Secția de investigare a infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a trimis luni la Înalta Curte de Casație și Justiție o adresă prin care anunță că retrage apelul în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri în care sunt judecați Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam și Tudor Chiuariu.
Informația a fost confirmată pentru Agerpres de unul dintre avocații din dosar.
Adresa este semnată de procurorul șef al SIIJ, Gheorghe Stan, numit recent judecător la Curtea Constituțională.
În acest dosar, ancheta a fost realizată de către DNA, care a obținut în primă instanță condamnarea unor inculpați, printre care Viorel Hrebenciuc și Ioan Adam. Fostul deputat PSD Viorel Hrebenciu a fost condanat la doi ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență în dosarul retrocedărilor de păduri din Bacău.
DNA a atacat decizia și a trimis la Instanța supremă motivele de apel, însă, între timp, a fost înființată SIIJ, care a preluat toate dosarele în care sunt implicați magistrați (judecători și procurori). În această categorie intră și dosarul retrocedărilor, unde inculpați sunt doi judecători - Lorand Andras Ordog și Anca Roxana Adam.
În urma retragerii apelului SIIJ, procesul nu va mai continua față de inculpații achitați în primă instanță, printre care fostul ministru Tudor Chiuariu și Adam Crăciunescu (directorul general Romsilva), însă rămân de judecat apelurile declarate de persoanele condamnate.
În ianuarie 2015, fostul deputat Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, fostul deputat Ioan Adam, fostul senator Tudor Chiuariu și alte 13 persoane au fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție, în dosarul retrocedării ilegale a peste 43.000 de hectare de pădure din județul Bacău.
În acest dosar au fost judecați și Gheorghe Paltin-Sturdza, beneficiarul pădurilor din județul Bacău, judecătorul Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna, fostul șef al Romsilva Adam Crăciunescu, judecătoarea Anca Roxana Adam de la Tribunalul Brașov, soția lui Ioan Adam, Dan Costin Bengescu, Iosif Kadas, Sorin Ion Iacob, Janica Poenaru, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Matasel, Rodica Gabriela Zaharia și Iulian Durlan.
Conform DNA, grupul infracțional ar fi folosit inclusiv firme offshore pentru a ascunde proveniența banilor. Păgubită în acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro după ce Sturdza a reușit să între în posesia celor peste 43.000 de hectare de pădure.