bun simț, adică cadrul în care se funcționează trebuie să fie un cadru care să facă sens pentru toată lumea, și pentru cei care conduc și pentru cei care operează în interiorul lui.

„Cred că regulile, atâta timp cât sunt de bun simt, atâta timp cât le înțelegem noi, cei care trebuie să le aplicăm, sunt foarte ușor de aplicat. Problema vine atunci când încercăm să aplicăm reguli pe care nu le înțelegem. Și atunci, când nu le înțelegem riscăm să le interpretăm greșit, le pierdem sensul. Inclusiv elementele culturale au un rol în toată construcția asta care înseamnă set de reguli după care funcționăm”, spune Radu Hanga.

VIDEO PROFIT NEWS TV Academia de Guvernanță. Carmen Micu, Envisia: Profilul moral al celui care e conducător face diferența / Radu Hanga, BVB: Dacă construiești o structură care nu gândește independent și doar execută, se pierd resurse și oportunități

Carmen-Daniela Micu atrage însă atenția că buna guvernanță înseamnă, pentru foarte mulți oameni, un set de reguli foarte rigid, care se referă la acel aspect al conformității, când, de fapt, buna guvernanță reprezintă un tip de mentalitate și o responsabilitate pe care toată lumea ar trebui să le aibă, nu numai în ecosistemul de business, dar și în viața lor personală, socială, în comunitate. 

„Cred că de aici rezidă și oportunitatea. Cred că după pandemie lumea și-a schimbat setul de valori, s-a orientat mult mai mult pe viața în comunitate, pe cât de important este să relaționăm unul cu celălalt într-un mod autentic.

De aici vine și oportunitatea noastră, pentru că oamenii sunt mult mai deschiși, înțeleg că buna guvernare și guvernanța înseamnă să ne schimbăm filozofia de viață și de a face business.

De aici și competențele pe care noi astăzi le dorim pentru cei care sunt la vârf. Competențele încep mai degrabă cu zona care spune că avem nevoie de un anumit tip de profil moral. Ceea ce face diferența este profilul moral al celui care este conducător”, precizează CEO-ul Envisia. 

Ea adaugă că, într-un consiliul de administrație, este vorba mai degrabă despre roluri, decât despre funcțiuni tehnice. 

„Vorbim de roluri care integrează mai multe aspecte tehnici și asta e o primă mare diferență între ceea ce se numește executiv sau non executiv. Al doilea aspect foarte important este că un om când accesează ideea de a-și lua un rol într-un consiliu de administrație e foarte important să aibă o independență a gândirii, o gândire critică extraordinară integritate morală. Fără un sistem de valori moral, fără integritate morală nu poți accesa astfel de poziții”, spune Carmen-Daniela Micu.

Și Radu Hanga, președintele BVB, subliniază ideea independenței în gândire pentru cei care accesează poziții în consiliile de administrație ale companiilor.

„Independența în gândire are și elemente culturale. Mă refer la libertatea pe care ți-o dă cel care te-a trimis s faci un job în a gândi. Și asta eu cred că se cultivă. Adică, într-un fel cultural, trebuie să învățăm să construim un sistem care dă libertate celor de sub tine, adică acționarii să dea libertate și încredere board-ului să funcționeze în cadrul pe care l-a setat, board-ul mai departe către executiv trebuie să dea încredere și libertate pentru a lua deciziile necesare.

Deci, criteriile acestea de independență în gândire, de gândire critică se cultivă, adică e treaba noastră să construim o comunitate care să încurajeze valorile acestea, pentru că ele creează valoarea. Dacă construiești o structură care nu gândește independent și care doar execută, se pierd o mulțime de resurse și oportunități. Și atunci, e un joc care se întâmplă în lumea corporațiilor, între limitele pe care le setezi structurilor de sub tine și libertatea de mișcarea pe care le-o lași”, precizează Hanga, adăugând că e foarte important că în România să se cultive această cultura de funcționare descentralizată, bazată pe încredere, dar și integritatea.

Buna guvernanță joacă și un rol important în ceea ce privește transferul unei afaceri către următoarea generație, într-un mod sustenabil și sigur.

„Suntem la capitolul succesiune pentru antreprenorii care au setat acele businessuri la începutul anilor ‘90. Antreprenorii sunt interesați de un instrument prin care pot să controleze afacerea pe mai departe, având, în același timp, un sentiment de siguranță că ceea ce ei au construit va merge mai departe. Iar soluția există în piață de foarte mult timp, în companiile din Europa de Vest sau SUA, unde transferul acesta generațional se face de foarte mulți zeci de ani și anume, boardul, pentru că e o formă de guvernanță care îți asigură prin structura de politici și proceduri pe care o pune la lucru acest control al afacerii”, afirmă Carmen-Daniela Micu.

