Ministerul Finanțelor a cerut și a primit din partea Comisiei Europene un termen de încă două luni, până pe 9 martie, în care să se gândească ce face cu mecanismul split TVA, potrivit informațiilor Profit.ro. Comisia a respins, la începutul lunii noiembrie, solicitarea României de a-i fi acordată o derogare de la directiva de TVA pentru sistemul split TVA și i-a cerut să transmită până pe 9 ianuarie ce va face, urmând ca în cazul în care nu renunță la split să fie declanșată procedura de infringement. România a introdus plata defalcată a TVA de la 1 ianuarie 2018 fără să discute anterior cu executivul UE, deși Comisia a transmis Ministerului Finanțelor că ar fi mult mai bine să se consulte.
Split TVA este în prezent obligatoriu pentru firme în insolvență și cele cu datorii la TVA, dar poate fi aplicat și opțional, caz în care firma care intră benevol în sistem primește o reducere de 5% din impozitul pe profit.
De ce este important: Din cele 18.700 de firme care aplică split TVA, doar ușor peste 300 au intrat prin propria opțiune în acest mecanism, cel mai probabil pentru a beneficia de reducerea la impozit pe profit. Dacă mecanismul ar rămâne opțional, ar funcționa cu cele 300 de firme sau statul ar fi nevoit să dea stimulente mult mai generoase pentru a aduce mai multe companii în acest mecanism.
De asemenea este important: Statul visa frumos anul trecut că split TVA va aduce un câștig net la buget de aproape 3 miliarde de lei, dar rezultatele au fost cu mult sub așteptări și nu i-au mulțumit pe șefii de la Finanțe. Profit.ro a scris aici despre rezultatele mecanismului de plată defalcată.
Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat recent că statul analizează variantele pentru split TVA și ar putea opta inclusiv să păstreze mecanismul într-o formă opțională.
"Încă de la momentul propunerii sistemului de split TVA mediul de afaceri nu a susținut implementarea acestui sistem și a semnalat necesitatea consultării prealabile a Comisiei Europene. De asemenea, deși a fost propusă realizarea unui studiu de impact care să evidențieze efectele asupra mediului de afaceri proporțional cu scopul urmărit, acest lucru nu s-a concretizat. În urma implementării acestui sistem, gradul de colectare a TVA nu s-a îmbunătățit, iar ceea ce se întâmplă pe piață în prezent este doar concretizarea aspectelor care au fost ridicate în mod repetat de către mediul de afaceri în urmă cu un an", a declarat, contactat de Profit.ro, Daniel Anghel, partener, liderului departamentului de consultanta fiscală și juridică, PwC România.
Deși inițial autoritățile au intenționat ca split TVA să fie un mecanism în care să intre toate firmele, după solicitările insistente ale mediului de afaceri au renunțat parțial la idee și au introdus de la 1 ianuarie split TVA obligatoriu pentru anumite categorii de firme și opțional pentru restul.
La 30 octombrie, 18.692 de firme aplicau split TVA, din care
- firme cu TVA restantă de plată la 31 decembrie 2017 - 8.333
- firme cu TVA restantă de plată începând cu data de 1 ianuarie 2018 - 3.247
- firme sub incidența legislației privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență - 6.783
- firme care aplică plata defalcată prin opțiune - 329
În cazul în care split TVA va rămâne opțional, așa cum propune ministrul Finanțelor, cu doar câtea sute de firme va deveni complet irelevant și ar fi de preferat să fie închis. O variantă pentru păstrarea sistemului opțional și atragerea de firme mai multe ar fi introducerea de stimulente, însă și această variantă prezintă capcane pentru autorități.
De exemplu, după cum a scris Profit.ro, mai multe bănci au optat pentru split TVA și au beneficiat de o bonificație la impozitul pe profit, deși băncile au foarte puține operațiuni în sfera TVA și, oricum, și pe acelea le derulează corect.
CITEȘTE ȘI Epoca în care veniturile fiscale din Germania depășeau așteptările s-a încheiat. Impozitare mărită pentru Amazon, Facebook, Starbucks"Discutăm la nivelul Ministerului Finanțelor și, în ianuarie, vom lua o decizie în acest sens, dar sensul acesta va fi unul pe care și Comisia îl indică. Cred că o bănuiți. Poate rămâne și opțional", a declarat, la finalul lunii decembrie ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, într-o intervenție la postul România TV.
România nu a primit acceptul Comisiei Europene pentru TVA defalcată
România nu a primit derogare din partea Comisiei Europene pentru a aplica mecanismul de plată defalcată în forma introdusă de la 1 ianuarie, astfel că acum trebuie să renunțe la acesta sau să se confrunte cu o procedură de infringement din partea Comisiei.
