STUDIU Incertitudinile fiscale și legislative au impact negativ asupra planurilor de investiții ale companiilor

STUDIU Incertitudinile fiscale și legislative au impact negativ asupra planurilor de investiții ale companiilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 mar 2018

92% dintre oamenii de afaceri participanți la un sondaj nu susțin modelul de creștere economică bazat pe creșterea consumului, iar cei mai mulți dintre aceștia (45%) sunt neîncrezători sau foarte neîncrezători în privința evoluției economiei românești în următoarele 12 luni. Totodată,  85% dintre manageri declară că incertitudinile fiscale și legislative din ultimul an au un impact negativ direct asupra planurilor de investiții ale companiilor pe care le conduc.

Procentul optimiștilor este în scădere față de edițiile anterioare ale studiului, ilustrând un fond de îngrijorare alimentat de creșterea economică bazată pe consum, de presiunile inflaționiste și incertitudinile fiscale și legislative, pentru a numi doar câțiva potențiali factori care pot influența percepțiile oamenilor de afaceri.

Urmărește-ne și pe Google News

Companiile românești sunt mai puțin încrezătoare în evoluția mediului economic local, comparativ cu optimismul exprimat de acestea față de evoluția economiei globale: cererea de produse și servicii (42% optimism la nivelul economiei locale vs 60% economia globală), profitabilitate (20% vs 35%), stabilitatea piețelor (15% vs 32%), accesul la creditare (24% vs 40%), evoluția evaluării companiilor (18% vs 31%) și investițiile private (22% vs 41%), arată sondajul Barometrul mediului de afaceri românesc realizat de EY, în parteneriat cu DoingBusiness.ro.

Evenimente

8 noiembrie - Maraton Black Friday
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
28 noiembrie - Profit Financial.forum

Cele mai mari discrepanțe apar în cazul stabilității pieței și a evoluției investițiilor, o posibilă explicație pentru aceasta fiind impactul instabilității fiscale și legislative din România, spun autorii studiului.

STUDIU Piața neagră a țigărilor a depășit 610 milioane de euro în 2017 CITEȘTE ȘI STUDIU Piața neagră a țigărilor a depășit 610 milioane de euro în 2017

99% dintre companiile respondente afirmă necesitatea unei strategii de țară orientate către o creștere sustenabilă care ar putea asigura trecerea României din categoria țărilor cu venit mediu la cea de economie avansată. Pentru această trecere, politicile publice trebuie adaptate caracteristicilor structurale ale economiei, pentru a evita dezvoltarea unor industrii în lipsa unor fundamente economice. De asemenea, e nevoie ca dezvoltarea infrastructurii de transport să devină o prioritate reală. Un alt factor important este demografia.

În top trei priorități strategice și de capital pentru consiliile de administrație și liderii de companii, atât la nivelul tuturor companiilor respondente, cât și pe eșantionul companiilor mai mari, cu cifră de afaceri de peste 10 milioane euro, se regăsesc accelerarea creșterii organice și investiții în operațiunile existente (74%), eliberarea de numerar și îmbunătățirea managementului capitalului circulant (55%) și transformarea digitală (49%). 

Din punctul de vedere al consiliilor de administrație și al liderilor de business din România, cele mai importante piedici în dezvoltarea afacerilor țin de politicile publice și de factorii controlați de instituțiile statului: incertitudinea fiscală și legislativă (80% dintre respondenți), lipsa stabilității politice și de viziune a politicilor publice (69%) și birocrația (46%). 

Majoritatea covârșitoare a oamenilor de afaceri, 85%, declară că incertitudinile fiscale și legislative din ultimul an au un impact negativ direct asupra planurilor de investiții ale companiilor pe care le conduc. Doar 13% dintre companii consideră că nu le sunt afectate investițiile, în timp ce 2% nu pot estima impactul.

Raportul realizat de EY, în parteneriat cu DoingBusiness.ro, are la bază un sondaj online la care au răspuns 458 lideri de organizații din diverse sectoare ale economiei românești, dintre care 8% au o cifră de afaceri mai mare de 100 milioane euro, 9% între 50-100 milioane euro, 34% o cifră de afaceri între 10-50 milioane euro, 44% între 1-10 milioane euro și 5% sub 1 milion euro.  Răspunsurile au fost colectate cu ajutorul portalului DoingBusiness.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
crestere economica
ey
dezvoltare