VIDEO PROFIT NEWS TV Academia de Guvernanță – Președintele ASF: Nu există excepții la avizarea candidaților. Nu facem niciun fel de compromis / Gabriela Hârțescu, Envisia: Creșterea expertizei tehnice și managementul crizelor vor fi priorități

VIDEO PROFIT NEWS TV Academia de Guvernanță – Președintele ASF: Nu există excepții la avizarea candidaților. Nu facem niciun fel de compromis / Gabriela Hârțescu, Envisia: Creșterea expertizei tehnice și managementul crizelor vor fi priorități
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 iul 2024

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ocupă un loc central în ceea ce privește asigurarea cadrului de adopție a principiilor de guvernanță corporativă și promovarea unor premise lucrative legislative de reglementare, astfel încât să încurajeze nu doar adopția, ci și perfecționarea și îmbunătățirea continuă a acestor principii de guvernanță corporativă, spune, la emisiunea Academia de Guvernanță de la PROFIT NEWS TV, Alexandru Petrescu, președintele ASF.

„Dincolo de atributele de reglementare și supraveghere pe care le avem prin prisma unor reglementări interne, precum Regulamentul 1 din 2016, Regulamentul 2 din 2019, ce stipulează și creează cadrul pentru membrii consiliilor de administrație și de supraveghere din toate subiectele de reglementare din cele trei piețe, respectiv piața de capital, de asigurări și piața fondurilor de pensii, toți trebuie să treacă printr-un filtru de numire care este configurat la bază cu principiile guvernanței corporative.

Urmărește-ne și pe Google News

Tot ce înseamnă integritate, transparență, bune practici profesionale în istoria candidatului pe o astfel de poziție, modul de reglementare, de raportare al instituției etc.. Acesta e un atribut și o funcțiune de bază din perspectiva supravegherii pe care ASF o are în portofoliu”, spune acesta.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
VIDEO PROFIT NEWS TV Academia de Guvernanță – Mihai Precup, AMEPIP: Provizoratele reprezintă o boală la nivelul companiilor / Gabriela Hârțescu, Envisia: Apare necesarul unor competențe noi pe care să le regăsim în sala de consiliu CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Academia de Guvernanță – Mihai Precup, AMEPIP: Provizoratele reprezintă o boală la nivelul companiilor / Gabriela Hârțescu, Envisia: Apare necesarul unor competențe noi pe care să le regăsim în sala de consiliu

De altfel, în ultimul an, ASF a ocupat un rol foarte important și în ceea ce privește aderarea României la OECD.

„Din punct de vedere al asimilării principiilor la nivelul entităților subiecți de reglementare, trebuie să ne asigurăm că preluarea, aderarea și adopția acestor principii țin de bune practici - și, în plus, avem un rol în parteneriat cu AMEPIP de a ne asigura că aceste principii sunt corect adoptate și la nivelul companii de stat, astfel încât să existe o uniformitate în ceea ce privește alinierea la aceste principii.

Deci, din acest punct de vedere, noi reprezentăm un cap de capitol în ceea ce privește integrarea și agregarea tuturor eforturilor din zona financiară non-bancară, astfel încât să fim siguri că există o foarte solidă adopție a principiilor la nivelul instituțiilor din subordine. Și asta se întâmplă”, precizează președintele ASF.

Gabriela Hârțescu, decan și membru fondator al Envisia - Boards of Elite, prima școală de afaceri din Europa Centrală și de Est, afirmă că multe dintre tendințele guvernanței corporative pentru industria serviciilor financiare non-bancare se regăsesc deja în obiectivele strategice ale ASF.

„Am avut ocazia să fac un sondaj pe plan internațional. De exemplu, finanțare și finanțe durabile, unul dintre obiectivele principale ale ASF este și una dintre prioritățile pe agenda board-urilor, o prioritate la nivel european. Vorbim de pactul verde european. Nu putem să ne gândim la dezvoltare sustenabilă fără o planetă sănătoasă. Se estimează că la nivelul UE, până vom atinge neutralitatea climatică în 2050, vom avea investiții verzi până la 1 trilion de euro, ceea ce înseamnă investiții masive în economia verde”, spune Gabriela Hârțescu.

VIDEO PROFIT NEWS TV Academia de Guvernanță – Președintele ASF: Nu există excepții la avizarea candidaților. Nu facem niciun fel de compromis / Gabriela Hârțescu, Envisia: Creșterea expertizei tehnice și managementul crizelor vor fi priorități

În plus, Envisia vine în România și cu o oportunitate, dat fiind faptul că este membru fondator al International Association for Sustainable Economy (IASE), singura asociație internațională care dezvoltă și certifică competențe în domeniul ESG, pe cele două sectoare principale ale economiei - international sustainable finance și international sustainable business.

Un alt trend în ceea ce privește principiile de guvernanță corporativă, adaugă aceasta, ține de reziliența cibernetică.

„Pentru că lucram în piețe interdependente deja valoarea medie a unui atac cibernetic la nivelul industriei financiare este măsurată undeva la 1,67 milioane de dolari, ceea ce înseamnă un impact major asupra instituțiilor financiare.

Deci, riscul cibernetic este cu atât mai crescut cu cât instituțiile financiare încep să externalizeze din procesele interne, pun o serie de servicii în cloud și au o serie de conexiuni cu clienții digitali

Așadar, pe agenda board-urilor partea de pregătire pentru a face față provocărilor de risc cibernetic, creșterea expertizei tehnice și managementul crizelor vor fi și ele niște priorități”, spune Gabriela Hârțescu.

