Guvernul a extins astăzi, până la data de 25 iunie termenul, anterior de 15 iunie, până la care obligațiile fiscale neachitate pe perioada stării de urgență, plus 30 de zile după, nu sunt considerate restante și nu se acumulează pentru ele dobânzi și penalități, potrivit informațiilor Profit.ro. De asemenea, a fost extins similar și termenul până la care ANAF nu demarează proceduri de executare silită. Guvernul a adoptat, în contextul instituirii stării de urgență, facilități care au dat posibilitatea mediului de afaceri să amâne plata obligațiilor fiscale către stat în perioada stării de urgență plus 30 de zile după, scopul fiind de a ajuta astfel firmele să treacă peste impactul economic al restricțiilor impuse de Guvern în contextul combaterii epidemiei de coronavirus. Pentru a intra în vigoare, decizia de astăzi a Guvernul trebuie publicată în Monitorul Oficial.
Ministrul Finanțelor a declarat astăzi că au fost prorogate mai multe termene de la 15 iunie la 25 iunie, fără să ofere lămuriri. Surse oficiale au declarat însă pentru Profit.ro că termenele respective sunt cele referitoare la calculul accesoriilor și la demararea executorii silite.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Sunt câteva prorogări de termene, pentru că a fost Ordonanța 29 și multe dintre termene expirau în 15 iunie. Am extins până la 25 iunie, când este zi normală de plată și se lucrează cu Fiscul", a declarat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu.
Ce prevede ordonanța 29
"Art. VII. - (1) Pentru obligațiile fiscale scadente începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență și neachitate până la încetarea, potrivit alin. (4), a măsurilor prevăzute de
prezentul articol nu se calculează și nu se datorează dobânzi și penalități de întârziere conform Codului de procedură fiscală, aprobat prin Legea nr. 207/2015, cu modificările și completările ulterioare.
(2) Prin derogare de la prevederile art. 157 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, obligațiile fiscale prevăzute la alin. (1) nu sunt considerate obligații fiscale restante.
(3) Se suspendă sau nu încep măsurile de executare silită prin poprire a creanțelor bugetare, cu excepția executărilor silite care se aplică pentru recuperarea creanțelor bugetare stabilite prin hotărâri judecătorești pronunțate în materie penală. Măsurile de suspendare a executării silite prin poprire asupra sumelor urmăribile reprezentând venituri și disponibilități bănești se aplică, prin efectul legii, de către instituțiile de credit sau terții popriți, fără alte formalități din partea organelor fiscale.
(4) Măsurile fiscale prevăzute la alin. (1) - (3) încetează în termen de 30 de zile de la încetarea stării de urgență."
Cum starea de urgență s-a încheiat pe 15 mai, termenul de 30 de zile de la care încetau aceste măsuri era 15 iunie.