Veste bună pentru firme, după un proces intentat Fiscului de un gigant spaniol al eolienelor: Au dreptul de a deduce TVA și pentru perioadele cu cod de înregistrare suspendat

Veste bună pentru firme, după un proces intentat Fiscului de un gigant spaniol al eolienelor: Au dreptul de a deduce TVA și pentru perioadele cu cod de înregistrare suspendat
scris 2 oct 2018

Companiile au dreptul de a-și deduce TVA plătită și de a solicita rambursarea taxei de la stat chiar și pentru tranzacții și facturi din perioade în care au avut codul de înregistrare în scop de TVA suspendat pentru omisiunea de a depune anumite raportări obligatorii potrivit legii, a decis Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Decizia vine după ce, în urmă cu un an, aceeași CJUE a hotărât că toate companiile din România cărora autoritățile le-au refuzat dreptul de deducere a TVA pe motiv că au încheiat tranzacții cu parteneri de business inactivi fiscal au dreptul să își recupereze sumele plătite de la bugetul de stat

Urmărește-ne și pe Google News

Dreptul de deducere este un "principiu fundamental" al sistemului de TVA al UE, iar restricționarea acestuia ar putea distorsiona economia, a afirmat Curtea în motivarea deciziei sale. "Sistemul de deducere este menit să îl elibereze pe comerciant în întregime de povara TVA-ului plătibil sau plătit în decursul activității economice, astfel încât taxele nete plătite să fie proporționale cu valoarea adăugată", arată sursa citată.

După cum a relatat Profit.ro la acea dată, anul trecut, Curtea de Apel București a sesizat CJUE cu două întrebări pe această temă, într-un proces în care ANAF a fost dată în judecată de furnizorul de turbine eoliene Gamesa Wind România SRL, controlat de gigantul spaniol al energiei regenerabile Gamesa, care a fuzionat recent cu grupul german Siemens, după ce firmei i-a fost refuzat dreptul de deducere a TVA pentru mai multe tranzacții efectuate într-o perioadă în care avea codul de TVA inactiv.

Fondul Monetar Internațional are un nou economist-șef CITEȘTE ȘI Fondul Monetar Internațional are un nou economist-șef

Cele două întrebări preliminare cu care a fost sesizată CJUE au fost:

1. Directiva TVA 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată (în special articolele 213, 214 și 273) se opune, în împrejurări precum cele din litigiul principal, unei reglementări naționale sau practici fiscale potrivit căreia un contribuabil nu beneficiază de dreptul de deducere a TVA, exercitat prin mai multe deconturi de TVA, ulterior reactivării codului de înregistrare în scop de TVA a contribuabilului, pe motiv că TVA în cauză este aferentă unor achiziții efectuate în perioada în care numărul de identificare în scop de TVA al contribuabilului era inactiv?

2. Directiva TVA 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată (în special articolele 213, 214 și 273) se opune, în împrejurări precum cele din litigiul principal, unei reglementări naționale sau practici fiscale potrivit căreia un contribuabil nu beneficiază de dreptul de deducere a TVA exercitat prin mai multe deconturi de TVA ulterior reactivării codului de înregistrare în scop de TVA a contribuabilului, pe motiv că, deși TVA în cauză este aferentă unor facturi emise ulterior reactivării codului de înregistrare în scop de TVA a contribuabilului, privește achiziții efectuate în perioada în care numărul de identificare în scop de TVA era inactiv?

World Class Romania achiziționează un nou club de fitness, al 27-lea din București CITEȘTE ȘI World Class Romania achiziționează un nou club de fitness, al 27-lea din București

Gamesa Wind România a contestat în instanță, în 2016, o decizie a ANAF din decembrie 2015 prin care îi era refuzată deducerea TVA pentru mai multe astfel de tranzacții. În cadrul procesului, spaniolii au cerut sesizarea CJUE pe această temă, iar Curtea de Apel București a admis cererea în noiembrie 2016. Compania este unul dintre principalii furnizori de turbine și alte componente, dar și de servicii de reparații și mentenanță pentru parcurile eoliene din România.

Cum s-a ajuns aici? Pentru o perioadă de circa 7 luni din perioada 2010-2011, Gamesa Wind România SRL a avut codul de înregistrare în scop de TVA suspendat pentru nedepunerea anumitor raportări obligatorii potrivit legii. După ce a depus respectivele raportări și a intrat în legalitate, compania a solicitat deducerea TVA-ului aferent tranzacțiilor și facturilor din perioada de suspendare, însă a fost refuzată de ANAF. În consecință, a dat Fiscul în judecată, cerând să i se ramburseze circa 3,9 milioane lei, plus penalități, iar ulterior speța a ajuns pe rolul CJUE.

