În momentul de față, cele mai importante priorități pe agenda consiliilor de administrație legate de ESG au în vedere schimbarea sistemului tradițional de funcționare al consiliului de administrație, politica de remunerare și cerințele legale de raportare non-financiară, spune, la emisiunea Academia de Guvernanță de la Profit.ro TV, Dr. Gabriela Hârțescu, Decan și membru fondator al ENVISIA-Boards of Elite, prima școală de afaceri din Europa Centrală și de Est, care oferă educație de ultimă generație, servicii de mentorat și de consultanță pentru membrii consiliilor de administrație (președinți, membri non-executivi, membri executivi) profesioniști de nivel C-suite și profesioniști de mare calibru, prin intermediul unor parteneriate prestigioase.
Pentru multe companii este critic să își implementeze politici de ESG, dar mai ales politici de guvernanță, spune, la emisiunea Academia de Guvernanță de la Profit.ro TV, Ciprian Stănescu, președinte Social Innovation Solution, organizație ce oferă programe de educație și sustenabilitate pentru IMM-uri și ONG-uri din regiunea CEE.
Pe lângă oportunități profesionale, membrii unui consiliu de administrație sunt expuși unei palete de riscuri: juridice, decizionale și reputaționale, acestea fiind doar câteva dintre cele enumerate de către Mădălin Enache, Senior Partener Enache, Pirtea și Asociații și Dr. Gabriela Hârțescu, Decan și Membru fondator al Envisia – Boards of Elite, în cadrul emisiunii Academia de Guvernanță cu tema: Guvernanța corporativă – răspunderea membrilor de board și gestionarea riscurilor asociate acestui rol, de la Profit.ro TV.
Este foarte important ca atunci când o companie depășește o anumită magnitudine să adere la un cod de bună guvernanță corporativă, să implementeze politici, reguli și proceduri care să ajute în procesul de transparență față de investitori, față de toți stakeholderii și mai ales în ceea ce înseamnă mesajul de integritate pe care trebuie să-l promoveze în activitățile sale o companie de talia Electrica, spune, la emisiunea Academia de Guvernanță de la PROFIT NEWS TV, Alexandru Chiriță, Director General al Electrica SA, companie românească care s-a listat atât la Bursa de Valori București, cât și la London Stock Exchange.
A conduce o afacere sau orice tip de organizație presupune asumarea unor riscuri, spune, la emisiunea Academia de Guvernanță de la PROFIT NEWS TV, Simona Constantinescu, CEO ANA Hotels România și președinte FIHR. Fiecare persoană aflată în poziție de decizie va întâmpina și riscuri, adaugă ea.
Printre altele, Secretariatul General al Guvernului României (SGG) are și rolul de a coordona procesul din punct de vedere tehnic de aderare a României la OCDE împreună cu Ministerul Afacerilor Externe, spune, la emisiunea Academia de Guvernanță de la PROFIT NEWS TV, Mircea Abrudean, Secretar general al Guvernului.
Băncile centrale sunt instituții mai discrete, dar cu un rol foarte important în economia unei țări, spune, la emisiunea Academia de Guvernanță de la PROFIT NEWS TV, Anca Dragu, Guvernatorul Băncii Naționale a Republicii Moldova (BNM). În general, continuă ea, băncile centrale au ca obiectiv principal asigurarea stabilității prețurilor, adică se preocupă în a ține inflația sub control, dar și pentru a preveni scăderi bruște ale prețurilor, mai ales că inflația are un impact negativ asupra investitorilor și asupra deciziilor populației de a investi sau economisi.
Marile beneficii pe care inteligența artificială le aduce în general în zona de ecosistem economic și social și nu numai provin din faptul că eficientizează radical performanța oricărei entități, spune, la emisiunea Academia de Guvernanță de la PROFIT NEWS TV, Carmen Micu, CEO și fondator ENVISIA – Boards of Elite, prima școală de afaceri din Europa Centrală și de Est, care oferă educație de ultimă generație, servicii de mentorat și de consultanță pentru membrii consiliilor de administrație (președinți, membri non-executivi, membri executivi) profesioniști de nivel C-Suite și profesioniști de mare calibru, prin intermediul unor parteneriate prestigioase.
Prioritățile pieței de capital din România nu sunt foarte diferite de cele din alte țări ale UE, unde există, cel puțin în ultima jumătate de an, o recunoștere la nivelul cel mai înalt al Comisiei Europene a faptului că firmele antreprenoriale din Uniune au nevoie de un acces mult mai bun la finanțare, la surse de capital, spune, la emisiunea Academia de Guvernanță de la PROFIT NEWS TV, Andrei Burz-Pînzaru, Partener Deloitte Legal.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ocupă un loc central în ceea ce privește asigurarea cadrului de adopție a principiilor de guvernanță corporativă și promovarea unor premise lucrative legislative de reglementare, astfel încât să încurajeze nu doar adopția, ci și perfecționarea și îmbunătățirea continuă a acestor principii de guvernanță corporativă, spune, la emisiunea Academia de Guvernanță de la PROFIT NEWS TV, Alexandru Petrescu, președintele ASF.