VIDEO PROFIT NEWS TV Mesaj ferm al ANAF către firme: Termenul pentru conectarea caselor de marcat nu va fi prelungit. Atenție, venim în control! Când vor da dovadă inspectorii de înțelegere

VIDEO PROFIT NEWS TV Mesaj ferm al ANAF către firme: Termenul pentru conectarea caselor de marcat nu va fi prelungit. Atenție, venim în control!  Când vor da dovadă inspectorii de înțelegere
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 4 nov 2021

Termenul până la care firmele din categoriile contribuabililor mici și mijlocii trebuie să își conecteze casele de marcat la sistemul informatic al ANAF nu va fi extins, ci rămâne ferm pentru 30 noiembrie, având în vedere că acestea au avut timp începând din luna martie să inițieze demersul, au transmis, la PROFIT NEWS TV, reprezentanți ai ANAF. Pe ultima sută de metri, ritmul a accelerat puternic și în prezent s-a ajuns la circa 6.000 de case de marcat conectate pe zi, a afirmat Dan Voicu, director general adjunct în cadrul Direcției de Informații Fiscale a ANAF.

După 30 noiembrie, Antifrauda va trece la controale la cei care nu s-au conformat, a avertizat Tudor Rudău, director în cadrul Direcției Antifraudă. Inspectorii "vor da dovadă de înțelegere când vor exista motive obiective" și vor aplica sancțiuni acolo unde se impun.

Urmărește-ne și pe Google News
Cum îți aduci afacerea în online CITEȘTE ȘI Cum îți aduci afacerea în online

Procesul de conectare cade în sarcina tehnicienilor furnizorilor de service pentru case de marcat, care lucrează acum la capacitate maximă. Limitele resurselor fizice ale firmelor de service sunt deja atinse, a explicat, în aceeași emisiune, Dan Bujor Pădureanu, vicepreședinte al Patronatului Comercianților și Servisanților de Case de Marcat din România. Acesta a atras atenția că procesul de conectare a caselor de marcat este complicat și de pandemia de coronavirus.

Toate mesajele și avertismentele transmise acum de ANAF către firme pot fi văzute VIDEO MAI JOS

Profit.ro a prezentat aici o situație a conectării caselor de maracat. Procesul a accelerat, însă, în octombrie și va continua, probabil, în același ritm și în noiembrie.

Pentru marii contribuabili, termenul de conectare a fost 30 iunie. Companiile mari au, în general, un grad de conformare mult mai ridicat. Pentru firme din categoria contribuabililor mici și mijlocii, termenul expiră chiar în această lună, la 30 noiembrie, iar ANAF este ferm că acesta va rămâne așa cum a fost anunțat încă din martie.

VIDEO PROFIT NEWS TV Mesaj ferm al ANAF către firme: Termenul pentru conectarea caselor de marcat nu va fi prelungit. Atenție, venim în control! Când vor da dovadă inspectorii de înțelegere

"Termenul care este acum în vigoare este ferm și nu se prelungește. Calendarul negociat (pentru conectare, n.r.) a fost unul destul de larg, 8 luni. La contribuabilii mari, termenul deja a trecut și acolo avem un grad de conformare destul de ridicat. Facem eforturi împreună cu patronatele și distribuitorii să ridicăm acest ritm de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale. Se asigură astfel o creștere a colectării veniturilor la bugetul de stat, se reduce evaziunea fiscală în domeniul comerțului cu amănuntul și al serviciilor și, de asemenea, se asigură o concurență loială între operatorii economici. Mesajul nostru este ca toată lumea să încerce să se încadreze în acest termen. Având în vedere ritmul din ultimele zile, cred că este un trend pozitiv și sperăm ca la finalul perioadei să reușim să fie în grafic cu conectarea cât mai mulți comercianți mici și mijlocii", a declarat Dan Voicu.

