VIDEO Toyota vrea taxiuri aeriene și investește de cinci ori mai mult decât Stellantis într-un startup

VIDEO Toyota vrea taxiuri aeriene și investește de cinci ori mai mult decât Stellantis într-un startup
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris astăzi, 07:30

Toyota a încheiat un acord cu Joby Aviation, companie specializată în dezvoltarea de taxiuri aeriene electrice pentru o investiție substanțială care să sprijine „viziunea comună a celor două companii”.

Toyota a aprobat o investiție de 500 milioane de dolari în afacerea Joby Aviation, o companie americană care a început să dezvolte aparate de zbor cu propulsie electrică, cu decolare și aterizare verticală, destinate transportului de pasageri în regim de taxi aerian.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Haos în una dintre cele mai mari gări din Europa. Mii de oameni blocați CITEȘTE ȘI VIDEO Haos în una dintre cele mai mari gări din Europa. Mii de oameni blocați
Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Investiția se va realiza în două tranșe egale și are nevoie de aprobările standard de reglementare, dar și de îndeplinirea altor condiții, acorduri de colaborare și comerciale, iar pentru tranșa a doua, de finalizarea „unei alianțe strategice axate pe comerț și fabricație”. Toyota a mai investit o sumă apropiată ca valoare anterior, însă acum suma totală s-a apropiat de un miliard de euro și duce colaborarea dintre cele două companii la alt nivel, iar rolul Toyota devine mult mai vizibil.

Toyota spune că va face investiția sub formă de numerar contra acțiuni ordinare ale companiei Joby, cu prima tranșă plătită în 2024 și cea de-a doua în 2025.

VIDEO Hyundai a depășit un prag major de mașini fabricate în mai puțin de 60 de ani de existență. Ceremonie specială cu un client CITEȘTE ȘI VIDEO Hyundai a depășit un prag major de mașini fabricate în mai puțin de 60 de ani de existență. Ceremonie specială cu un client

„Investiția de astăzi se bazează pe aproape șapte ani de colaborare între companiile noastre”, a declarat JoeBen Bevirt, fondator și CEO al Joby Aviation. „Cunoștințele și sprijinul împărtășit de Toyota au fost esențiale pentru succesul lui Joby și așteptăm cu nerăbdare să ne aprofundăm relația pe măsură ce realizăm viziunea noastră comună pentru viitorul călătoriilor aeriene.”

Joby și-a lansat recent a treia aeronavă de pe linia de producție pilot din California, fiind pregătită să-și extindă suprafața de producție, care să dubleze amprenta unității de asamblare. În urmă cu doar o lună, compania a confirmat că a finalizat etapa a patra dintre cele cinci etape ale procesului de certificare de tip.

„Cu această investiție suplimentară, suntem încântați să vedem că Joby își certifică aeronavele și trece la producția comercială”, a declarat Tetsuo „Ted” Ogawa, președinte și COO al Toyota Motor America de Nord. „Împărtășim opinia lui Joby, potrivit căreia zborurile sustenabile vor fi esențiale pentru a răspunde provocărilor de mobilitate de astăzi”.

ULTIMA ORĂ Piața auto din România scade alarmant CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Piața auto din România scade alarmant

Toyota spune că investiția are legătură obiectivul familiei Toyoda, fondatoarea companiei, „de a realiza visul mobilității aeriene pentru călătorii personale sau zilnice”.

Toyota a început să investească în Joby prin divizia Toyota Ventures, iar din 2019 a început să colaboreze inclusiv cu resurse, pentru a oferi cunoștințele referitoare la sistemul de producție Toyota, la planificarea proceselor de producție, proiectare și furnizare de componente, în special pentru propulsia aeronavelor. Anul trecut cele două companii au semnat un acord de colaborare pe termen lung.

VIDEO Autostrada A7 prinde contur. Stadiul lucrărilor de la Ploiești la Pașcani CITEȘTE ȘI VIDEO Autostrada A7 prinde contur. Stadiul lucrărilor de la Ploiești la Pașcani

O investiție similară, care acum a atins valoarea de aproximativ 200 de milioane de euro, a fost făcută de Stellantis în compania Archer, de asemenea producător de aparate de zbor electrice, cu decolare verticală. Archer este o companie americană, iar banii Stellantis au fost folosiți pentru dezvoltarea unei fabrici cu linie de producție de serie, pentru primele aerotaxi, omologate.

viewscnt
Afla mai multe despre
toyota
aerotaxi
taxi aerian
joby
archer
stellantis