"În cererea sa introductivă, Gamesa reproșează în principal administrației fiscale nerespectarea principiului proporționalității și a principiului neutralității TVA-ului, în condițiile în care ea îndeplinise toate obligațiile necesare reactivării numărului său de identificare în scopuri de TVA. În apărare, această administrație invocă necesitatea colectării în mod corect a TVA ului și a prevenirii evaziunii fiscale", se menționează în motivarea deciziei CJUE.

MApN a lansat procedura de achiziție aferentă programului de înzestrare \ CITEȘTE ȘI MApN a lansat procedura de achiziție aferentă programului de înzestrare "Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă"

Curtea a decis că legislația UE este contrară celei naționale, care permite ANAF să refuze dreptul de deducere a TVA într-o astfel de situație.

"Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată, astfel cum a fost modificată prin Directiva 2010/45/UE a Consiliului din 13 iulie 2010, în special articolele 213, 214 și 273 din aceasta, trebuie interpretată în sensul că se opune unei reglementări naționale precum cea în discuție în litigiul principal, care permite administrației fiscale să refuze unei persoane impozabile care a efectuat achiziții în perioada în care numărul de identificare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată a fost anulat ca urmare a neprezentării unor declarații fiscale dreptul de deducere a taxei pe valoarea adăugată aferente acestor achiziții prin declarații privind taxa pe valoarea adăugată prezentate – sau prin facturi emise – ulterior reactivării numărului său de identificare, pentru simplul motiv că aceste achiziții au avut loc în perioada de dezactivare, în condițiile în care cerințele de fond sunt îndeplinite, iar dreptul de deducere nu este invocat în mod fraudulos sau abuziv", a decis CJUE.

Speța a derivat din problema mai amplă a înregistrării în scopuri de TVA și a pierderii, respectiv recâștigării codului TVA, care a agitat economia românească în perioada 2015-2016.

ANCOM propune tarifele maxime de acces la rețeaua Netcity, sub cele practicate în prezent CITEȘTE ȘI ANCOM propune tarifele maxime de acces la rețeaua Netcity, sub cele practicate în prezent

La începutul anului 2015, ANAF a modificat drastic procedura de înregistrare în scop de  TVA pentru a împiedica evazioniștii să mai intre în economie. Specialiști în consultanță, avocați și contabili au considerat că, prin noile prevederi, firme de bună credință sunt împiedicate să își deruleze afacerile fie pentru că li s-a respins cererea de înregistrare, fie pentru că li s-a anulat codul de TVA, pe motive lipsite de obiectivitate. Așa se face că jumătate dintre companiile care au cerut să se înregistreze pentru TVA, în primul semestrul al anului respectiv, au fost respinse de Fisc, fiind suspectate că vor să facă evaziune.

Noua procedură de înregistrare în scopuri de TVA prevedea că firmele nou înființate trebuie să depună, în aceeași zi în care se înregistrează la Registrul Comerțului, o cerere și o declarație pe propria răspundere (celebrul formular 088) în care să răspundă la 20 de întrebări și să aducă documente prin care să probeze răspunsurile. Și firmele existente trebuiau să facă aceleași demersuri dacă își schimbau asociații, administratorii sau sediul social. Reglementarea a blocat activitatea a numeroase companii și a dus la situații dramatic-absurde. Au apărut, de asemenea, numeroase situații precum cea reclamată în cazul de față, în care firmelor reînregistrate în scop de TVA după ce li se anulase codul li s-a refuzat deducerea TVA pentru tranzacțiile derulate în perioadele în care codul lor de TVA fusese inactiv.

Pe de altă parte, în aprilie anul acesta, tot CJUE a decis că autoritățile fiscale sunt îndreptățite să îi refuze unei persoane impozabile dreptul de deducere a TVA, atunci când se constată că, în lipsa declarațiilor de TVA, nu poate fi stabilit dacă au fost îndeplinite condițiile de fond pentru deducerea TVA sau dacă respectivul contribuabil a acționat abuziv. Decizia a fost luată într-o speță ridicată de o întreprindere individuală din România, iar Curtea a conchis că dreptul de deducere a TVA poate fi refuzat atunci când se constată că (1) nu se poate stabili dacă bunurile/serviciile achiziționate au fost utilizate în activități economice taxabile, din cauza nedepunerii deconturilor de TVA, sau (2) dreptul de deducere respectiv a fost dobândit în mod fraudulos/abuziv.

viewscnt
Afla mai multe despre
tva
deducere tva
rambursare tva
cod tva inactiv
cod tva suspendat
inregistrare in scop de tva
ue
cjue
gamesa
anaf