Securizarea muncii de la distanță CITEȘTE ȘI Securizarea muncii de la distanță

Conectarea este un demers aflat la inițiativa firmei care deține casa de marcat și care trebuie să contacteze servisantul pentru conectarea la sistemul informatic al ANAF. În acest context, Fiscul a derulat mai multe campanii, inclusiv prin comunicare directă sau prin intermediul contabililor, cu sprijinul CECCAR, astfel încât să atragă atenția contribuabililor în cauză că se apropie termenul limită de 30 noiembrie și că procedura nu trebuie amânată.

"Au fost derulate campanii prin intermediul SPV, prin comunicate de presă. Au rezultate. Am avut și sprijinul patronatului comercianților și servisanților de case de marcat, precum și al CECAR, și sperăm ca mesajul nostru a ajuns la toată lumea și va impulsiona ritmul conectărilor. Observăm în ultimele zile o creștere a ritmului, avem deja un ritm de 6.000 de conectări pe zi și sperăm ca acest ritm să se intensifice", a spus Voicu.

Oficialul ANAF a precizat că, la contribuabili mijlocii, gradul de conectare este de 67% din totalul caselor de marcat, iar la mici, în jur de 50%. La marii contribuabili, care au avut termen limită în iunie, conectarea este la circa 90%.

Situația conectării este, cel mai probabil, mai bună decât reiese din datele ANAF. O parte dintre aparatele fiscale care apar în situațiile ANAF nu sunt de fapt active, iar acum, când expiră termenul pentru conectare, firmele care le au dar nu le mai folosesc, din varii motive, merg cu ele la servisanți să le scoată din uz. Astfel, pe lângă conectarea în creștere, se îregistrează și o reducere treptată a numărului total de case de marcat, prin defiscalizarea unor aparate.

Construirea unui site web - trei pași pentru un start bun CITEȘTE ȘI Construirea unui site web - trei pași pentru un start bun

"Suntem și într-o perioadă cu un grad ridicat de infectare datorat pandemiei. Avem și mulți colegi care sunt bolnavi, deși marea majoritate sunt vaccinați. Pentru noi apar două tipuri de probleme. Pe de o parte conectarea caselor de marcat active, care sunt folosite efectiv în vânzare, dar și, din cauza faptului că orice casă de marcat, fie că o folosești sau nu, trebuie conectată la ANAF, foarte mulți își dau seama că ar fi trebuit să depună memoriile fiscale, să defiscalizeze niște case de marcat pe care altminteri le țineau în sertare sau dulapuri, pentru că închiseseră magazinele respective. Asta complică foarte mult, pentru că o operațiune de depunere a memoriei fiscale implică o birocrație mult mai mare decât cea a conectării.

Procesul este complicat și de această cotă destul de mare, eu aș ridica-o până la aproape 20% printre clienții companiei noastre, de firme care acum descoperă un număr însemnat de echipamente fiscale care nu mai trebuiesc conectate și trebuie, să zicem, deînregistrate, astfel încât să nu mai fie nevoie să le conecteze. Cred că aici va exista o diferență în statistica reală, pentru că ANAF deține numărul total al caselor care au fost fiscalizate, dar o mare parte dintre acestea, însă, sunt pe trend de defiscalizare, în paralel cu conectarea celor care sunt utilizate.

Aș reveni și asupra timpului. O casă de marcat care a vândut 2-3 ani necesită poate și o oră pentru a putea fi conectată la ANAF. Nu este un proces care se desfășoară într-un minut. De unde și imposibilitatea fizică de a conecta atât de multe case de marcat într-un timp atât de scurt, datorită intervalului necesar pentru ca o casă să fie cuplată", a explicat Dan Pădureanu, reprezentantul Patronatului comercianților și servisanților de case de marcat.

DOCUMENT ANAF pune restricții de acces contribuabililor. O circulară internă menționează variante de urgență, cum ar fi ghișee în exteriorul clădirilor CITEȘTE ȘI DOCUMENT ANAF pune restricții de acces contribuabililor. O circulară internă menționează variante de urgență, cum ar fi ghișee în exteriorul clădirilor

Un motiv pentru care conectarea a fost lăsată pe ultima sută de metri este și reticența unor comercianți de a întrerupe activitatea de vânzare pentru a conecta casele de marcat.

