Taxa de solidaritate va crește costurile angajatorului cu salariile, deși guvernul promitea reducerea poverii fiscale

Taxa de solidaritate va crește costurile angajatorului cu salariile, deși guvernul promitea reducerea poverii fiscale
scris 20 oct 2017

Taxa de solidaritate anunțată de ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, va crește povara fiscală pe muncă, deși executivul a promis în programul de guvernare chiar o reducere a costurilor pe muncă, reducere care a devenit, însă, destul de repede clar că nu va avea loc. Măsura pare a fi introdusă doar pentru a aduce mai mulți bani la bugetul statului, acolo unde ar urma să ajungă 90% din banii colectați din noua taxă. Dacă măsurile vehiculate până în prezent în relație cu trecerea contribuțiilor în totalitate la angajat ar fi trebuit să aibă un impact foarte redus asupra costului total cu forța de muncă, adică la fiecare 100 de lei salariu net încasat de angajat, compania să aibă tot un cost total de aproximativ 175 de lei, noua taxă de 2% pe fondul de salarii va urca costul companiei pentru cei 100 de lei la 178,5 lei.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

În prezent, la un salariu brut de 6.000 de lei, angajatul încasează aproximativ 4.210 lei, iar costul total al angajatorului este de 7.365 lei.

Urmărește-ne și pe Google News

De la începutul anului următor, Guvernul intenționează să treacă integral contribuțiile, acum datorate și de angajat și de angajator, în sarcina angajatului, iar mesajul anterior era că nu va exista un impact asupra salariului net sau asupra costului angajatorului.

"Tot pentru încurajarea mediului de afaceri, propunem reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% și a contribuțiilor de la 39,25% la 35%, începând cu 1 ianuarie 2018. În acest fel, costurile pe muncă vor scădea de la 175 euro, cât sunt în prezent pentru plata a 100 euro net, la 161 euro", potrivit programului de guvernare.

Aceste "diminuări" de impozit și contribuții nu ar conduce la o scădere a costului cu forța de muncă, întrucât sunt însoțite de majorarea salariului brut cu 22,75%, măsură care ar urma să fie impusă tuturor angajatorilor din România pentru a nu scădea salariul net al angajaților în urma reformei fiscale. Astfel, procentajele mai mici de 10% și 35% s-ar aplica la o bază mai mare, iar statul ar încasa, în baza acestora, în 2018 aproximativ aceleași sume pe care le încasează acum.

În urma majorării cu 22,75% a salariului brut de 6.000 de lei, ar rezulta un nou salariu brut de 7.365 de lei. Exact costul salarial total al angajatorului din prezent.

CNIPMMR acuză Guvernul că taxa de solidaritate va fi folosită pentru cheltuieli sociale CITEȘTE ȘI CNIPMMR acuză Guvernul că taxa de solidaritate va fi folosită pentru cheltuieli sociale

Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a anunțat, miercuri seara, o "taxă de solidaritate" de 2%, care s-ar aplica la FONDUL DE SALARII. Fondul de salarii este reprezentat de totalul sumelor brute necesare plății salariilor.

Astfel, noua taxă de solidaritate ar reprezenta un cost suplimentar pentru angajator. La noul salariu brut de 7.365 lei (care ar fi trebuit să reprezinte de la 1 ianuarie costul total cu angajatul) se va adăuga noua taxă de 2%, astfel că angajatorul va avea pentru salariul net de 4.210 lei un cost de 7.512 lei.

"Această taxă nu este o taxă suplimentară, am vazut speculatii că Guvernul ar institui o nouă taxă. A existat și până acum această contribuție. (...) Ea va fi aplicată de la 1 ianuarie 2018, este deja în circuitul de avizare", a afirmat joi Mișa.

El a precizat că 90% din banii proveniți din această taxă vor fi direcționați către bugetul de stat, din care vor fi acoperite diverse solicitări bugetare, iar 10% vor fi folosiți pentru susținerea angajaților care se pot confrunta cu probleme precum intrarea în insolvență a angajatorului. Mișa a afirmat că taxa nu poate fi eliminată, ea fiind aplicată în urma unei directive europene.

Mișa a subliniat că angajatorii nu vor fi afectați, în contextul în care nivelul contribuțiilor va scădea. Ministrul nu a precizat, însă, dacă Guvernul pregătește reduceri noi ale contribuțiilor pentru a compensa efectul introducerii taxei de 2%.

În baza datelor furnizate până în prezent de Guvern și având în vedere că taxa de 2% se va aplica pe fondul de salarii, deci în afara brutului, pentru a nu exista un impact asupra costului angajatorului, brutul ar trebui majorat cu un procentaj mai mic, de 20,3%, nu 22,75% cât au anunțat acum autoritățile, urmând ca brutul să urce de la 6.000 de lei, în cazul analizat, la 7.219 lei, la care s-ar s-ar aplica taxa de 2% (aplicată pe fondul de salarii), urcând astfel costul angajatorului la 7.363 lei, similar cu cel la care s-ar fi ajuns în scenariul anunțat până acum de Guvern, în care salariul brut urcă cu 22,75%, dar nu există o taxă de solidaritate de 2%.

