A conduce o afacere sau orice tip de organizație presupune asumarea unor riscuri, spune, la emisiunea Academia de Guvernanță de la PROFIT NEWS TV, Simona Constantinescu, CEO ANA Hotels România și președinte FIHR. Fiecare persoană aflată în poziție de decizie va întâmpina și riscuri, adaugă ea.
„Din acest motiv, a apărut această analiză de risc atât din perspectiva organizațională, cât și din perspectiva personală. Apetitul la risc e un atribut al persoanei și se referă la capacitatea și dorința de a-ți asuma niște riscuri în exercitarea rolului de membru de board într-o organizație pentru a atinge anumite obiective într-un anumit context, pentru că, în funcție de context, se schimbă și atenția și tipul de hazard și risc la care ești expus. Și de aici a început această analiză în care membrii de board răspund la risc, ce toleranță au și cum acționează ei în funcție de această toleranță și acest apetit la risc”, spune Simona Constantinescu.
Carmen Micu, CEO și fondator ENVISIA – Boards of Elite, afirmă că, din punct de vedere al profilului psihoemoțional, oamenii sunt mai predispuși sau mai puțin predispuși la a accepta o anumită doză de risc.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„În momentul în care ești într-un consiliu de administrație, deciziile sunt luate pe bază rațională și avem câteva instrumente la indemana. Însă, la momentul deciziei, dincolo de zona rațională, intervine zona personală, unde, în funcție de experiențele noastre anterioare, suntem mai mult sau mai puțin deschiși la a ne asuma riscuri și, mai mult decât atât, există o dependență în funcție de experiența noastră profesională, de expunerea pe care am avut-o, de valorile pe care le-am moștenit în primii ani de copilărie, care ne pot predispune mai mult sau mai puțin la a ne asuma riscuri, la a fi mai aventuroși sau mai puțin aventuroși”, precizează Carmen Micu.
Important este, adaugă ea, ca asumarea riscurilor să fie făcute în baza unei analize pertinente și nu doar pe intuiție.
„Într-un consiliu de administrație deciziile întotdeauna trebuie luate în baza unor rapoarte sau unor studii de fezabilitate, care trebuie să ia în calcul toate potențialele riscuri la care se expune o afacere, de la modelul PESTLE la modelul cu cele 5 forte, al lui Porter. Toată această analiză de risc este un raport pe care board-ul trebuie să-l aibă pe masă pentru fiecare decizie importantă pe care o ia”, mai spune Carmen Micu.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Academia de Guvernanță - Secretarul General al Guvernului: România a avut cel mai mare volum al investițiilor străine directe din istorie când s-a decis candidatura la OCDE / Gabriela Hârțescu, Envisia: Principiile de guvernanță aleApetitul pentru risc este un termen mai mult calitativ decât cantitativ, adaugă Simona Constantinescu, este un atribut al persoanei, care ține de factorii interni, ce vin odată cu experiența de viață atât personală, cât și profesională.
„Și aici luăm în calcul o sumă de factori, precum teama. Fiecare trăiește cu propriile frici, una dintre ele în procesul de board este aceea de a nu face rău cu decizia ta, să fie un rău ireversibil, să duci compania în faliment sau să trebuiască să dai oameni afară prin efectul deciziilor pe care le iei.
Aici vorbim de impactul pe care decizia ta îl are în organizație, dar și asupra ta ca persoană. Deci, în momentul în care acționezi, întotdeauna vei avea în vedere această asumare a unui risc. Și fiecare reacționăm diferit și aici apare această analiză de detaliu a profilului fiecărui membru de board pentru că acest apetit la risc este exacerbat mai mult sau mai puțin de competențe, adică ai capacitatea să analizezi, dar ai capacitatea să și pui în practică niște scenarii de răspuns în cazul în care un anumit tip de hazard sau eveniment se întâmplă. Cu cât ești mai experimentat, deciziile pe care le iei le gândești în perspectivă”, explică Simona Constantinescu.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Academia de Guvernanță - Gabriela Hârțescu, Envisia: Banca centrală nu mai e actor exclusiv neutru și tehnic, rol mai complex / Anca Dragu, Banca Republicii Moldova: În criză, băncile centrale creează condiții mai prietenoaseAșadar, continuă ea, la nivel personal, membrii de board acționează în funcție de integritate, de propriile percepții, de vanitate și chiar și de ego, iar la nivel instituțional, aceștia depinde de resursele pe care organizația le pune la dispoziție lor, astfel încât să decidă în cunoștință de cauză, să știe exact ce riscuri își asumă.
„Aici intervine rolul board-ului în întregimea sa, cu toți membrii și cu președintele, în a dezbate documentele puse la dispoziție de companie și de către executiv, în a solicita rapoarte suplimentare acolo unde consideră că nu e suficientă informație, în a cere rapoarte de la specialiști pe anumite teme sau chiar a vota împotrivă dacă informația nu e suficientă
Este foarte important ca profilul membrilor de board să fie adecvat cu strategia și ciclul de viață al afacerii. Membrii de board trebuie să fie pregătiți să înțeleagă în ce moment e organizația”, precizează Simona Constantinescu.
Carmen Micu subliniază importanța și necesitatea ca fiecare companie să aibă la îndemână permanent actualizată matricea de riscuri, care trece în revistă toate potențialele amenințări asupra afacerii din punct de vedere macroeconomic, microeconomic și al riscurilor interne.
