Finanțele vor avea o primă jumătate de an complicată. Au de plătit zeci de miliarde de lei către bănci

Finanțele vor avea o primă jumătate de an complicată. Au de plătit zeci de miliarde de lei către bănci
scris 21 ian 2019

Ministerul Finanțelor va avea o primă jumătate de an mai complicată în 2019, în contextul în care un număr important de plăti foarte mari către bănci, fonduri de pensii și alți investitori sunt concentrate în primele șase luni din acest an. Astfel, în ianuarie-iunie Finanțele trebuie să plătească băncilor în jur de 30 miliarde de lei, inclusiv aproape 1 miliard de euro în ianuarie. Trebuie menționat că statul pentru a plăti o datorie veche împrumută din nou bani, în general cam tot de la cei cărora trebuie să le achite. Acest proces de amânare repetată a plății datoriei se numește rostogolire sau refinanțare și este o practică obisnuită pentru multe state.

Un aspect extrem de important, care deosebește prima jumătate a acestui an de alți ani în care Trezoreria a administrat cu succes rostogoliri importante de datorie, este conflictul în care a intrat Guvernul cu principalii săi creditori, băncile comerciale și fondurile de pensii. Relațiile statului cu cei de la care împrumută bani săptămâna de săptămâna s-au deteriorat după ce pe finalul anului trecut au anunțat taxa pe activele bancare și schimbări importante pentru administratorii de pensii.

Urmărește-ne și pe Google News

Băncile și fondurile de pensii sunt cei mai mari investitori în titluri de stat emise pe piață internă.

O problemă majoră pentru bănci, de exemplu, este că taxa pe active ar urma, în formă actuală a legislației, să se aplice și titlurilor de stat pe care le cumpără pentru a împrumuta bani statului. În timp ce statul va colecta într-o prima faza bani dintr-o astfel de măsură, întrucât investitorii cu portofolii de titluri de stat nu pot reacționa chiar peste noapte, ar putea genera și reticență în ce privește plasamentele în obligațiunile Guvernului, urcând costurile la care Executivul se împrumută.

Euro atinge, pentru a șaptea oară în ultimele nouă zile, un nou nivel record CITEȘTE ȘI Euro atinge, pentru a șaptea oară în ultimele nouă zile, un nou nivel record

Este de așteptat ca în prima jumătate a anului, buffer-ul, rezerva de valută a Ministerului Finanțelor, să joace un rol important în strategia de rostogolire a datoriei. Rolul buffer-ului exact acesta este, să asigure o oarecare libertate de acțiune Trezoreriei Ministerului Finanțelor în momente sau perioade în care are plăți de făcut, dar condițiile din piață nu sunt cele cre îi convin pentru a împrumuta bani.

Despre datoria publică și buffer, Profit.ro a scris aici, iar aici despre cum au utilizat Finanțele buffer-ul în prima jumătate a anului trecut pentru a acoperi plăti în contextul în care Ministerul a fost nevoit să anuleze mai multe licitații de titluri de stat.

Un alt aspect care trebuie precizat este că până în prezent Guvernul nu are bugetul aprobat, de altfel nici măcar un proiect de buget prezentat, așa că Trezoreria nu poate alcătui un plan de împrumut pentru întreg anul. În acest context, cheltuielile bugetului sunt limitate în fiecare luna la 1/12 din cheltuielile anului trecut, iar planurile de împrumut sunt lunare.

Indicele Robor la 3 luni a crescut CITEȘTE ȘI Indicele Robor la 3 luni a crescut

In ianuarie, Ministerul Finanțelor vrea să împrumute 3,2 miliarde de lei, sumă ușor sub cea atrasă în prima lună a anului trecut. De la vrut până la a face acest lucru este cale tot mai lungă, sumele atrase în prima parte a lunii fiind mult sub cele planificate de autorități.

Ce au Finanțele de achitat în prima jumătate a anului (sumele nu includ și dobânzi)

Dată
scadență
(2019)
Vaoare nominală
totală adjudecată
Maturitate
(ani)
21 ianuarie 928,66 milioane euro
(4,36 miliarde lei la curs actual)
5
13 februarie 512,2 milioane lei 1
25 februarie 5,94 miliarde lei 2,3
6 martie 512 milioane lei 1
27 martie 376 milioane lei 0,5
29 aprilie 8,82 miliarde lei 3,6
13 mai 190,7 milioane lei 1
24 iunie 8,88 miliarde lei 5,3
Primele 6 luni 29,6 miliarde lei  
12 august 367,3 milioane lei 1
9 septembrie 521,2 milioane lei 1
30 octombrie 176,2 milioane lei 1
27 noiembrie 620,2 milioane lei 1
16 decembrie 619,2 milioane lei 1
Ultimele 6 luni 2,3 miliarde lei  
Total 32 miliarde lei  

Sursă date: BNR

La această sumă se adaugă și dobânzi și comisioane pe care statul trebuie să le plătească pe piața internă, de circa 5,77 miliarde de lei, sumă pe care va trebui să o împrumute. Potrivit celor mai recente date ale Ministerului Finanțelor, necesarul de finanțare al statului în 2019 pe piață internă este de 36,44 miliarde de lei, sumă calculată, însă, folosind pentru datoria internă în euro un curs de 4,62 lei/euro, mai mic decât cel din prezent.

Totodată, pentru serviciul datoriei de pe piața externă, emisiunile de obligațiuni în euro și dolari vândute marilor investitori din străinătate, Finanțele vor trebui să împrumute echivalentul a circa 20 de miliarde de lei, dar suma ar putea fi mai mare, întrucât a fost calculată la un curs de 4,62 lei/euro, iar în prezent cursul este aproape 4,7 lei/euro. Suma necesară pentru rostogolirea acestor datorii externe, proces care are loc de obicei tot pe pietele externe, va avea, probabil, un echivalent în lei mai ridicat din cauza evoluției cursului.

La cele peste 56 de miliarde de lei estimate de Finanțe ca fiind necesare de împrumutat în 2019 pentru rostogolirea datoriilor vechi care ajung la plată, Ministerul va trebui să împrumute alte circa 25-30 de miliarde de lei, în funcție de cât va fi deficitul bugetar planificat pentru 2019.

Finanțele vor avea o primă jumătate de an complicată. Au de plătit zeci de miliarde de lei către bănci

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul finantelor
banci
obligatiuni
titluri de stat
dobanzi
costuri de imprumut