Regimul de telemuncă nu va mai presupune condiția ca angajatul să își desfășoare în acest mod activitatea ”cel puțin o zi pe lună”, iar angajatorul va avea dreptul să verifice activitatea telesalariatului prin utilizarea tehnologiei informațiilor și a comunicațiilor, potrivit unui proiect legislativ.
De ce este important: După cum a relatat Profit.ro, Guvernul Orban pregătise, prin ordonanță, simplificarea regimului de telemuncă cu astfel de prevederi, însă modificările nu au mai putut fi promovate în urma demisiei premierului Ludovic Orban și formării unei noi coaliții de guvernare.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Acum, însă, mai mulți deputați liberali, printre care se numără fostul ministrul al Muncii Violeta Alexandru și liderul de grup, Gabriel Adronache, au propus aceste modificări într-un proiect legislativ.
Modificările propuse
Astfel, legislația în vigoare este modificată prin eliminarea condiției, din reglementarea telemuncii, ca angajatul să își desfășoare în acest mod activitatea ”cel puțin o zi pe lună”.
Totodată, angajatorul va avea dreptul să verifice activitatea telesalariatului prin utilizarea tehnologiei informațiilor și a comunicațiilor.
”Prin această modificare s-a avut în vedere protejarea telesalariatului de riscurile ce derivă din deplasările acestuia pentru predarea livrabilelor rezultate din activitatea desfășurată, în format fizic, utilizarea tehnologiei fiind caracteristică acestei forme de muncă”, arată inițiatorii.
CITEȘTE ȘI Modificări pregătite pentru Codul fiscal și Codul de procedură fiscală: Prevederile ambigue vor fi interpretate obligatoriu în favoarea contribuabilului!De asemenea, în contractul de telemuncă nu va mai fi obligatoriu a se menționa ”locul/locurile desfășurării activității de telemuncă, convenite de părți”.
Corespunzător, nu va mai fi nevoie de instructaj în domeniul securității și sănătății în muncă ”la schimbarea locului de desfășurare a activității de telemuncă”.
Autorii proiectului consideră că astfel sunt eliminate ”prevederi desuete, inaplicabile în raport cu sensul activității de telemuncă din legislația actuală”, iar modificările nu presupun cheltuieli financiare suplimentare.
CITEȘTE ȘI Cîțu reia avertismentul că închide restaurantele, cluburile, magazinele și alte firme care nu respectă măsurile anti-Covid. "Deja văd că nu mai purtăm mască..."Spre deosebire de aceste propuneri, proiectul fostului executiv mai dădea angajatorului posibilitatea de a utiliza semnătura electronică calificată la încheierea contractului individual de muncă sau a actului adițional la contract.
Ordonanța pregătită, dar neadoptată, mai propunea, totodată, eliminarea accidentelor de traseu din categoria accidentelor de muncă.