Circa 20% dintre participanții la un sondaj online afirmă că au primit un salariu mai mic după transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, deoarece salariul brut fie nu le-a fost majorat, fie majorarea a fost insuficientă, iar alți aproape 25% au primit bonusuri.
Rezultatele au fost centralizate în urma unui sondaj online derulat printre membrii platformei undelucram.ro, la care au participat 1.048 persoane.
În urma întrebărilor primite, 20,55% dintre participanții la sondaj au declarat că au primit un salariu mai mic din cauza faptului că salariul brut fie nu a fost majorat, fie majorarea a fost insuficientă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pe de altă parte, 79,45% dintre respondenți spun că nu au avut de suferit, deoarece fie au semnat un act adițional de modificare a salariului brut, fie au primit bonusuri. 24,49% dintre participanții la sondaj spun, astfel, că au primit bonusuri.
Evoluția salariului net pe industrii
În industria IT&C, pe baza acestui sondaj, creșterea pentru menținerea salariului net la nivelul lunii decembrie 2017 a fost efectuată în majoritatea cazurilor prin acordarea de bonusuri (35,9%). Creșterea prin act adițional a salariului brut a fost aplicată în cazul a 32,05% dintre angajați, în timp ce 21,79% au primit salarii mai mici pentru luna ianuarie.
În comerț, 77,39% dintre angajați nu au pierdut bani ca urmare a modificărilor legislative, fie prin act adițional, fie prin acordarea de bonusuri. Numărul celor care au încasat mai puțini bani este însă mai mare decât în IT, respectiv 22,61%.
Băncile și instituțiile financiare au suportat la rândul lor creșterea salariului brut în cazul a 83,57% dintre respondenți. Doar 13,72% au încasat mai puțini bani.
În producție a fost păstrată aceeași linie ca și în cazul celorlalte industrii, angajații din acest domeniu simțind o ușoară creștere a salariului în cazul a 80,01% dintre respondenți.