Zece persoane și 13 firme din domeniul IT, trimise în judecată de DNA pentru evaziune fiscală. Prejudiciul depășește 100 de milioane de lei

Zece persoane și 13 firme din domeniul IT, trimise în judecată de DNA pentru evaziune fiscală. Prejudiciul depășește 100 de milioane de lei
scris 8 oct 2019

Zece persoane și 13 firme din domeniul IT au fost trimise în judecată de DNA pentru evaziune fiscală și complicitate la această infracțiune, după ce s-ar fi sustras de la plata unor obligații fiscale. ANAF s-a constituit parte civilă în dosar cu peste 100 de milioane de lei, reprezentând prejudiciul cauzat bugetului de stat.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a 10 persoane fizice și 13 societăți comerciale (în domeniul IT), în sarcina cărora s-au reținut mai multe infracțiuni de evaziune fiscală și complicitate la evaziune fiscală, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

În rechizitoriu, procurorii arată că, în perioada 2009-2013, cei 23 de inculpați s-ar fi sustras de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat prin încheierea unor contracte de prestării servicii, ca operațiuni fictive, înregistrând în evidențele contabile ale societății mai multe facturi de avans "conform contract”, în scopul deducerii TVA aferentă acestora și compensării TVA datorată din alte relații comerciale.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Noi măsuri fiscale: Regimul TVA, modificat la livrarea de bunuri, inclusiv pentru stingerea unor datorii. Atribuțiile șefului ANAF - restrânse CITEȘTE ȘI Noi măsuri fiscale: Regimul TVA, modificat la livrarea de bunuri, inclusiv pentru stingerea unor datorii. Atribuțiile șefului ANAF - restrânse

Ulterior, aceste facturi ar fi fost stornate ca urmare a rezilierii respectivelor contracte, arată DNA, într-un comunicat de presă transmis marți.

"Prin acest mecanism ar fi fost creată aparența unor tranzacții reale ce ar fi avut, însă, ca scop, posibilitatea obținerii pentru unele societăți a unui drept de deducere și amânare la plată, timp mai multe luni, a TVA, ca urmare a sustragerii de la plată obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat. Pentru aceasta s-ar fi încheiat mai multe contracte ce ar fi avut ca obiect operațiuni fictive, context în care ar fi fost emise mai multe facturi de avans, în temeiul cărora inculpații au dedus TVA (prin contrapunerea acestui TVA, celui colectat din relațiile comerciale reale)", scrie în comunicat.

Prin aceste demersuri, inculpații ar fi prejudiciat statul cu suma totală de 69.049.597 lei.

Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în dosar cu suma de 103.650.866 lei, reprezentând prejudiciul cauzat bugetului de stat.

În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile/imobile deținute de cei 23 de inculpați. Aceeași măsură a fost dispusă și asupra conturilor bancare ale inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

viewscnt
Afla mai multe despre
dna
firme it
evaziune fiscala