Câștigul salarial mediu net a încetinit în martie, dar a depășit 3.000 lei

Câștigul salarial mediu net a încetinit în martie, dar a depășit 3.000 lei
scris 13 mai 2019

Câștigul salarial mediu net a crescut în martie, nominal, cu 13,7% față de aceeași lună a anului anterior, la 3.075 lei, iar creșterea reală, în raport cu evoluția prețurilor de consum, a fost de 9,3%, ritm scăzut față de cel înregistrat în februarie, potrivit datelor transmise luni de Institutul Național de Statistică (INS).

În februarie, câștigul salarial mediu net a crescut, nominal, cu 17,9% față de aceeași lună a anului anterior, la 2.933 lei, iar creșterea reală, în raport cu evoluția prețurilor de consum, a fost de 13,6%, ritm scăzut față de cel înregistrat în ianuarie, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Dragnea avertizează din nou retailerii străini: Depunem lege. Cei care vor mai îndrăzni să mai aducă în România produse de calitate mai proastă decât în țara lor vor plăti ca să-i usture CITEȘTE ȘI Dragnea avertizează din nou retailerii străini: Depunem lege. Cei care vor mai îndrăzni să mai aducă în România produse de calitate mai proastă decât în țara lor vor plăti ca să-i usture
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În martie, câștigul salarial mediu nominal net a fost de 3.075 lei, în creștere față de aceeași lună a anului trecut (+13,7%), dar și față de luna precedentă cu 142 lei (+4,8%).

Totodată, indicele câștigului salarial real față de aceeași perioadă a anului precedent a fost de 109,3%. Indicele câștigului salarial real a fost de 104,3% pentru luna martie față de luna precedentă.

Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost de 214%, cu 8,9 puncte procentuale mai mare față de cel înregistrat în luna precedentă.

Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice) (7491 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (1752 lei).

În martie, față de februarie, în majoritatea activităților, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanțe deosebite ori pentru sărbătorile de Paște), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

Cele mai mari avansuri au fost de 67,8% în fabricarea produselor din tutun și de 12% - 24% în fabricarea băuturilor, extracția petrolului brut și a gazelor naturale, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale), activități profesionale, științifice și tehnice, activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice).

Singura scădere a câștigului salarial mediu net față de luna precedentă s-a înregistrat în extracția minereurilor metalifere (-0.9%).

În sectorul bugetar s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă în învățământ (+3% ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice), în sănătate și asistență socială (+1,4%), respectiv în administrație publică (+0,5%).

viewscnt
Afla mai multe despre
salariu
ins