„Un alt instrument pe care board-urile îl au la dispoziție pentru mitigarea riscurilor este infiintarea unui comitet de risc, mai ales din punct de vedere al structurilor de guvernanță.
De asemenea avem si un instrument numit board intelligence sau accesul la o platformă de informații pe care se incarca documente exclusiv destinate CA, cu bază de date și rapoarte pe care board-ul în mod normal o accesează și pe care se află toate acele analize.
Și, nu în ultimul rând, este necesar ca boardul sa initieze regulat un proces de generare de scenarii de viitor, în care membrii să poata analiza periodic - în mod normal o dată la 2 ani cel mult - tot ce înseamnă potențiale scenarii de criza cu care s-ar putea întâlni”, afirmă Carmen Micu.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Academia de Guvernanță – Carmen Micu, Envisia: Transparența - cel mai mare câștig al implementării A.I. în procesele guvernanței / Vitalie Tătaru, AC Tech: Consiliul de administrație va juca un rol cheieEnvisia - Boards of Elite, prima școală de afaceri din Europa Centrală și de Est, oferă educație de ultimă generație, servicii de mentorat și de consultanță pentru membrii consiliilor de administrație (președinți, membri non-executivi, membri executivi) profesioniști de nivel C-Suite și profesioniști de mare calibru, prin intermediul unor parteneriate prestigioase.
Envisia oferă programe și cursuri pentru dezvoltarea competențelor și abilităților de leadership, servicii de evaluare a board-readiness și board fit, coaching & mentoring la nivel de consiliu de administrație.
Envisia are parteneriate educaționale de prestigiu cu universități, organisme de reglementare și asociații profesionale internaționale și naționale.
Viziunea Envisia este aceea de a fi hub educațional în Europa Centrală și de Est pentru profesionalizarea membrilor consiliilor de administrație, cu scopul de a contribui la dezvoltarea unor generații de lideri care întruchipează profesionalismul, conduita etică și responsabilitatea, aducând plus-valoare companiilor și comunităților locale.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Academia de Guvernanță – Andrei Burz-Pînzaru, Deloitte Legal: Admiterea la tranzacționare presupune “profesionalizarea” relației dintre acționari – board – conducerea executivă / Adriana Lobdă, Envisia: Observăm o tendință de tranzițiMisiunea Envisia este de a construi o comunitate de membri de board profesioniști. Astăzi Comunitatea Envisia Boards of Elite numără cca 200 de membri profesioniști în boarduri, cu acreditare internațională.
Envisia promovează activ practici responsabile de guvernanță corporativă, pregătind companiile și consiliile de administrație pentru ritmul alert al provocărilor contemporane.
Pe plan internațional, principalii parteneri educaționali ai Envisia sunt: Henley Business School (HBS) – University of Reading UK, London Stock Exchange – Refinitiv – Thompson Reuters, European University Cyprus (EUC), Chartered Institute for Securities and Investment (CISI) UK, International Association for Sustainable Economy (IASE), AIR – Asociația Investitorilor Români în Republica Moldova.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Academia de Guvernanță – Președintele ASF: Nu există excepții la avizarea candidaților. Nu facem niciun fel de compromis / Gabriela Hârțescu, Envisia: Creșterea expertizei tehnice și managementul crizelor vor fi prioritățiPe plan național, principalii parteneri educaționali sunt: AMEPIP - Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice, BVB – Bursa de Valori București, AAFBR – Asociația Analiștilor Financiar-Bancari din România, ACI Romania – Asociația Piețelor Financiare, AAF – Asociația Administratorilor de Fonduri, ARIR – Asociația Română pentru Relații cu Investitorii, APAPR – Asociația Pensiilor Administrate Privat din România, AAI - Asociația Administratorilor Independenți, ATR – Asociația Trezorierilor din România, UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare-Reasigurare din România, ACJSFB – Asociația Consilierilor Juridici din Sistemul Financiar-Bancar, ROPEA – Asociația Fondurilor de Private Equity.
Portofoliul educațional al Envisia cuprinde câteva premiere în România: Master of Arts in Board Practice and Directorship, în parteneriat cu Henley Business School – primul program academic internațional post-universitar cu triplă acreditare globală, care profesionalizează rolul membrului într-un consiliu de administrație; Guvernanța Corporativă care Creează Valoare, în parteneriat cu Bursa de Valori București – primul program profesional destinat pregătirii continue a membrilor de board din România, dezvoltat în special pentru companii listate și acționari pe piața de capital.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Președintele ASF anunță la PROFIT NEWS TV: Pregătim o structură care va gestiona zona criptoactivelorDe asemenea, Envisia oferă o gamă variată de cursuri scurte ultra-specializate (în format deschis sau dezvoltate la cerere); certificări profesionale internaționale pe subiecte de interes și relevante pentru grupul țintă al Envisia, din organizații publice și private, din toate sectoarele economiei (economie sustenabil - ESG, banking, finanțe etc.).
Enivisa dispune de o rețea internațională de lectori, profesori și experți asociați care sunt practicieni și consultanți de top din țară și din străinătate, implicați în toate activitățile: educație (programe academice post-universitare și cursuri de dezvoltare profesională continuă), mentorat și coaching, servicii de board design și profiling, dedicate membrilor executive și non-executivi din consiliile de administrație. Principalul obiectiv al Envisia îl reprezintă evoluția profesională și personală a elitelor, pentru dezvoltarea unui mediu de afaceri care să genereze dezvoltare economică și socială pe termen lung.
Informații despre portofoliul Envisia sunt disponibile la: https://www.envisia.eu/en/business-school