Salariul mediu net pe economie din România a ajuns, în ianuarie, la 3.698 de lei, în scădere cu 4,7% față de ultima lună din 2021, valorile cele mai mari fiind înregistrate în activitățile de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice), cu un cuantum de 8.940 lei, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS).
Raportat la perioada ianuarie 2022 - decembrie 2021, salariul mediu brut a scăzut cu 296 lei (-4,7%), până la valoarea de 6.031 de lei, scrie Agerpres.
Potrivit sursei citate, câștigul salarial mediu net a fost, în prima lună a anului curent, de 3.698 lei, mai puțin cu 181 de lei (-4,7%), comparativ cu decembrie 2021, iar valorile cele mai mari s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice) - de 8.940 lei, iar cele mai mici în domeniul de hoteluri și restaurante (2.047 lei).
CITEȘTE ȘI VIDEO Protest anti-război, în direct la televiziunea de stat din RusiaDatele INS relevă faptul că, în ianuarie 2022, față de ianuarie 2021, câștigul salarial mediu net a crescut cu 8,9%, iar în raport cu evoluția prețurilor de consum indicele câștigului salarial real a fost 100,5%. Totodată, același indice a fost de 93,9% în luna ianuarie 2022 în comparație cu luna decembrie a anului trecut.
"În cursul anului se înregistrează fluctuații ale câștigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale și a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influențează creșterile sau scăderile în funcție de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuațiilor câștigului salarial lunar la nivelul întregului an. Evoluția câștigului salarial real depinde, atât de fluctuațiile câștigului salarial mediu net, cât și de rata inflației", precizează INS.
Conform statisticii oficiale, în ianuarie 2022, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a scăzut față de luna precedentă, ca urmare a acordării în luna decembrie 2021 de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru sărbătorile de iarnă, pentru performanțe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, câștigurile salariale medii nete din luna ianuarie au fost mai mici comparativ cu luna precedentă ca urmare a nerealizărilor de producție ori încasărilor mai mici (funcție de contracte/proiecte), cât și a angajărilor de personal cu câștiguri salariale mai mici față de medie, din unele activități economice.
Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat în sectoare precum: extracția petrolului brut și a gazelor naturale (-32,8%), fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului (-31,9%), silvicultură și exploatare forestieră (inclusiv pescuit și acvacultură), transporturi pe apă, tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii), extracția cărbunelui superior și inferior, industria metalurgică, alte activități extractive, fabricarea produselor din tutun, fabricarea altor mijloace de transport, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune, înregistrări audio și activități de editare muzicală (inclusiv activități de difuzare și transmitere de programe) - între 15% și 25%.
În același timp, au fost consemnate scăderi între 10,5% și 14,5% în fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, colectarea și epurarea apelor uzate, activități de servicii anexe extracției, captarea, tratarea și distribuția apei, fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie, cercetare-dezvoltare, depozitare și activități auxiliare pentru transporturi, respectiv între 7% și 10% în activități profesionale, științifice și tehnice, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice, fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale), tranzacții imobiliare.
"Creșterile câștigului salarial mediu net față de luna precedentă au fost determinate de acordarea de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale sau pentru performanțe deosebite), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creșterile câștigului salarial mediu net s-au datorat reluării activității anumitor agenți economici, aplicării prevederilor legale , realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (în funcție de contracte/proiecte)", notează sursa citată.
În ceea ce privește creșteri ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2, acestea s-au înregistrat în activități de editare (+11,4%), hoteluri și restaurante (+6,5%) și activități auxiliare pentru intermedieri financiare, activități de asigurare și fonduri de pensii (+4,8%).
În sectorul bugetar s-au consemnat ușoare majorări ale câștigului salarial mediu net, în ianuarie 2022, comparativ cu luna precedentă, în învățământ (+3,1%, ca urmare a reluării plății cu ora a cadrelor didactice), sănătate și asistență socială (+1,7%), precum și în administrația publică (+0,5%).