Salariile din IT și cercetare pot fi mai mici de anul viitor. Nu există la Finanțe discuții pentru extinderea schemei de compensare

Salariile din IT și cercetare pot fi mai mici de anul viitor. Nu există la Finanțe discuții pentru extinderea schemei de compensare
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 2 oct 2018

Salariile angajaților din IT și cercetare care beneficiază de scutirea de impozit pe venit ar putea fi mai mici de la începutul anului următor, în contextul în care la sfârșitul acestui an expiră o schemă de compensare introdusă în februarie. Schema de compensare a fost necesară după ce salariile programatorilor au scăzut ca urmare a transferului contribuțiilor integral în sarcina angajatului.

De ce este important: Costurile cu angajații sunt cele mai importante pentru foarte multe firme din IT, iar o majorare a acestora poate face diferența dintre profit și pierdere. În plus, programatorii sunt o forță de muncă extrem de căutată în România, dar și în afara țării, astfel că acești angajați pot pleca foarte ușor în alte state UE. Acesta este și motivul pentru care anterior a fost decisă scutirea de impozit pe venit, ca modalitate de a preveni plecarea IT-știlor din țară.

Urmărește-ne și pe Google News

Contribuțiile transferate în sarcina angajatului au venit la pachet cu o diminuare a impozitului pe venit de la 16% la 10%, impactul celor două măsuri cumulate fiind neutru asupra salariilor. În cazul IT-știlor, spre deosebire de alți angajați, plata unor sume mai mari la contribuțiile sociale nu a fost compensată de o plată mai mică la impozit pe venit, întrucât aceștia sunt scutiți de impozitul pe venit. În consecință, pentru ca salariul net al programatorilor să nu scadă, a fost necesară o schemă de compensare, care a presupus o diminuare a contribuției la asigurări de sănătate.

DOCUMENT Bonificațiile pentru plata mai devreme a contribuțiilor fiscale restante pe ultimii ani CITEȘTE ȘI DOCUMENT Bonificațiile pentru plata mai devreme a contribuțiilor fiscale restante pe ultimii ani

Schema de compensare a fost introdusă la începutul lunii februarie și urmează să exprire la finalul acestui an.

"În momentul de față, nu există nicio discuție cu privire la prelungirea acestui termen. Din câte știu eu, nu s-a pus pe tapet. (Pe baza legislației de, n.r.) la momentul acesta, începând de la 1 ianuarie,  angajații din IT și cercetare-dezvoltare ar putea fi impactați, dacă angajatorii nu vor mări salariile", spune Ionuț Sas, partener în cadrul firmei de consultanță PwC.

De altfel, autoritățile au transmis după adoptarea acestei măsuri că aceasta are un caracter temporar, deci nu ar urma să fie extinsă după termenul limită de 31 decembrie 2018.

"Este un interval limitat de timp, 31 decembrie 2018, și ar fi bine să se reglementeze în continuare o măsură de compensare în zona de IT și cercetare-dezvoltare", indică Daniel Anghel, partener, liderul departamentului de taxe și consultanță juridică PwC.

Guvernul a decis la începutul acestui an ca o parte din contribuția de asigurări de sănătate (CASS) datorată de programatorii IT să fie suportată de stat, astfel încât acestora să nu le scadă salariul net după transferul contribuțiilor de la angajator la angajat.

Facilitatea, valabilă pe parcursul acestui an, a fost condiționată de transferul contribuțiilor, respectiv majorarea venitului salarial brut al programatorilor cu cel puțin  20% față de nivelul din luna decembrie 2017.

viewscnt
Afla mai multe despre
it
salarii
ministerul finantelor