La originea acestei situații se află relația destul de complicată între autoritățile române si Bruxelles. Pe finalul anului 2016, în timp ce pregăteau split TVA, autoritățile române au primit semnale pe toate căile din partea Comisiei Europene, directe sau indirecte, privind necesitatea unor consultări pentru ca România să fie sigură că nu introduce un sistem care să contravina legislației europene. Guvernanții de la București au refuzat însă orice discuții și chiar și în acestă perioadă, deși România a preluat președinția Consiliului UE (deținută prin rotație de statele membre), comunicarea rămâne greoaie.
"În ceea ce privește comunicarea Comisiei Europene prin care se respinge solicitarea de derogare a României de la prevederile directivei privind sistemul comun al TVA, în acest moment, la nivelul Ministerului Finanțelor se desfășoară un proces de analiză a argumentelor Comisiei Europene care au stat la baza luării acestei decizii și a alternativelor pe care România le are în acest dosar", potrivit unui document al Ministerului Finanțelor.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Mihaela Triculescu - noul șef al ANAFComisia Europeană a cerut, la începutul lunii noiembrie, României să renunțe la mecanismul de plată defalcată a TVA, întrucât, consideră executivul comunitar, acest sistem, introdus de la începutul anului de Finanțe pentru firmele în insolvență și pentru cele cu datorii la TVA, este contrar directivei UE privind TVA și libertății furnizării de servicii. Comisia a respins o solicitare a României de derogare de la directiva TVA pentru mecanismul de plată defalcată, solicitare despre care Profit.ro a scris la momentul respectiv.
"De la 1 ianuarie 2018, România aplică acest mecanism alternativ de colectare a TVA în care TVA-ul este plătit într-un cont blocat separat, ceea ce creează o sarcină administrativă majoră pentru întreprinderile oneste care își desfășoară activitatea în această țară. Această dispoziție este obligatorie pentru anumite întreprinderi, care trebuie să deschidă un cont bancar de TVA blocat separat. Clienții lor trebuie să împartă plata facturii, achitând TVA separat în contul de TVA al furnizorului. Contribuabilul poate utiliza suma colectată în contul special de TVA exclusiv pentru plata TVA către trezorerie și către furnizorii săi. Măsurile contravin atât normelor UE în materie de TVA (Directiva 2006/112/CE a Consiliului), cât și libertății de a presta servicii (articolul 56 din TFUE). Scrisoarea de punere în întârziere urmează unei comunicări adoptate tot astăzi de către Comisie, prin care se respinge o cerere din partea României de derogare de la normele UE în acest domeniu, din cauza preocupărilor legate de principiul proporționalității și de compatibilitatea cu tratatul. În cazul în care România nu ia măsuri în următoarele două luni, Comisia poate transmite un aviz motivat autorităților române", a transmis în noiembrie Comisia Europeană.
Scrisoarea de punere în întârziere, transmisă de Comisie României, reprezintă prima atenționare înainte de deschiderea efectivă a unei proceduri de infringement.
"Ca urmare a sesizării primite de Ministerul Finanțelor Publice de la Comisia Europeană, România are două opțiuni, și anume, fie renunțarea la sistemul de split TVA, fie adaptarea acestuia în conformitate cu prevederile europene astfel încât să fie posibilă obținerea derogării de la Comisia Europeană. Desigur, oportunitatea menținerii sistemului de split TVA ar trebui analizată în contextul obiectivelor de conformare și colectare urmărite de către autoritățile fiscale în raport cu eventualele costuri generate de facilitățile acordate către cei care ar fi stimulați să opteze pentru aplicarea sistemului", a spus Daniel Anghel.
CITEȘTE ȘI Epoca în care veniturile fiscale din Germania depășeau așteptările s-a încheiat. Impozitare mărită pentru Amazon, Facebook, StarbucksRomânia a fost nevoită să ceară derogare de la Comisia Europeană
După cum a scris Profit.ro în februarie 2018, Ministerul Finanțelor a fost nevoit să solicite Comisiei Europene o derogare pentru split TVA de la directiva UE privind sistemul comun de TVA. Cererea trimisă de România către CE a venit după ce, în toamna anului trecut, ministrul Finanțelor de la acel moment a respins mesajele Comisiei, care propunea să ajute autoritățile române în avans pentru a se asigura că legislația respectă regulile UE. „Este întotdeauna mai bine să previi decât să tratezi”, atrăgea atenția, la momentul respectiv, comisarul european Pierre Moscovici.
Informația a fost confirmată ulterior de Ministerul Finanțelor.