"Unul dintre motivele pentru care acest proces se desfășoară greoi este durata unei conectări. Conectarea unei case de marcat durează poate și o oră, iar mulți comercianți au fost reticenți să își întrerupă activitatea comercială fie și pentru acest interval. Fiecare se gândește în primul rând la afacerea lui. Asta este ceea ce avem noi ca feedback din țară. Din perspectiva noastră, vom face tot ce este posibil pentru a atinge acest obiectiv (conectarea caselor până la 30 noiembrie, n.r.). Limitele resurselor fizice sunt deja atinse. Acum este mai degrabă o problemă a comerciantului de a-și găsi un servisant liber. În condițiile unei supraaglomerări, programările pentru venit cu casa la conectat, pentru că de mers pe teren la un asemenea volum este destul de complicat, mai ales la clienții mici, este o problemă așa cum sunt toate cele când lucrurile sunt lăsate pe ultima sută de metri. Cei care au lăsat pe ultima sută sunt de obicei firme care nu sunt foarte bine organizate, mici, care nu își gestionează foarte bine resursele. Nu aș neglija nici că operațiunea reprezintă un cost care trebuie achitat de comerciant", a explicat acesta.

VIDEO PROFIT NEWS TV Mesaj ferm al ANAF către firme: Termenul pentru conectarea caselor de marcat nu va fi prelungit. Atenție, venim în control! Când vor da dovadă inspectorii de înțelegere

El a confirmat că în ultima perioadă s-a înregistrat o creștere accelerată a cererilor pentru conectare din partea firmelor. Companiile de service care asigură serviciile de conectare lucrează în această perioadă la capacitate maximă.

"În ultimele zile este o creștere subită a cererilor și asta cred că vine în urma transmiterii de către ANAF a notificărilor către agenții economici și care a avut efectul cel mai rapid de propagare a acestei obligativități către dânșii. Sesizăm de câteca zile o creștere puternică a numărului de solicitări de conectare. Ne vom strădui să facem tot posibilul să conectăm, dar sunt sigur, așa cum s-a întâmplat de fiecare dată, că și după această dată (30 noiembrie, n.r.) vor exista comercianți neconectați, lucru care nu poate fi rezolvat decât prin controale", a spus acesta.

Finanțele pun Antifrauda să monitorizeze companiile din energie, cu scopul de a menține un mediu concurențial corespunzător. Vîlceanu: Nu sunt indicii de evaziune CITEȘTE ȘI Finanțele pun Antifrauda să monitorizeze companiile din energie, cu scopul de a menține un mediu concurențial corespunzător. Vîlceanu: Nu sunt indicii de evaziune

După 30 noiembrie, la firmele neconectate vine Antifrauda în control

"Termenul pentru conectarea marilor contribuabili a fost până la 30 iunie. Am început controale la marii contribuabili, pentru a vedea cum s-au conformat. Aceștia au interes pentru conformare și nu ne putem aștepta să găsim foarte multe deficiențe. Dar, totuși, sunt și au fost sancționate. Nu vorbim de mari contribuabili care nu se conformează în totalitate. Vorbim despre o parte dintre casele de marcat care nu sunt conectate. Cazuistica este simplă la marii contribuabili. Ce urmează după 1 decembrie? Cu siguranță, paleta de cazuistică va fi foarte variată, pentru că vorbim și de contribuabili mici, de modul în care aceștia se conformează sau înțeleg conformarea.

Vom acționa cu fermitate. Vom continua controalele pe care le efectuăm zilnic în acest domeniu (în prezent la marii contribuabili, n.r.) și vom da dovadă de înțelegere atunci când vor exista motive obiective. Vom evalua fiecare caz și vom aplica sancțiuni acolo unde se impune. Obiectivul este conectarea caselor de marcat electronice la sistemul informatic al ANAF și vom continua până când acest obiectiv va fi atins", a anunțat Tudor Rudău, director în cadrul Antifraudei.

