Consiliul miniștrilor Finanțelor din UE (Ecofin) a decis modificarea Directivei TVA pentru a permite statelor care se confruntă cu o fraudă masivă în domeniul TVA să introducă mecanismul de taxare inversă generalizată. România, țara cu cel mai mare procentaj de TVA necolectată din UE, nu va putea folosi acest instrument foarte eficient de combatere a fraudei, deoarece nu îndeplinește unul dintre criterii, și anume frauda de tip carusel, care ar trebui să aibă o pondere mai ridicată de 25% din TVA necolectată. Cele mai recente date ale Comisiei Europene arată că România pierde pe an circa 6 miliarde de euro din TVA necolectată la buget. Mecanismul de taxare inversă genealizată este susținut de oficialii români de mai mulți ani la Bruxelles, dar a întâmpinat opoziția unor state importante din UE.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
Astfel, astăzi, Consiliul a aprobat o propunere care va permite derogări temporare de la regulile normale de TVA pentru a combate mai eficient frauda. Propunerea va permite statelor membre cel mai puternic afectate de fraudă la TVA să aplice temporar taxarea inversă.
Această decizie ar trebui să fie adoptată fără alte discuții de către Consiliu, după ce Parlamentul European transmite o opinie, notează Comisia.
Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, prezent la ședința Ecofin, desfășurată în Luxemburg, a criticat modul în care a fost structurat acest mecanism, întrucât codițiile prevăzute fac posibilă aplicarea doar de către un singur stat UE. De asemenea, ministrul a afirmat că România susține în continuare extinderea mecanismului și la alte state care se confruntă cu fraudă ridicata la TVA.
"Permite aplicarea mecanismului de către un singur stat. Aș putea spune că această abordare a pus la încercare limitele capacității noastre de a înțelege motivele care ar stau la baza unei poziționări ce se remarcă prin atât de multă lipsă de curaj și de viziune. Așa cum am spus-o de mai multe ori, implementarea mecanismului generalizat de taxare inversă a TVA-ului poate contribui semnificativ la reducerea incidenței fraudelor în domeniul TVA și la creșterea gradului de conformare. În unele situații, decalajul TVA este atât de mare, încât acest mecanism este printre puținele opțiuni de politică fiscală care ar putea genera rezultate pe termen mediu. Cu toții cunoașteți faptul că România a propus o abordare mai incluzivă, bazată pe înțelegerea faptului că succesul UE este posibil doar dacă toate statele membre au de câștigat, precum și a faptului că atunci când un grup de state se confruntă cu probleme grave, instituțiile UE trebuie să se manifeste drept un partener activ și flexibil în ceea ce privește identificarea celor mai bune soluții. Suntem convinși că o abordare mai incluzivă ar fi servit mai bine interesele și obiectivele majore ale UE și, cu toate că deja avem suficiente dovezi care să susțină implementarea taxării inverse la o scară mai largă, România va susține implementarea unui pilot mai întâi, cu extinderea ulterioară și către alte entități. Previziunea noastră este ca rezultatele acestui pilot vor depăși chiar și cele mai optimiste așteptări. De aceea, avem convingerea că în fața dovezilor și datelor concrete, un nou consens va fi găsit și o politică mai înțeleaptă va fi implementată", a spus Teodorovici în discursul susținut la Ecofin.
Cehia este statul care poate aplica mecanismul de taxare inversă generalizată la TVA.
Teodorovici s-a întâlnit, în contextul Ecofin, cu Pierre Moscovici, comisar european pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vămi. Pe agenda discuțiilor s-a aflat și situația fraudei de TVA în România, iar cei doi oficiali au convenit ca, în domeniul combaterii fraudei de TVA, Comisia Europeană să sprijine România în perioada imediat următoare, potrivit unui comunicat al Ministerului Finantelor. Comisarul Moscovici a acceptat invitația ministrului Teodorovici de a vizita România în noiembrie anul acesta, pentru a discuta ultimele detalii despre organizarea Președinției României la Consiliul Ecofin, începând cu ianuarie 2019.
CITEȘTE ȘI Calendarul fiscal al lunii octombrieCât pierde România la TVA
România rămâne țara cu cele mai mari probleme din UE la încasarea TVA, având un deficit la colectare de aproape 36% din veniturile teoretice și pierzând 27,6 miliarde de lei pe fondul necolectării acestei taxe, potrivit unui studiu publicat de Comisia Europeană, bazat pe date din 2016.
Totodată, România se numără printre cele șase membre ale blocului comunitar în care deficitul de colectare s-a înrăutățit față de anul anterior.
Veniturile teoretice din TVA în cazul României au fost estimate la 76,81 de miliarde de lei pentru anul 2016, însă încasările au fost de doar 49,25 miliarde de lei
"În pofida reducerii cotei TVA, gradul de neconformare s-a agravat, deficitul urcând la aproape 36% din datoria totală din TVA", se arată în studiul Comisiei. În 2015, România a avut un deficit la colectare de 34%. Totuși, din 2012, deficitul deficitul de colectare a TVA al României a scăzut cu 3 puncte procentuale, de la 39%.
Ce este taxarea inversă
Mecanismul de taxare inversă presupune mutarea TVA datorată de la furnizor la client. Comisia a inițiat această propunere în decembrie 2016, la cererea unor state afectate puternic de fraudă legată de TVA.
În prezent, mecanismul obișnuit în ce privește TVA este ca furnizorul să emită clientului factură cu TVA și ulterior să vireze la bugetul statului diferența dintre TVA încasată și TVA dedusă/plătită.
Taxarea inversă presupune ca furnizorul să emită factură fără TVA, urmând ca TVA să fie încasată doar la vânzarea către consumatorul final. Toți eventualii intermediari dintre primul furnizor și vânzătorul final ar aplica acest mecanism, de factură fără TVA, pe care se face doar mențiunea că a fost aplicată taxarea inversă.
Mecanismul este eficient în reducerea fraudelor de tip carusel.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Bonificațiile pentru plata mai devreme a contribuțiilor fiscale restante pe ultimii aniMecanismul adoptat de Ecofin
Statele membre for putea folosi taxarea inversă generalizată doar pentru livrările interne de bunuri și servicii cu valoare peste pragul de 17.500 de euro pe tranzacție. Termenul limita până la care se poate aplica mecanismul este 30 iunie 2022.
Printre condițiile stricte care trebuie îndeplinite se numără și cea care prevede ca frauda de tip carusel să reprezinte cel puțin 25% din TVA neclectată, condiție pe care, potrivit datelor folosite de Comisie, România nu o îndeplinește. Dacă statul îndeplinește criteriile, poate cere Consiliului să-i dea dreptul să aplice taxarea inversă.
CITEȘTE ȘI Deficitul bugetar s-a mărit din nou în august și este aproape dublu la opt luni față de aceeași perioadă din anul trecut. Ritmul de creștere a veniturilor din TVA a încetinit puternic. UPDATE: Precizările lui Teodorovici pentru Profit.roTaxarea inversă este permisă acum unor state, inclusiv României, doar în anumite domenii
Extinderea până la 30 iunie 2022 a acestei măsuri, care expiră la finele acestui an, trebuie transpusă de autoritățile române în Codul Fiscal.
În România, cerealele, telefoanele mobile și imobilele sunt doar câteva exemple de produse supuse taxării inverse, a cărei aplicabilitate urma să expire la dată de 31 decembrie 2018.