Proiectul de reabilitare al Bisericii Săsești din Alma Vii, marele câștigător al Premiilor Europene pentru Patrimoniu

Proiectul de reabilitare al Bisericii Săsești din Alma Vii, marele câștigător al Premiilor Europene pentru Patrimoniu
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 09:12

Proiectul de reabilitare Biserica Săsească din Alma Vii – România este marele câștigător al anului 2024 al Premiilor Europene pentru Patrimoniu, fiind recompensat atât cu un Grand Prix, cât și cu Premiul Publicului, decernate în cadrul unei ceremonii desfășurate la Ateneul Român.

Această inițiativă impresionantă a obținut cel mai mare număr de voturi, exprimate printr-un sondaj online la care au participat aproximativ 10.000 de cetățeni din întreaga Europă, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Statele Unite anunță aprobarea provizorie a vânzării sistemelor radar Sentinel către România CITEȘTE ȘI FOTO Statele Unite anunță aprobarea provizorie a vânzării sistemelor radar Sentinel către România
Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Biserica Săsească din Alma Vii reprezintă un reper cultural care simbolizează secole de istorie și măiestrie în satul pitoresc Alma Vii din Transilvania. Restaurarea cuprinzătoare nu doar că a păstrat integritatea arhitecturală și istorică a bisericii, dar a și consolidat comunitatea locală și a promovat dezvoltarea turismului sustenabil. Proiectul, susținut de Fondul Ambasadorilor SUA pentru Conservarea Culturii și Granturi EEA, a fost coordonat de Fundația Mihai Eminescu.

Pe locurile următoare în preferințele publicului s-au situat Centrul Cultural Teryan – Sprijinirea refugiaților armeni din Nagorno-Karabah, Erevan, Armenia și Biserica Sf. Mihail, Cluj-Napoca, România.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, s-a declarat „foarte mândră că, an după an, România este reprezentată în această selecție prestigioasă de proiecte excelente Europa Nostra”.

„Anul acesta avem proiecte de reabilitare a Bisericii Săsești din Alma Vii din Sibiu și a Bisericii Sfântul Mihail din Cluj Napoca. Acestea fac parte din cei 26 de câștigători ai anului 2024 și aș vrea să le mulțumesc tuturor echipelor care au obținut aceste rezultate extraordinare în Europa. (…) În calitatea mea de ministru al Culturii vă asigur că România va continua să sprijine astfel de eforturi, să investească în restaurare, în educație, în cultură, în proiecte de promovare a acestora și va lucra îndeaproape cu partenerii noștri europeni pentru a crea politici culturale care sprijină patrimoniul nostru comun”, a spus Raluca Turcan.

Primarul general Nicușor Dan a subliniat că, deși Bucureștiul a pierdut o parte din acest patrimoniu în perioada comunistă și chiar mai mult în era postcomunistă, „încă mai avem bogății în acest oraș pentru care să ne luptăm”.

„Și, ca primar al Bucureștiului, aș menționa trei lucruri importante. Primul, acela de a investi în restaurarea clădirilor publice importante. Al doilea, după cum știți, Bucureștiul este un oraș care are multe clădiri cu risc seismic, astfel încât, cu banii Ministerului Dezvoltării, aș vrea să ne ocupăm sistematic de această problemă. Și s-au făcut progrese. Cred că cel mai important lucru este să ajungem să schimbăm direcția pieței, deoarece înainte am avut mult prea multe exemple de investiții prin demolarea și construirea unor alte clădiri. (…) Însă, acum, ar trebui să investim și în clădirile istorice și să le redăm pieței”, a spus edilul.

Un mesaj din partea președintelui României, Klaus Iohannis, a transmis consilierul prezidențial Sergiu Nistor.

”Premiile pe care Europa Nostra le-a acordat restaurărilor exemplare din țara noastră, precum și inițiativelor civice din care multe dintre acestea s-au născut, sunt un îndemn pentru autorități să nu ezite în a plasa tezaurul nostru cultural pe un loc central în viziunile de dezvoltare și să se angajeze și mai susținut în promovarea acestuia ca pe un atu de neegalat al competitivității. Îi felicit pe laureați și pe organizatori și le doresc tuturor participanților să aibă parte de un moment de mare vizibilitate și consistență în favoarea patrimoniului cultural al Europei”, a transmis președintele Iohannis.

