Guvernul a împrumutat anul trecut de la populație circa 6,5 miliarde de lei prin vânzarea de titluri de stat în cadrul programelor Fidelis și Tezaur. Prin Fidelis, Ministerul Finanțelor vinde titluri de stat trimestrial, prin intermediul băncilor și al societăților de servicii și investiții financiare, titlurile fiind listate la Bursa de Valori București. Programul Tezaur presupune vânzarea de titluri de stat prin oficiile Poștei și unitățile Trezoreriei.
Emisiunile în programul Fidelis au avut loc în august și decembrie, în total fiind atrase fonduri totale de 4,7 miliarde lei, din care 2,5 miliarde de lei și 457 milioane euro (2,2 miliarde lei), relevă date analizate de Profit.ro.
Împrumuturile prin Tezuar au fost mult mai reduse, de circa 1,8 miliarde de lei, în contextul în care investitorii din acest program au evitat, probabil, în contextul pandemiei, să se deplaseze la Poștă sau Trezorerie.
CITEȘTE ȘI eMAG Academy, școala care te învață ABC-ul online-ului. Top 10 cei mai studioși cursanțiRecent, Ministerul Finanțelor a anunțat că populația ar urma să subscrie și online titluri de stat în cadrul programului Tezaur, prin care statul se împrumută de la populație plătind dobânzi avantajoase, mai ridicate față de cele oferite de sistemul bancar.
Rambursările ar urma să fie făcute, de asemenea, online. Obiectivul trecerii Tezaur și în online este asumat de Ministerul Finanțelor pentru perioada 2021-2023.
În februarie, Ministerul Finanțelor a anunțat că titlurile Tezaur pot fi cumpărate începând cu 8 februarie. Astfel, sunt disponibile trei noi emisiuni de titluri de stat în cadrul Programului Tezaur, cu maturități de 1, 3 și 5 ani și dobânzi de 3%, 3,30% și 3,45%.
Statul a împrumutat în luna ianuarie peste 955 milioane lei de la populație prin vânzarea de titluri de stat în cadrul programului Tezaur, aceasta fiind cea mai mare sumă atrasă lunar prin acest instrument, potrivit Ministerului Finanțelor. Mai multe runde de titluri de stat cumpărate de populație în trecut au avut scadența în decembrie 2020 și au influențat probabil subscrierile din ianaurie 2021, întrucât o parte dintre persoanele respective au investit din nou banii tot în titluri de stat.