Începând cu 1 ianuarie, salariul minim brut lunar este majorat de la 1.900 lei la 2.080 lei, respectiv la 2.350 lei pentru persoane cu studii superioare și minimum 1 an vechime.
Guvernul a schimbat în ultimul moment strategia majorării salariului minim brut lunar, cum a fost anunțat anterior de Profit.ro, și a decis să nu mai crească salariul la 2.350 lei pentru persoanele cu o vechime în muncă de minimum 15 ani, cum fusese stabilit inițial, ci doar pentru cele încadrate pe funcții cu studii superioare, cu o vechime de cel puțin 1 an.
Din cei 1,38 milioane de angajați cu salarii minime, studii superioare au circa 350.000 de persoane, conform datelor analizate de Profit.ro.
CITEȘTE ȘI România preia președinția Consiliului UE. Autoritățile confirmă și în acest caz incapacitatea administrativă și lipsa de transparență. DOCUMENT Principalele subiecte de interes pentru România
Profit.ro a relatat că mai mult de o treime din majorarea salariului minim a fost deja mâncată de inflație, după un an în care cartofii s-au scumpit cu 29%, gazele cu 17% și combustibilii cu 9%. Cel mai puternic în acest caz sunt afectați angajații din privat.
Statul dă astfel și celor circa 1 milion de români cu cele mai mici salarii, preponderent în privat și în zone mai puțin dezvoltate ale țării (pentru care tot statul poartă o mare parte din vină prin infrastructura deficitară), o majorare de 100 de lei la salariul net (+8,7%), din care le-a luat deja 37 de lei, sumă anulată de efectul inflației.
În cazul persoanelor cu studii superioare, creșterea salariului net va fi de aproape 22%. Salariul net în prezent, la un brut de 1.900 de lei, este de 1.162 lei, urmând ca, la un brut de 2.080 de lei, netul să urce la 1.263 de lei, iar la brutul de 2.350 de lei, netul să se situeze la 1.413 lei.