VIDEO PROFIT NEWS TV Academia de Guvernanță. Carmen Micu, Envisia: Profilul moral al celui care e conducător face diferența / Radu Hanga, BVB: Dacă construiești o structură care nu gândește independent și doar execută, se pierd resurse și oportunități CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Academia de Guvernanță. Carmen Micu, Envisia: Profilul moral al celui care e conducător face diferența / Radu Hanga, BVB: Dacă construiești o structură care nu gândește independent și doar execută, se pierd resurse și oportunități

De luat în considerare este și impactul inteligenței artificiale.

„Forumul economic mondial a făcut recent un studiu la nivelul leadership-ului din instituțiile financiare, care relevă că 74% dintre lideri sunt de părere că, în următorii 5 ani, vor integra AI în organizațiile lor, ceea ce vine cu o serie de beneficii. De exemplu, la nivelul industriei asigurărilor până în 2030 piața de AI va atinge circa 46 miliarde euro, iar la nivelul banking-ului, în special retail banking, va atinge 64 miliarde euro. Creșterea compusă anuală pentru impactul AI în industria serviciilor financiare este așteptată undeva la 30% anual până în 2030”, afirmă Gabriela Hârțescu.

Iar odată cu alinierea reglementărilor la nivelul UE și cu preocuparea supraveghetorilor la nivel internațional de aliniere, vom sesiza o efervescență a achizițiilor și fuziunilor în sistemul financiar.

„La nivel european s-a făcut un pas înainte către ceea ce ne dorim cu toții - uniunea piețelor de capital. Chiar anul acesta s-a semnat pactul de competitivitate într-o piață unică, care, la nivelul piețelor de capital, va aduce companiilor investiții și finanțări de circa 470 miliarde euro pe an. Deci, sunt o serie de evoluții pe care noi le luăm în calcul și cantitativ și calitativ”, mai spune aceasta.

Alexandru Petrescu adaugă că guvernanța corporativă începe să cuprindă și elemente de preocupare generală, socială, finanțări verzi, pe lângă cele generale, ce țin de integritate, transparență, bune practici, iar ASF este „foarte bine calibrat pe aceste elemente”.

„Capacitatea noastră de a ne asuma implementarea principiilor de guvernanță corporativă este una care să ne permită o monitorizare on going. Este un proces care nu are o destinație bine definită.

Guvernanța corporativă este pentru noi o provocare din perspectiva complexităților activităților subiecților de reglementare, în mod special tot ceea ce înseamnă controale inopinate, controale ce țin de o anumită periodicitate asumată a instituției, toate au o componentă extrem de importantă de filtrare a activității companiilor din zonele de reglementare din perspectiva guvernanței corporative.

Mai mult decât atât, dincolo de asigurarea noastră, de o aliniere conformă la aceste principii, noi îmbrățișăm toate celelalte valențe care sunt parte a evoluției conceptului de guvernare corporativă”, spune președintele ASF.

Provocările sunt constante și țin în principal de complexitatea constantă a activităților companiilor în piețele reglementate, mai afirmă acesta.

„Nu există niciun fel de excepție în ceea ce privește autorizarea, avizarea candidaților. Nu facem niciun fel de compromis de la niciun fel de principiu pe care trebui să-l regăsim atât în trecutul educațional, academic al viitorului candidat care dorește să fie membru într-un consiliu de administrație, cât și în istoricul profesional, de unde trebuie să reiasă fără echivoc o activitate cu bune practici.

Ne uităm și la activitatea integrală a unui subiect de reglementare, în care trebuie să vedem că raportarea este făcută la timp, în standardele și termenii agreați ce țin de principiile de guvernanță corporativă”, subliniază Alexandru Petrescu.

„Este o preocupare și de documentare calitativă din partea autorităților de supraveghere către consiliile de administrație de a documenta modul în care se analizează matricele de risc, dacă companiile reușesc să se alinieze la strategia propusă de guvernanța corporativă și la apetitul la risc și consiliu de stabilitate financiară recomandă consiliilor din ce în ce mai mult să provoace managementul executiv pentru a veni cu soluții fundamentate de dezvoltare strategică pe termen lung.

Consiliu de administrație este cel care va supraveghea implementarea unei politici de risc la nivelul organizației. În final, e vorba de un nou concept la nivelul consiliilor de administrație de provocare, dar și de sprijin pentru conducerea executivă în implementarea strategiei în asigurarea unei matrici de gestionare a riscului optime și aliniate cu apetitul la risc și cu cadrul de reglementare”, mai spune și Gabriela Hârțescu.

ENVISIA – Boards of Elite este prima școală de afaceri din Europa Centrală și de Est, care oferă educație de ultimă generație, servicii de mentorat și de consultanță pentru membrii consiliilor de administrație (președinți, membri non-executivi, membri executivi) profesioniști de nivel C-Suite și profesioniști de mare calibru, prin intermediul unor parteneriate prestigioase.

Envisia oferă programe și cursuri pentru dezvoltarea competențelor și abilităților de leadership, servicii de evaluare a board-readiness și board fit, coaching & mentoring la nivel de consiliu de administrație.

Envisia are parteneriate educaționale de prestigiu cu universități, organisme de reglementare și asociații profesionale internaționale și naționale.

viewscnt
Afla mai multe despre
alexandru petrescu
asf
envisia
gabriela hârțescu
guvernanta corporativa