VIDEO Profit Energy.forum – Energia românească post-plafonare: Nu liberalizarea este de temut, ci incertitudinea. Nici investiții fără bani, nici decarbonare fără gaze naturale CITEȘTE ȘI VIDEO Profit Energy.forum – Energia românească post-plafonare: Nu liberalizarea este de temut, ci incertitudinea. Nici investiții fără bani, nici decarbonare fără gaze naturale

Comisarul European pentru Inovație, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret, Iliana Ivanova, și-a exprimat satisfacția pentru sărbătorirea „angajamentului comun pentru prezervarea patrimoniului cultural european”.

„Știu că mulți dintre premianții acestei seri au avut criteriul incluziunii în miezul proiectelor lor și posibilitatea de a îi angaja în aceste proiecte pe tinerii din toate țările, astfel încât astă seară sărbătorim foarte multe domenii, de la restaurare la cercetare, dar și angajamentul comun pentru prezervarea patrimoniului cultural european. (…) Vă felicit, dragi premianți, pentru aceste premii și pentru recunoașterea binemeritată și vă mulțumesc pentru felul în care protejați patrimoniul cultural, prin conservare, educație, prin programele de pregătire care cresc valoarea societății europene, a economiei și a mediului”, a afirmat Iliana Ivanova.

Președintele executiv al Europa Nostra, Hermann Parzinger, și-a exprimat satisfacția pentru organizarea acestui Summit al Patrimoniului în țara noastră „pentru că aceasta este o mărturie a angajamentului cetățenilor și instituțiilor din România pentru păstrarea patrimoniului tangibil și intangibil”, fapt care reiese din „numărul mare de premii europene care s-au acordat proiectelor din România în anii trecuți”.

Hermann Parzinger a arătat că nu putem uita faptul că summitul are loc „în vremuri de neliniște și de restriște în alte părți ale lumii”, în care „un război agresiv și necruțător are loc la mai puțin de 500 de kilometri de noi” și a subliniat că, „în această lume în continuă schimbare, o lume din ce mai polarizată, Europa trebuie să își continue rolul (…) bazat pe valori care se află în miezul proiectului european: democrația, drepturile omului, solidaritatea și, bineînțeles, statul de drept”.

„Aceste valori, împărtășite, pot să apere acest patrimoniu în pericol și să arate importanța moștenirii europene în lume”, a accentuat președintele executiv al Europa Nostra.

Evenimentul de la Ateneu a inclus momente muzicale în interpretarea ansamblului simfonic românesc Violoncellissimo, condus de prof. Marin Cazacu, director general al Filarmonicii „George Enescu”.

Ceremonia Premiilor a fost cel mai mare eveniment din cadrul Summit-ului European al Patrimoniului Cultural 2024, care se desfășoară la București între 6 și 8 octombrie. Summit-ul este organizat de Europa Nostra și co-finanțat de Programul Europa Creativă din cadrul Uniunii Europene, având loc sub Înaltul Patronaj al președintelui României, Klaus Iohannis.

Apelul de înscrieri pentru ediția din 2025 a Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra este deschis. Aplicațiile pot fi depuse online via www.europeanheritageawards.eu până la 20 noiembrie 2024.

EXCLUSIV Discuții cu brandul de lux Kempinski pentru un hotel în centrul Bucureștiului. Investiții hoteliere și în Poiana Brașov CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Discuții cu brandul de lux Kempinski pentru un hotel în centrul Bucureștiului. Investiții hoteliere și în Poiana Brașov

Proiecte de conservare și reutilizare adaptivă, cercetare, educație și formare, ori de implicare a cetățenilor realizate în Austria, Belgia, Germania, Spania, Franța, Georgia, Croația, Grecia și România s-au numărat printre laureații Premiilor Europene pentru Patrimoniu, acordate de Comisia Europeană (European Heritage Awards Ceremony 2024).

În cadrul festivității, al cărei amfitrion a fost secretarul general al Europa Nostra, Sneska Quaedvlieg-Mihailovic, au fost premiați cei cinci laureați ai Grand Prix-ului 2024:

viewscnt
Afla mai multe despre
biserica săsească din alma vii
premiu
patrimoniu