Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, susține că angajatorii mai pot acorda bonsuri, în loc de un salariu brut majorat, doar până la 31 martie, după care ar fi obligați să transforme cheltuiala totală de anul trecut în noul brut. În practică, însă, firmele pot continua să acorde bonusuri și după această dată, diferența fiind însă că acestea nu sunt trecute, ca o plată lunară obligatorie, într-un act adițional, ceea ce ar putea dezavantaja angajații.
"Până pe data de 31 martie, companiile din mediul privat pot să acorde bonificații. Până în data de 31 martie, angajatorii vor trebui să vină cu actele adiționale, cu contractele de muncă, să le introducă în Revisal, și atunci, obligatoriu, vor trebui să transforme cheltuiala totală a angajatorului de anul trecut în noul brut. Știm că se preferă bonusurile și că, din punct de vedere fiscal, este mai bine pentru ei, dat pot să facă acest lucru până la 31 martie. Oricum, vor trebui să respecte prevederile noului Cod Fiscal", spune Vasilescu, în contextul transferului contribuțiilor de la angajator la angajat.
În realitate, însă, în lipsa unei norme legale contrare, angajatorii pot acorda bonusuri și după această dată.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Surpriză: Split TVA, sub semnul întrebării – Guvernul a fost nevoit să ceară derogare de la Bruxelles, Comisia Europeană se gândește dacă acceptă sau respinge noul sistem