Teodorovici: Urmează în august o campanie de controale ANAF și ITM. În ce privește casele de marcat, ajunge!

Teodorovici: Urmează în august o campanie de controale ANAF și ITM. În ce privește casele de marcat, ajunge!
scris 25 iul 2019

Agenția Națională de Administrare Fiscală, Inspectoratul Teritorial de Muncă și alte structuri ale statului vor declanșa în august o campanie de controale vizând evaziunea și munca "la negru", a anunțat astăzi ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, motivul acestor acțiuni fiind, potrivit ministrului, că "avem, slavă Domnului, zone de evaziune". În ce privește obligația firmelor de a se dota cu aparate de marcat cu jurnal electronic, Teodorovici a spus că în acest caz amânările date până acum sunt suficiente.

Circa 60% dintre restaurantele, cafenelele și barurile din România se închid în primele 8-10 luni de la deschidere - studiu Horeca Exchange CITEȘTE ȘI Circa 60% dintre restaurantele, cafenelele și barurile din România se închid în primele 8-10 luni de la deschidere - studiu Horeca Exchange
Urmărește-ne și pe Google News

"Vom începe acum, în august, un program mai amplu de verificări, în care vor fi implicați și colegii de la Ministerul Muncii. Vor fi verificări pentru partea de evaziune fiscală, pentru partea de muncă la negru. Vor fi ANAF, ITM și alte structuri. Avem, slavă Domnului, zone de evaziune", a spus Teodorovici.

ANAF, prin direcția Antifraudă, și ITM desfășoară periodic acțiuni, de obicei separat, fiecare pe domeniul propriu de activitate. Acțiunile concertate nu sunt însă ieșite din comun.

Companiile sunt nemulțumite de lacunele din legislația privind contribuțiile fiscale către Administrația Fondului pentru Mediu CITEȘTE ȘI Companiile sunt nemulțumite de lacunele din legislația privind contribuțiile fiscale către Administrația Fondului pentru Mediu

În prezent, firmele sunt obligate să se doteze cu noile case de marcat, cu jurnal electronic, însă abaterea este de aproape un an sub incidența Legii prevenirii, astfel că amenzile se aplică abia daca firma nu respectă planul de conformare trasat de Antifraudă în momentul în care o descoperă în neregulă.

Ministerul Finanțelor a pus pe site un proiect de act normativ care scoate abaterea de sub incidența Legii prevenirii.

"Pe case de marcat avem pe site-ul Ministerului Finanțelor un proiect de Hotărâre de Guvern care scoate din sfera Legii Prevenirii casele de marcat (cu jurnal electronic, n.r.). Ajunge! Au fost n situații de amânare, de amânare, de amânare. Regula este regulă și este pentru toți", a declarat ministrul.

EXCLUSIV Premieră la ANAF - Șefii trebuie să se angajeze în scris că vor colecta pentru stat anumite sume CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Premieră la ANAF - Șefii trebuie să se angajeze în scris că vor colecta pentru stat anumite sume

Ministerul Finanțelor a publicat, în urmă cu o săptămână, un proiect care confirmă informațiile anunțate anterior de Profit.ro și este redactat pentru a elimina de sub incidența Legii prevenirii obligația firmelor de a avea noile case de marcat cu jurnal electronic. În prezent, nerespectarea obligației se află sub Legea prevenirii, astfel că inspectorii Antifraudă, atunci când ajung în control la o firmă care nu respectă obligația legală de a avea noua casă de marcat, nu îi aplică direct amenda, ci îi acordă în primă fază un termen de conformare.

Ulterior, când revin, dacă firma tot nu poate face dovada achiziției casei de marcat, este sancționată. Dacă arată însă că în timpul ăsta s-a conformat, scapă de sancțiune. După modificarea pregătită acum de Finanțe, Legea prevenirii nu va mai fi aplicată în acest caz, astfel că firmele în neregulă vor fi direct sancționate. Amenda în acest caz ajunge până la 10.000 de lei, dar atrage și suspendarea activității respectivului punct de vânzare până la dotarea cu aparatele fiscale, precum și confiscarea sumelor nejustificate.

viewscnt
Afla mai multe despre
controale
anaf
itm
case de marcat
evaziune
munca la negru