Ambasadorul Germaniei la București, Cord Meier-Klodt, transmite că decizii actuale ale Guvernului pentru impozitarea anumitor sectoare sau în domeniul justiției sunt urmărite cu îngrijorare, iar prezentarea publică a companiilor străine ca fiind "problema sau dușmanul societății" creează nesiguranță. Companiile germane nu se vor retrage, dar au devenit mai prudente, iar investițiile planificate sunt reanalizate pe anumite segmente, amânate sau chiar sunt căutate zone alternative. El i-a îndemnat pe oamenii de afaceri să combată defăimările cu fermitate și argumente solide, să își apere realizările și să atragă atenția asupra contribuțiilor aduse de economia germană, în decursul anilor, pentru binele României și al relațiilor româno-germane.
Germania este de mai mulți ani cel mai important partener economic și comercial al României.
"România are multe de oferit în vederea reconfigurării cu succes a schimbării în Europa, fiindcă s-a transformat spectaculos, la rândul său, în ultimele decenii. Sub aspectul politicii de securitate, a devenit o ancoră de stabilitate în flancul de sud-est al NATO și UE. Sub aspect politic, a devenit o voce importantă într-o regiune strategic importantă, dacă ne gândim la Balcanii de Vest, Turcia sau Parteneriatul Estic. România poate fi o voce a echilibrului în multe subiecte de viitor, cu relevanță pentru întreaga Europă - cu precădere și între interesele statelor membre vestice și estice. A dovedit-o deja de multe ori. România a parcurs un drum impresionant și sub aspect economic. În ultimele două decenii, economia românească a crescut de aproape cinci ori! În prezent, în această țară se află un semnificativ sector IT din Europa. Spre rușinea noastră, trebuie să recunoaștem că aici sunt conexiuni de internet mai rapide decât în Germania. Aici se desfășoară de mult cercetare de excelență și producție de înaltă tehnologie de ultimă oră (state of the art). Multe autoturisme „germane“ n-ar funcționa fără anumite componente fabricate în România. Aceasta este o impresionantă poveste de succes, la care a contribuit în mod considerabil, în decursul anilor, economia germană", a afirmat ambasadorul Germaniei Cord Meier-Klodt cu prilejul recepției de Anul Nou a Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
El a amintit că firmele germane din România au circa 250.000 de angajați.
"Și sunt angajatori buni, stabili! Se angajează în favoarea pregătirii profesionale duale, oferă tinerilor șanse de viitor aici, în țară, și acordă asistență socială angajatorilor mai în vârstă. Pe scurt, reprezintă un sprijin al acestei țări și ne bucurăm în mod justificat pentru rezultatele obținute împreună. Însă toate acestea nu sunt nicidecum ceva de la sine înțeles. Asta este valabil astăzi, ce va fi, însă, mâine? Cifrele îmbucurătoare de astăzi se datorează deciziilor corecte de ieri. Încrederea în România ca loc pentru investiții a crescut în decursul anilor. În schimb, anumite decizii de astăzi „mai puțin bune“, ar putea distruge încrederea, periclitând, astfel, succesele de mâine", a avertizat Cord Meier-Klodt, adăugând că "o recepție prilejuită de aniversarea anului nou nu este locul potrivit pentru a vorbi în detaliu despre decizii actuale ale guvernului referitoare la impozitarea anumitor sectoare sau la domeniul justiție", "însă, atunci când vorbim despre leadership, trebuie să vorbim și despre încredere - despre decizii transparente, predictibilitate și fiabilitate".
"Aceasta este esența instaurării unui climat de încredere: atât în politică, cât și în diplomație și, desigur, în domeniul economic. Și tocmai de aceea urmărim cu anumită îngrijorare măsurile menționate anterior", a spus diplomatul german.
CITEȘTE ȘI Economiștii șefi ai celor mai mari bănci avertizează statul că după noile taxe vor fi cumpărate mai puține titluri de stat și va putea ajunge să se împrumute cu costuri de peste 6% pe scadențe medii-lungi, cu riscul necesității unui acord de finanțare intEl a argumentat invocând "lipsa dialogului și a consultării celor afectați în mod direct, înaintea luării unei decizii:, lipsa unui studiu de impact transparent; teama dezvoltării unei noi tendințe, care s-ar putea extinde și asupra unor alte domenii economice.
"Aceasta creează nesiguranță! O nesiguranță și mai mare este cauzată de prezentarea publică și paușală a companiilor străine ca fiind problema sau dușmanul societății. Doamnelor și domnilor, Doresc să vă adresez dumneavoastră - reprezentanților mediului de afaceri – următorul apel: acesta este momentul să dați dovadă de leadership! Dacă nu acum, atunci când? Nu vă lăsați provocați, însă combateți defăimările cu fermitate și argumente solide. Apărați-vă realizările și atrageți atenția asupra contribuțiilor aduse de economia germană, în decursul anilor, pentru binele acestei țări și al relațiilor româno-germane. Iar partenerilor noștri din Guvernul României doresc să le spun: You have a true friend in us! Companiile germane se angajează pe termen lung. Nu-și vor face bagajele prea curând. Cu siguranță pot face față câtorva furtuni puternice. Dar au devenit mai prudente. Unele investiții noi, planificate deja, sunt reanalizate pe alocuri, amânate sau chiar se caută locații alternative. Iar asta nu pentru că, astăzi, condițiile-cadru ar fi mult mai bune în altă parte, ci fiindcă se presupune că așa va fi mâine, în cazul în care tendința nesiguranței persistă", a fost mesajul lui Cord Meier-Klodt.
Aproximativ 7.500 de companii germane, respectiv cu capital german, cu peste 250.000 de angajați, sunt active în România, majoritatea în București și în județele Timiș, Sibiu, Brașov și Cluj.
Exporturile românești în Germania au crescut cu peste 11% în primul semestru în 2018 față de aceeași perioadă a anului 2017, ajungând la aproximativ 7,95 miliarde de euro, în timp ce importurile au crescut cu peste 15%, ajungând la aproape 8,5 miliarde euro, conform datelor AHK România.