Salariul mediu brut al femeilor este mai mare decât al bărbaților în România, spune Ministrul Muncii

Salariul mediu brut al femeilor este mai mare decât al bărbaților în România, spune Ministrul Muncii
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 16:25

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat că, potrivit datelor Inspecției Muncii, în România salariul mediu brut al femeilor este mai mare decât salariul mediu brut al bărbaților, mai exact bărbații câștigă 6.261 de lei, iar femeile 6.762 de lei.

„Făcând o medie a tuturor veniturilor domnilor și a tuturor veniturilor doamnelor și făcând o medie a acestora și apoi comparând mediile rezultatele pe care ni le dau colegii noștri de la Inspecția Muncii, spun că salariul mediu brut calculat doar pentru contractele individuale de muncă ale domnilor este de 6.261 de lei, iar salariul mediu brut calculat contractelor individuale de muncă ale doamnelor este de 6.762 de lei. Altfel spus, observăm o schimbare importantă și anume faptul că salariul mediu brut al femeilor este mai mare decât salariul mediu brut al bărbaților, conform datelor Inspecției Muncii. (…) Nu avem un indicator public pe care Institutul Național de Statistică sau noi să îl utilizăm ulterior. Calculul este făcut utilizând aritmetică elementară de clasa a doua și utilizând doar datele din contractele individuale de muncă. Acestea nu sunt toate tipurile de venit din economie fiindcă avem și raport de serviciu, avem și contracte de management, și așa mai departe „, a spus ministrul Muncii la dezbaterea „Reziliența în acțiune: Leadership-ul femeilor în comunități democratice”.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Ferrari a dezvăluit „supermașina” F80, cea mai scumpă din istoria sa CITEȘTE ȘI VIDEO Ferrari a dezvăluit „supermașina” F80, cea mai scumpă din istoria sa
Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Ea a menționat că este important de știut că în țara noastră există un echilibru între numărul contractelor de muncă al femeilor și al bărbaților, scrie Agerpres.

„Este important de știut faptul că astăzi, în România, dintr-un număr total de circa 6.700.000 de contracte de muncă înregistrate de Inspecția Muncii în REVISAL avem un număr relativ echilibrat al contractelor de muncă pe care doamnele și domnii le au, adică undeva la 3.300.000 contracte de muncă ale unor angajate femei și 3.350.000 ale unor angajați bărbați. Acesta poate fi un semnal important, dar eu nu m-aș grăbi să judec după asta, fiindcă există sectoare în care prezența doamnelor este încă fragilă și la început și de foarte multe ori relevant în analiza noastră poate fi chiar sectorul de apărare, ordine publică și apărare națională. Există sectoare precum educația, sănătatea și asistența socială unde prezența doamnelor este semnificativă”, a afirmat Simona Bucura-Oprescu.

În ce privește politica, ministrul Muncii a spus că în funcțiile alese, fie că vorbim despre administrația locală, fie că vorbim despre Parlament, „prezența femeilor este mult mai redusă decât prezența domnilor”.

viewscnt
Afla mai multe despre
salariu
ministrul muncii