VIDEO PROFIT NEWS TV Mesaj ferm al ANAF către firme: Termenul pentru conectarea caselor de marcat nu va fi prelungit. Atenție, venim în control! Când vor da dovadă inspectorii de înțelegere

Oficialul Antifraudei a atras, însă, atenția că mai sunt, încă, și cazuri de firme care nici măcar nu au trecut la casele de marcat cu jurnal electronic și încă folosesc modele vechi de case de marcat, încâlcând legislația fiscală. Aceste situații sunt tot mai rare, dar vechile tipuri de aparate fiscale nici măcar nu pot fi conectate la sistemul informatic al ANAF.

Datele pe care ANAF le va obține în timp real de la casele de marcat conectate la sistemul informatic al ANAF vor fi folosite în analiza de risc derulată de agenție. Antifrauda este unul dintre principalii beneficiari ai acestor date.

VIDEO PROFIT NEWS TV Mesaj ferm al ANAF către firme: Termenul pentru conectarea caselor de marcat nu va fi prelungit. Atenție, venim în control! Când vor da dovadă inspectorii de înțelegere

"Datele fiscale vor fi utilizate în cadrul analizelor de risc. Riscul fiscal vizează și partea de conformare la dotare, dar și conformarea la fiscalizarea veniturilor, emiterea bonurilor fiscale. Cu siguranță po fi utilizate și în campanii de conformare, de exemplu dacă asigurăm prezența într-o zonă comercială putem, fără să intervenim fizic, constata dacă în perioada în care am fost acolo a crescut fiscalizarea, pentru a evalua comportamentul fiscal al contribuabilului respectiv. Paleta de utilizare este largă, dar în mare vor fi utilizate în analiza de risc, în urma căreia vor fi selectați acei contribuabili care prezintă risc pentru administrația fiscală", a spus Rudău.

Profit.ro a prezentat recent această posibilitate de utilizare a informațiilor de către inspectorii Antifraudă. ANAF intenționează să desfășoare campanii în cadrul cărora să verifice și dacă, atunci când în zonă apar inspectori ai Fiscului, crește numărul de bonuri emise de un vânzător, comparativ cu alte perioade.

ANAF a demarat controale la marii contribuabili. Companiile care nu și-au conectat aparatele de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic au fost amendate CITEȘTE ȘI ANAF a demarat controale la marii contribuabili. Companiile care nu și-au conectat aparatele de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic au fost amendate

TOATE MESAJELE ȘI AVERTISMENTELE TRANSMISE ACUM DE ANAF CĂTRE FIRME POT FI VĂZUTE VIDEO AICI

Conectarea caselor de marcat la sistemul informatic al ANAF este una dintre măsurile pe care mizează ANAF pentru a crește încasările la buget și pentru a reduce evaziunea.

Printr-un ordin al președintelui ANAF, din 25 martie, a fost aprobată procedura și au fost stabilite termenele până la care firmele trebuie să conecteze aparatele fiscale cu Fiscul. Astfel, ordinul prevede ca termene limită:

  • 30 iunie 2021 pentru conectarea pentru operatorii economici încadrați în categoria marilor contribuabili,
  • 30 noiembrie 2021 pentru operatorii economici din categoriile de contribuabili mijlocii și mici,
  • la data instalării aparatului de marcat în cazurile celor care le achiziționează după data de 1 decembrie 2021.

Potrivit ANAF, agenția urmează să folosească informațiile obținute în cazul analizelor de risc. Beneficiind de aceste informații, ANAF are posibilitatea îmbunătățirii procesului de colectare a datelor și înțelegere aprofundată a riscurilor de neconformare. Informațiile pot fi utilizate în vederea:

  • determinării cu o mai mare acuratete a veniturilor realizate de operatorii economici în timp real;
  • stabilirii de corelații între informațiile furnizate privind vânzările cu cele declarate în alte declarații fiscale/ informative, precum și cu informațiile de la terți, în vederea identificării de comportamente fiscale neconforme și adaptarea unor tratamente fiscale în funcție de riscul identificat;
  • determinării dinamicii vânzărilor către consumatori.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
case de marcat
conectare
contribuabili