Sechestru de 4,7 milioane de euro pe averea Elenei Udrea, în dosarul Hidrolectrica, în care este acuzată de trafic de influență și spălarea banilor

Sechestru de 4,7 milioane de euro pe averea Elenei Udrea, în dosarul Hidrolectrica, în care este acuzată de trafic de influență și spălarea banilor
scris 1 oct 2018

Magistrații Curții de Apel București au decis luni instituirea sechestrului pe toate bunurile deținute de Elena Udrea, până la concurența sumei de 4,7 milioane de euro, în vederea confiscării speciale în dosarul Hidrolectrica, în care fostul ministru, care se află în Costa Rica, este trimisă în judecată de DNA pentru trafic de influență și spălare a banilor, alături de Dan Andronic.

Magistrații Curții de Apel au respins, luni, excepțiile formulate de Elena Udrea și Dan Andronic și au decis că poate începe judecarea pe fond a dosarului, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

De asemenea, Curtea de Apel a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra tuturor bunurilor mobile și imobile, prezente și viitoare ale Elenei Udrea, până la concurența echivalentului în lei a sumei de 4.700.000 euro, în vederea confiscării speciale.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
DOCUMENT Bonificațiile pentru plata mai devreme a contribuțiilor fiscale restante pe ultimii ani CITEȘTE ȘI DOCUMENT Bonificațiile pentru plata mai devreme a contribuțiilor fiscale restante pe ultimii ani

Decizia poate fi contestată, iar Veronel Rădulescu, avocatul Elenei Udrea, spune că apărarea pregătește căile de atac.

"Așteptăm să ni se comunice, apoi în termenul legal vom pregăti căile de atac la Înalta Çurte", a declarat pentru News.ro avocatul Elenei Udrea.

În acest dosar, Elena Udrea și Dan Andronic au fost trimiși în judecată de procurorii DNA în 20 decembrie 2017, pentru trafic de influență și spălarea banilor, respectiv mărturie mincinoasă, Elena Udrea fiind acuzată că a cerut cinci milioane de dolari de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu pentru ca în schimb să intervină pentru menținerea contractului între Hidrolectrica și firma acestuia.

Potrivit procurorilor, în cursul anului 2011, Elena Udrea a acceptat promisiunea făcută omul de afaceri Bogdan Buzăianu, prin intermediari, de a primi suma de cinci milioane de dolari pentru a interveni pe lângă factori de decizie din Ministerul Economiei și din SC Hidroelectrica SA, pentru menținerea în condițiile deja negociate (preț și cantitate de energie furnizată) a contractelor pe care societatea omului de afaceri le încheiase cu Hidroelectrica.

Din suma promisă, Elena Udrea a primit, în noiembrie 2011, prin intermediari, 3.800.000 de dolari, dar și o creanță de 900.000 de euro. Creanța reprezenta o sumă pe care o firmă a omului de afaceri o împrumutase unui terț și care era garantată cu părți sociale ale unei societăți comerciale care deținea două publicații, spun procurorii DNA.

Pentru a ascunde că era beneficiara reală a creanței de 900.000 euro, care i-ar fi conferit pe cale de consecință și puterea de a influența activitatea societății cu activitate media (n.r. - Evenimentul Zilei), Elena Udrea a preluat creanța de la firma controlată de omul de afaceri, prin interpunerea unei alte firme paravan, aparținând unei cunoștințe.

În ceea ce îl privește pe Dan Andronic, procurorii spun că la audieri acesta a făcut afirmații mincinoase. De exemplu, el ar fi afirmat că nu a avut cunoștință că Elena Udrea este beneficiara reală a creanței care i-ar fi permis acesteia să controleze societatea media, să dobândească părți sociale și să se implice în politica editorială a unui cotidian deținut de această societate; că îi comunica Elenei Udrea date privind situația financiară a cotidianului deținut de societatea media și indicatori de performanță doar pentru a se lăuda, pentru a o încunoștința că publicației îi „merge bine” și  că nu i-a cerut Elenei Udrea acordul pentru a publica anumite articole, ci doar s-a consultat cu aceasta pentru a „verifica veridicitatea” informațiilor obținute.

Elena Udrea a fost condamnată în 5 iunie de instanța supremă la șase ani de închisoare pentru luare de mită și abuz în serviciu în dosarul "Gala Bute" și se află în Costa Rica din luna februarie, fiind dată în urmărire.

Elena Udrea a născut în 20 septembrie, iar avocatul acesteia, Veronel Rădulescu, spunea că nu mai există nicio șansă ca ea să fie extradată, acum că a născut, întrucât copilul va primi cetățenie costaricană, iar statul nu va permite separarea lui de mamă.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidrolectrica
elena udrea