Senatorii se pregătesc să respingă o inițiativă legislativă care permite salariaților din mediul privat să poată primi al 13-lea salariu înainte de Crăciun și al 14-lea salariu înainte de concediu. Cele două salarii în plus ar fi plătite de către companiile private din impozitul pe profit datorat statului, dar senatorii consideră că legislația actuală permite stabilirea unor drepturi salariale în plus.
Proiectul de lege a fost inițiat de liberali, cu argumentul că astfel România urmează modelul unor țări precum Germania, Franța, Spania, Austria, Italia, unde companiile profitabile își recompensează în acest mod salariații.
Conform proiectului, posibilitatea de a primi al al 13-lea și al 14-lea salariu l-ar avea doar companiile care înregistrează profit la final de an fiscal, iar cheltuielile salariale vor fi deduse din impozitul pe profit, dar în limita a 20% din impozitul datorat sau în limita a 0,5% din cifra de afaceri.
Potrivit inițiatorilor, bugetul de stat nu va fi văduvit de anumite venituri, ci, dimpotrivă, din impozitele colectate la salariile acordate ar rezulta venituri suplimentare de peste două miliarde de lei.
CITEȘTE ȘI Regulile privind telemunca au primit avizul final și vor fi aplicate. Noi condiții privind contractul de muncă, locul de activitate, perioada de probă sau orele suplimentareSenatorii din comisia de muncă nu au fost convinși însă de aceste argumente și au întocmit un raport de respingere a proiectului de lege.
”Legislația muncii reglementează posibilitatea acordării unor drepturi salariale suplimentare stabilite prin negociere individuală, respectiv colectivă”, a fost argumentul senatorilor, care ar putea respinge prin vot proiectul săptămâna viitoare.
Camera Deputaților urmează să dezbată apoi proiectul, în calitate de for decizional al Parlamentului în domeniu.