EXCLUSIV Variante pentru noul sistem de asigurare a locuințelor: asigurarea inclusă în factura la utilități, fără despăgubiri pentru majoritatea românilor, impozit mai mare pentru cine nu se asigură CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Variante pentru noul sistem de asigurare a locuințelor: asigurarea inclusă în factura la utilități, fără despăgubiri pentru majoritatea românilor, impozit mai mare pentru cine nu se asigură

Guvernul a prezentat mediului de afaceri o taxă de 10 ori mai mică

Guvernul a prezentat, săptămâna trecută, mediului de afaceri un proiect de lege pentru modificarea Codului Fiscal care introduce, pe lângă modificarile anunțate în programul de guvernare legat de transferul contribuțiilor la angajat, și o taxă de 0,25% pentru constituirea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale.

"Cota taxei pentru constituirea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale, datorată de angajator, este de 0,25%", arată proiectul, obținut de Profit.ro.

Faptul că această contribuție s-ar fi situat în sarcina angajatorului, însemna că ar fi fost suplimentară salariului brut, deci ar fi crescut costul total al angajatului cu angajatorul, însă procentajul ar fi fost unul mic.

Statul ia de două ori aceeiași bani

"Vom continua pe linia reducerii contribuțiilor cu 5 puncte procentuale adoptată în 2014 de PSD, cu o nouă reducere de 4,25 puncte procentuale din 2018. Totodată, vom elimina 4 din cele 6 contribuții plătite astăzi", potrivit programului de guvernare.

În acest context, totalul contribuțiilor ar urma să scadă de la 39,25% (angajat+angajator), procentaj calculat din 6.000 de lei în prezent, la 35%, calculat din 7.365 lei de anul următor. Coroborat cu reducerea impozitului de la 16% la 10%, ar rezulta că statul ar încasa cam aceiași bani.

Statul elimină 4 contribuții din 6 achitate în prezent, dar încasează pentru cele 2 contribuții (CAS și CASS) și impozitul pe venit aceeași sumă cu ceea ce încasează acum din cele șase contribuții și impozitul pe venit.

Guvernul elimină cele patru contribuții, dar încasează banii pentru acestea la bugetele de sănătate și pensii, unde oricum este un deficit imens și se fac transferuri substanțiale de la bugetul de stat. În această situație, era normală presupunerea că statul va suporta de la bugetul de stat cheltuielile finanțate acum din contribuțiile care vor fi eliminate din 2018.

Orban: Guvernul bagă mâna adânc în buzunarele românilor prin transferul cotelor de contribuții pe care le plătesc astăzi angajatorii către angajați CITEȘTE ȘI Orban: Guvernul bagă mâna adânc în buzunarele românilor prin transferul cotelor de contribuții pe care le plătesc astăzi angajatorii către angajați

Contribuțiile care ar urma să fie eliminate

Programul de guvernare al PSD din toamna anului trecut prezintă detaliat cele 4 contribuții care urmează să fie eliminate, în timp ce în variantele ulterioare, a fost menținută doar formularea mai generală că vor fi eliminate 4 contribuții din șase, iar totalul contribuțiilor va coborî de la 39,25% la 35%.

Calculate la salariul brut actual, de 6.000 de lei, cele 4 contribuții, de 2,25%, ar reprezenta 150 de lei, în timp ce 2% calculat la salariul brut mărit din ianuarie 2018, de 7.365 lei, ar reprezenta 147 de lei.

Taxa de solidaritate va crește costurile angajatorului cu salariile, deși guvernul promitea reducerea poverii fiscale

Cum promitea PSD în campania electorala că va fi redus costul cu forța de muncă

Taxa de solidaritate va crește costurile angajatorului cu salariile, deși guvernul promitea reducerea poverii fiscale

Cum arată în 2017 salariul net, salariul brut și costul angajatorului

Angajat % lei
Salariu brut   6.000
Asigurari Sociale (CAS) 10,5% 630
Asigurari Sociale de Sanatate (CASS) 5,5% 330
Fondul de Somaj (CFS) 0,5% 30
Deducere personala (DP)   0
Impozit pe venit (IV) 16% 802
Salariu net   4.208
Angajator    
Asigurari Sociale (CAS) 15,8% 948
Asigurari Sociale de Sanatate (CASS) 5,2% 312
Fondul de Somaj (CFS) 0,5% 30
Concedii si Indemnizatii (CCI) 0,85% 51
Creante Salariale (FGPCS) 0,25% 15
Fondul de Risc si Accidente (AMBP) 0,15% 9
Cost total angajator pentru angajat   7.365

Salariul net/brut și costul total al angajatorului în 2018

Angajat % lei
Salariul brut   7.365
(6.000+22,75% din 6.000)
Contribuții 35% (CAS și CASS) 35 2.578
Impozit pe venit (IV) 10 479
Salariul net   4.308
Angajator    
Taxa pentru constituirea
Fondului de garantare pentru
plata creanțelor salariale
(prezentată mediului de afaceri)
0,25 (din brut) 18,4
Costul total angajator în varianta
cu taxa de 0,25%
  7.383
Taxa de solidaritate  2 147,3
Cost total angajator pentru angajat,
varianta cu taxa de 2%
  7.512 lei (7.365+147)

 

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul finantelor
ionut misa
contributii sociale
salariu
salariu net