Reforma fiscală care ar trebui să aibă loc anul următor, legat de care se discută în spațiul public diferite variante, inclusiv perspectiva unei impozitări progresive, va fi atributul noului guvern care se va forma după alegerile de la finalul acestui an, a transmis ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, la Evenimentul organizat de Profit.ro, explicând că ar fi hazardat ca ministerul să propună acum o serie de măsuri care s-ar putea să nu ajungă să fie puse în practică. Potrivit ministrului, este clar obiectivul de a crește ponderea veniturilor fiscale în PIB, conform angajamentului asumat în cadrul PNRR.
Evenimentul, transmis în direct și la PROFIT NEWS TV, a fost organizat cu sprijinul Fondului Român de Contragarantare, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Tinmar Energy
VIDEO POATE FI VĂZUT AICI
Guvernanții au anunțat deja că anul următor ar trebui adoptate măsuri fiscale ample, care să asigure o creștere a veniturilor la buget. Măsurile ar urma să fie propuse și discutate în prima jumătate a anului, urmând să fie aplicate de la mijlocul lui 2025 (eventual din iulie).
"Un angajament pe care îl avem în PNRR, este ferm. Acolo avem jalonul 207, ne-am angajat să creștem ponderea veniturilor fiscale în PIB cu 2,5 pp comparativ cu anul 2019. Calea pe care vom ajunge la acest procent, pe calea unei mai bune colectări, prin măsuri de digitalizare, printr-un mix al acestora sau vom avea o politică fiscală regândită din temelii, este atributul pe care noul Guvern va trebui să îl pună în aplicare și să aibă la viitoarea cerere de plată, pe care o va depune. Să aibă documentația pregătită și răspunsul la această întrebare, care este una destul de sensibilă și complicată în actualul context, al acestui an 2024", a spus Boloș.
Una dintre variantele vehiculate este și majorarea cotei generale de TVA, în prezent de 19%. Guvernul a adoptat anul trecut măsuri în ce privește cotele TVA, dar acestea au vizat doar modificări la cotele reduse.
"Hai să privim obiectivul acesta general al creșterii veniturilor fiscale cu 2,5 pp din PIB și modul în care se va ajunge acolo, sigur că este de interes, dar este prematur, ar fi hazardat ca Ministrul Finanțelor să spună că de acum, aceasta va fi componenta sau acestea vor fi măsurile de politică fiscală pe care le vom avea în vedere. Să avem un șir de discuții inutile, iar la final nici să nu se confirme ceea ce eu aș fi spus astăzi că implementăm ca și măsură", a spus Boloș.
Ministrul Finanțelor a refuzat să comenteze afirmații anterioare ale premierului Marcel Ciolacu referitoare la posibilitatea introducerii de deduceri din impozitul pe venit.
"Dacă domnul prim-ministru a lansat acest subiect de discuție pentru ce înseamnă componenta de politică fiscală, dumnealui trebuie să ofere detaliile cele mai potrivite pentru acest subiect. Repet, este prematur să ne hazardăm în a spune ce tip de măsură și ce componentă de politică fiscală avem în vedere pentru că discutăm de un orizont de timp. Totuși, începutul anului următor ... până atunci se pot schimba foarte multe în ce privește fundamentele politicii fiscale a României", a declarat ministrul.
Ciolacu a declarat anterior că prin refroma fiscală ce va fi promovată prin PNRR vor fi introduse o serie de deduceri la impozitul pe venit. Șeful Guvernului a adăugat că astfel de deduceri vor permite inclusiv dezvoltarea serviciilor de învățământ privat și instituțiilor spitalicești private, mai ales că, odată cu aderarea la OCDE, în 2026, vor veni în țară și mari companii de asigurări.