Radu Hanga adaugă că, prima succesiune la nivelul unei companii este întotdeauna un proces foarte complicat. De altfel, este pentru prima dată în România când are loc genul acesta de succesiune.

„Și, ca urmare, e ceva ce noi acum învățăm. Sunt mai multe opțiuni. Sunt afaceri și familii care găsesc drumul înainte, păstrând afacerea în familie. Sunt situații în care companiile nu găsesc drumul înainte și atunci, există opțiunea a vinde compania către un jucător mai mare în domeniu sau apare opțiunea găsirii unei alternative. Iar aici intervine BVB, ca platformă care să-i ajute pe antreprenorii locali să găsească o cale de a-și duce înainte afacerile, păstrând independența acestora.

Deci, cadrul în care funcționezi se schimbă complet. Și atunci, ajungem la ideea asta de a învăța cum să construiești cadrul de guvernanță în cadrul companiei și cum să te conectezi mai bine cu mediul din jurul tău. Envisia ajută, bursa ajută”, precizează Radu Hanga.

Envisia oferă programe și cursuri pentru dezvoltarea competențelor și abilităților de leadership, servicii de evaluare a board-readiness și board fit, coaching & mentoring la nivel de consiliu de administrație. Envisia are parteneriate educaționale de prestigiu cu universități, organisme de reglementare și asociații profesionale internaționale și naționale.

Viziunea Envisia este aceea de a fi hub educațional în Europa Centrală și de Est pentru profesionalizarea membrilor consiliilor de administrație, cu scopul de a contribui la dezvoltarea unor generații de lideri care întruchipează profesionalismul, conduita etică și responsabilitatea, aducând plus-valoare companiilor și comunităților locale.

Misiunea Envisia este de a construi o comunitate de membri de board profesioniști. Astăzi Comunitatea Envisia Boards of Elite numără peste 170 de membri profesioniști în boarduri, cu acreditare internațională. Envisia promovează activ practice responsabile de guvernanță corporativă, pregătind companiile și consiliile de administrație pentru ritmul alert al
provocărilor contemporane.

Pe plan internațional, principalii parteneri educaționali ai Envisia sunt: Henley Business School (HBS) – University of Reading UK, London Stock Exchange – Refinitiv – Thompson Reuters, European University Cyprus (EUC), Chartered Institute for Securities and Investment (CISI) UK, International Association for Sustainable Economy (IASE), AIR – Asociația Investitorilor Români în Republica Moldova.

Pe plan național, principalii parteneri educaționali sunt: AMEPIP - Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice, BVB – Bursa de Valori București, AAFBR – Asociația Analiștilor Financiar-Bancari din România, ACI Romania – Asociația Piețelor Financiare, AAF – Asociația Administratorilor de Fonduri, ARIR – Asociația Română pentru Relații cu Investitorii, APAPR – Asociația Pensiilor Administrate Privat din România, AAI - Asociația Administratorilor Independenți, ATR – Asociația Trezorierilor din România, UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare-Reasigurare din România, ACJSFB – Asociația Consilierilor Juridici din Sistemul Financiar-Bancar, ROPEA – Asociația Fondurilor de Private Equity.

Portofoliul educațional al ENVISIA cuprinde câteva premiere în România: Master of Arts in Board Practice and Directorship, în parteneriat cu Henley Business School – primul program academic internațional post-universitar cu triplă acreditare globală, care profesionalizează rolul membrului într-un consiliu de administrație; Guvernanța Corporativă care Creează
Valoare, în parteneriat cu Bursa de Valori București – primul program profesional destinat pregătirii continue a membrilor de board din România, dezvoltat în special pentru companii listate și acționari pe piața de capital. De asemenea, Envisia oferă o gamă variată de cursuri scurte ultra-specializate (în format deschis sau dezvoltate la cerere); certificări profesionale
internaționale pe subiecte de interes și relevante pentru grupul țintă al ENVISIA, din organizații publice și private, din toate sectoarele economiei (economie sustenabilă - ESG, banking, finanțe etc.).

ENVISIA dispune de o rețea internațională de lectori, profesori și experți asociați care sunt practicieni și consultanți de top din țară și din străinătate, implicați în toate activitățile: educație (programe academice post-universitare și cursuri de dezvoltare profesională continuă), mentorat și coaching, servicii de board design și profiling, dedicate membrilor executive și non-executivi din consiliile de administrație.

Principalul obiectiv al ENVISIA îl reprezintă evoluția profesională și personală a elitelor, pentru dezvoltarea unui mediu de afaceri care să genereze dezvoltare economică și socială pe termen lung.

viewscnt
Afla mai multe despre
carmen micu
envisia
radu hanga
bvb
guvernanta corporativa