ULTIMA ORĂ Avertisment oficial către angajatori: Inspecția Muncii va iniția acțiuni de control menite să sancționeze abaterile de la legislația privind transferul contribuțiilor

ULTIMA ORĂ Avertisment oficial către angajatori: Inspecția Muncii va iniția acțiuni de control menite să sancționeze abaterile de la legislația privind transferul contribuțiilor
scris 27 mar 2018

Inspecția Muncii avertizează angajatorii că, după 31 martie, va iniția acțiuni de control menite să sancționeze abaterile de la legislația în vigoare privind transferul contribuțiilor, spunând că ultima zi a lunii este termenul până la care toți angajatorii trebuie să transmită către REVISAL orice modificare a salariului de bază brut efectuată în contextul mutării CAS și CASS la angajat.

Avertismentul este transmis după ce, la începutul anului, așa cum a transmis atunci Profit.ro, inspectoratele teritoriale de muncă au mai verificat dacă angajatorii s-au supus noii reguli de transfer al contribuțiilor către angajați. În caz contrar, amenzile pregătite sunt cuprinse între 5.000 de lei și 8.000 de lei.

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important: 31 martie 2018 este termenul până la care toți angajatorii trebuie să transmită în REVISAL orice modificare a salariului de bază brut efectuată în contextul mutării CAS și CASS la angajat.

Mai este important de știut: Transferul contribuțiilor de la angajator la angajat era obligatoriu cu data de 1 ianuarie 2018, termenul de 31 martie fiind stabilit doar în ceea ce privește obligația de transmitere a datelor către REVISAL.

Salarii de mii de euro pregătite pentru specialiștii IT angajați de Ministerul Finanțelor pentru proiecte informatice, inclusiv ale Fiscului CITEȘTE ȘI Salarii de mii de euro pregătite pentru specialiștii IT angajați de Ministerul Finanțelor pentru proiecte informatice, inclusiv ale Fiscului

În acest context, Inspecția Muncii atenționează angajatorii asupra apropierii datei de 31 martie, termenul până la care aceștia trebuie să transmită către registrul general de evidență a salariaților (REVISAL) orice modificare a salariului de bază brut efectuată, în contextul mutării CAS și CASS la angajat.

Inspecția Muncii susține că, până la această dată, cea mai mare parte a contractelor individuale de muncă active au fost modificate prin majorarea salariilor, în contextul mutării CAS și CASS la angajat.

Conducerea instituției avertizează însă că, după 31 martie, va iniția acțiuni de control menite să sancționeze abaterile, respectiv dacă aceste majorări nu au fost transmise către REVISAL.

ULTIMA ORĂ Cheltuielile statului au crescut puternic, cu aproape 40% în primele două luni, de două ori mai repede decât veniturile. Pe lângă salarii, Guvernul a cheltuit mai mult și pentru investiții și subvenții CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Cheltuielile statului au crescut puternic, cu aproape 40% în primele două luni, de două ori mai repede decât veniturile. Pe lângă salarii, Guvernul a cheltuit mai mult și pentru investiții și subvenții

Mai jos mesajul integral, transmis de șeful Inspecției Muncii, inspectorul general de stat  Dantes Nicolae Bratu.

”31 martie 2018 este termenul până la care toți angajatorii trebuie să transmită în REVISAL orice modificare a salariului de bază brut în contextul mutării CAS și CASS la angajat.

Inspecția Muncii atenționează angajatorii asupra apropierii datei de 31 martie 2018, care reprezintă termenul până la care aceștia trebuie să transmită în registrul general de evidență a salariaților (REVISAL), orice modificare a salariului de bază brut, a indemnizațiilor, sporurilor, precum și ale altor adaosuri, în contextul mutării CAS și CASS la angajat.

Reamintim faptul că transferul contribuțiilor de la angajator la angajat s-a făcut începând cu data de 1 ianuarie 2018, în conformitate cu noul Cod Fiscal, termenul fiind prelungit doar în ceea ce privește obligația de transmitere a datelor către REVISAL. Reiterăm faptul că nu s-a amânat întoarcerea sarcinii fiscale, ci doar obligația comunicării efectuării acesteia către Inspecția Muncii.

Până la această dată, cea mai mare parte a contractelor individuale de muncă active au fost modificate prin majorarea salariilor, în contextul mutării CAS și CASS la angajat.

”Începând cu luna decembrie a anului trecut și în primele 3 luni din acest an, Inspecția Muncii a desfășurat o campanie națională de conștientizare care a urmărit informarea, prevenirea și nu sancționarea angajatorilor.

Acțiunile inspectorilor de muncă au fost legate de completarea și transmiterea în registrul general de evidență a salariaților a elementelor raportului de muncă ca urmare a transferului contribuțiilor sociale obligatorii de la angajator la angajat. Am considerat că este necesară clarificarea unor aspecte privind modul de interpretare și de aplicare a prevederilor legale și, în acest scop, s-au organizat întâlniri cu toți actorii implicați în piața muncii: patronate,  sindicate, reprezentanți ai angajatorilor și angajați.

Campania a fost binevenită, utilă și a răspuns așteptărilor interlocutorilor noștri, deci obiectivele au fost atinse, dat fiind că majoritatea angajatorilor s-a conformat modificărilor legislative. Având în vedere că, la data de 31 martie, se încheie oficial această campanie de conștientizare, ulterior acestei date, vom întreprinde acțiuni de control menite să sancționeze abaterile de la legislația în vigoare”.

Profit.ro a relatat că ponderea contractelor cu normă întreagă majorate în contextul transferului contribuțiilor integral în sarcina angajatului a ajuns, în a doua parte a lunii februarie, la aproximativ 60%.  

viewscnt
Afla mai multe despre
inspect
muncii
sanctiuni
angajator
angajat
transfer
contributii