Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat că livrările de energie către Ungaria prin Ucraina vor deveni din ce în ce mai dificile și că "este mai bine să presupunem că nimic nu va veni de acolo", relatează MTI.
Cu ajutorul Bulgariei și al României, în cooperare cu acestea, Ungaria are rutele și resursele necesare pentru a se asigura că gospodăriile și economia ungară nu suferă, a spus Orban în conferința de presă anuală, la Budapesta. El a vizitat cele două țări cu o zi înainte, arată Agerpres.
Răspunzând la o altă întrebare, premierul a spus că guvernul ungar nu va renunța la planurile de achiziție de energie, că negociază atât cu rușii, cât și cu ucrainenii.
El a menționat că Lukoil din Rusia a dorit să vândă una dintre rafinăriile sale în cadrul unei licitații deschise, iar compania ungară de petrol și gaze MOL este unul dintre cei șapte ofertanți, fiind singura companie din Uniunea Europeană.
Decizia va fi luată de bulgari, a adăugat el.
În România, (compania ungară de stat) MVM a cumpărat într-adevăr una dintre companiile E.ON, a confirmat el la o altă întrebare, adăugând că există aspecte neclare, iar premierul român a sugerat înființarea unui grup de lucru pentru clarificarea acestora.
Referitor la alegerile prezidențiale din România, el a spus că este de părere că România a dobândit cunoștințe foarte valoroase. "Ei știu ceva ce noi nu știm, s-a întâmplat ceva acolo care nu s-a întâmplat încă aici", a declarat premierul. Orban a spus că le-a cerut românilor să îi transmită toate informațiile și că premierul român i-a promis că va face acest lucru, după încheierea investigațiilor, conform relatării MTI.
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a mai afirmat că țara sa a reușit anul trecut, prin România, să cumpere 1,75 miliarde metri cubi de gaze și, pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă colaborarea în domeniu cu țara noastră.
CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Dan Șucu dezvăluie de ce a investit la Genoa și ce va urmaUngaria primește în prezent gaze din România prin conducta BRUA, volumele provenind în cea mai mare parte din Federația Rusă, de unde tranzitează gazoductul offshore Turkstream, Turcia, Bulgaria și România. Astăzi, potrivit operatorului național român de transport și sistem Transgaz, din România a intrat în Ungaria o cantitate de 3,1 milioane metri cubi de gaze.
Pe de altă parte, recentul anunț public al acordului prin care compania energetică de stat a Ungariei, MVM, a convenit cu E.ON preluarea furnizorului de gaze și energie deținut în România de grupul german a creat tensiuni la București și o reacție tăioasă din partea autorităților române, după cum a relatat Profit.ro aici și aici.
CITEȘTE ȘI Mitul usturoiului din import care inundă piața din România"Eu cred ce spune domnul premier că începem o eră nouă în colaborarea dintre cele două țări, avem și fondul de încredere. Așa cum ați auzit, Ungaria este importantă pentru România din punct de vedere economic, iar, din punct de vedere energetic, România este extrem de importantă pentru Ungaria. Anul trecut, prin dumneavoastră, am putut să cumpărăm 1,75 miliarde metri cubi de gaze, care, împreună cu gazele din conducta de sud, au acoperit necesarul de gaze al Ungariei, lucru pentru care doresc să îmi exprim recunoștința, mulțumirile, față de domnul prim-ministru", a spus Viktor Orban, după întâlnirea avută la Palatul Victoria cu Marcel Ciolacu.
El a adăugat că Ungaria vrea să continue și să aprofundeze colaborarea cu România.
"România este o țară de tranzit foarte importantă din punct de vedere energetic și, pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă colaborarea energetică cu România. Am discutat ca în aceste domenii strategice să se aprofundeze colaborarea dintre cele două țări. Deci, Ungaria vrea să continue și să aprofundeze colaborarea cu România", a subliniat premierul ungar.
CITEȘTE ȘI VIDEO Biden șterge datorii studențeștiAlături de Slovacia, Ungaria este una dintre țările care fac demersuri și presiuni pentru continuarea și după 1 ianuarie 2025 a tranzitului gazelor rusești prin conductele magistrale din Ucraina, despre care Kievul a afirmat în repetate rânduri că va înceta la data respectivă.
Perspectiva opririi tranzitului prin Ucraina al livrărilor Gazprom, din prima zi a anului viitor, a dus la declararea stării de urgență energetică în Republica Moldova, întrucât gazele din Rusia nu ar mai ajunge în Transnistria, unde alimentează și centrala MGRES de la Cuciurgan, vitală pentru aprovizionarea cu curent electric a ambelor maluri ale Nistrului. Gazprom nu pare dispus să-și onoreze obligația contractuală de a livra gaze la frontiera Republicii Moldova utilizând o rută de transport alternativă (semnificativ mi scumpă), prin gazoductul Turkstream, rușii nerezervând capacitate de transport pentru livrări către Transnistria pentru luna ianuarie.
Ungaria și Turcia au obținut recent din partea Statelor Unite derogări de la sancțiunile impuse de americani băncii rusești GazpromBank, prin care clienții externi ai Gazprom plătesc gazele importate de la ruși. Fără aceste exceptări, livrările rusești prin Turkstream riscau să fie suspendate.
De asemenea, Ungaria își dorește de mulți ani să se poată aprovizona cu gaze naturale ce vor fi extrase din perimetrul offshore Neptun Deep, cel mai mare din Marea Neagră românească, unde se preconizează că producția va începe în 2027.